Kránitz: Paróczai videója miatt tettem meg a jogi lépéseket

Kránitz Krisztián, a kispesti vagyonkezelő igazgatója a Magyar Nemzetnek elismerte, hogy ő jelentette fel februárban Paróczai Anikó momentumos önkormányzati képviselőt, amiért a politikus egy Facebookra kiposztolt videóban mutatta be spanyolországi ingatlanját, illetve a lakás tulajdoni lapját. Kránitz szerint a bejegyzésben a valóságot torzító állítások voltak, amelyek célja, hogy negatív színben tüntessék fel és célkeresztbe állítsák. Mindeközben lebukott Paróczai Anikó: bebizonyosodott, hogy lapunkból származó információkat használt fel, amelyeket aztán saját „tényfeltáró” munkájaként mutatott be a nyilvánosságnak.

2020. 07. 21. 9:47
null
Kránitz Krisztián, a vagyonkezelő igazgatója Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kránitz szerint ő már nem köteles tűrni

– Paróczai Anikó kispesti önkormányzati képviselő olyan felvételeket osztott meg nyilvános Facebook-profilján, amelyeken Spanyolországban található ingatlanom látható, és olyan adatokat közölt, melyek nem nyilvánosak és nyilvánosságra hozatalukat nem vagyok köteles tűrni, mivel a közszereplőkre vonatkozó tágabb tűrési kötelezettség rám már nem vonatkozik, közszereplői minőségem 2019. október 13. napjától megszűnt – nyilatkozta lapunknak Kránitz Krisztián, a kispesti vagyonkezelő (Vamüsz) igazgatója. Kránitz azokra a felvételekre utalt, amelyek Paróczai Anikó nyilvános Facebook-oldalain jelentek meg 2020. február 2-án és 3-án „KISPEST, NAGY LOPÁS” címmel.

Mint ismert, Paróczai Anikó momentumos önkormányzati képviselőt a múlt héten rabosították a XVIII. kerületi rendőrkapitányságon, ahol a politikus szerint becsületsértéssel és különleges személyes adattal való visszaéléssel gyanúsították meg. Paróczai és ügyvédje panaszt tett a gyanúsítás ellen, amelyet a XVIII. és XIX. kerületi ügyészség igen gyorsan, egy nap alatt bírált el, a képviselőnő panaszát elutasították. Paróczai Anikó nem tudta, hogy ki jelentette fel, de úgy sejtette, hogy a videójában szereplő Kránitz Krisztián lehetett az, amit a vagyonkezelő igazgatója megerősített lapunknak.

Kránitz Krisztián, a kispesti vagyonkezelő igazgatója, korábbi önkormányzati képviselő.
Fotó: Facebook

A kérdéseinkre küldött válaszában Kránitz Krisztián kiemeli: „Az ingatlanra vonatkozó adatok és fényképes felvételek közzétételére Paróczai Anikó nem rendelkezett jogalappal, továbbá elmondható, hogy a bejegyzésben tett egyes valóságot torzító állítások (például «spanyolországi villa») egyetlen célja személyem negatív színben való feltüntetése, «célkeresztbe állítása» volt” – fogalmazott az igazgató.

Kránitz a Paróczai Facebook-oldalára február 3-án kikerült poszt miatt döntött a jogi lépés megtétele mellett – szögezte le lapunknak. – Videók, továbbá fényképes felvételek kerültek ki az említett Facebook-oldalra, február 3-án pedig tulajdoni lappal együtt megosztottak egy fényképet is az ingatlanról. A bejegyzésben található videófelvételen részletezték az ingatlan árát, a bejegyzésben pedig egyes tulajdonságait. Emiatt megtettem februárban a szükséges jogi lépéseket – nyilatkozta lapunknak Kránitz Krisztián. A vagyonkezelő igazgatója hozzátette: szerinte az ingatlan nem sorolható a villa kategóriába, tekintettel arra, hogy az egy- és két félszobás társasházi lakás. – Az ingatlanra vonatkozó vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségemnek a jogszabályi előírásoknak megfelelően az esedékesség évében, azaz 2020. évre vonatkozó vagyonnyilatkozatomban eleget tettem – közölte Kránitz, hozzátéve, hogy az ingatlan szerinte nem képvisel nagyobb értéket egy ugyanakkora méretű budapesti társasházi ingatlan értékénél.

Paróczai nagy lopása

Érdemes felidézni Paróczai Anikó momentumos kispesti önkormányzati képviselő videójának történetét. A felvételek 2020 februárjának elején jelentek meg a politikus nyilvános Facebook-oldalán, a videó pedig rövidesen felbukkant az RTL Klub Híradójában, ahol ugyan hivatkoztak lapunkra a spanyol ingatlan feltárása kapcsán, de azt is állították, hogy „a Momentum most a házat és egyben a tulajdoni lapot is megtalálta”.

Paróczai Anikó kispesti momentumos önkormányzati képviselő
Fotó: Facebook

A képviselőnő rettenthetetlen tényfeltáró imidzse február óta makacsul tartja magát, az Index.hu múlt heti cikkében is az olvasható, hogy elsőként a Magyar Nemzet számolt be 2019 őszén Kránitz spanyol ingatlanjáról, „a Momentum képviselője tárta ugyanakkor fel a részleteket”. Paróczai láthatóan kiélvezte a könnyen jött sikert és a médiafigyelmet, egy múlt heti Facebook-posztjában is azt írta: „Megtaláltam Kránitz nyaralóját. Engem rabosítottak.” Olyan esetről nincs tudomásunk, ahol az általa bemutatott információk forrásaként a Magyar Nemzetet vagy a Hír TV-t jelölte volna meg.

Ez elsőként a múlt heti rendőrségi kihallgatásán történt meg. A 444.hu által közzétett dokumentum szerint Paróczai azt vallotta a hatóság előtt, hogy „a spanyol ingatlan tulajdoni lapja egy nyilvánosan elérhető spanyol földhivatali weboldalról került beszerzésre”.

„Az pedig, hogy hol volt a ház, azt a korábban közzétett Magyar Nemzet egyik cikkéből lehetett megtalálni.”

Lapunk és a Hír TV már hónapokkal korábban feltárt minden részletet Kránitz Krisztián spanyolországi ingatlanjával kapcsolatban, Paróczai Anikó tehát nemes egyszerűséggel, hivatkozás feltüntetése nélkül, kisajátította eredményeinket. A képviselőnő videójában nem hangzott el olyan információ, amelyet a Magyar Nemzet vagy a Hír TV korábban nyilvánosságra ne hozott volna.

A Magyar Nemzet először 2019. október 9-én tett közzé információkat Kránitz nyaralójáról, majd 2019. október 18-án lapunk részleteket mutatott be a ház egyik adásvételi szerződéséról, valamint a földhivataltól kikért tulajdoni lapból. Néhány adatot kitakartunk a dokumentumokból, ám a lakóház hozzávetőleges helye így is jól beazonosítható volt. A vallomása szerint ezt használta fel Paróczai Anikó a videó elkészítéséhez.

Korrupciógyanús ügyek Kispesten

2019 őszén a Magyar Nemzet és a Hír TV birtokába jutott mintegy ötvenórányi hanganyag, amelyen egy akkor még helyi MSZP-s képviselő, Lackner Csaba mesélt barátainak részletekbe menően helyi korrupciógyanús ügyekről, amelyekben ő maga is érintett volt. A társaság kábítószergyanús anyagok fogyasztása és italozás közben arról beszélgetett többek között, hogy aki az önkormányzati politikában nem keresi meg az évi százmillió forintot, az hülye. Lackner szerint aki „okosan csinálja”, az nem a büdzséből veszi el a pénzt, hanem az külső vállalkozóktól jön vissza. Az egyik ilyen külső vállalkozó Lackner elmondása szerint Somogyi László volt, aki egyébként Somogyi Lászlóné MSZP-s kispesti önkormányzati képviselő volt férje.

Lackner a korrupció gyanúját felvető történeteket mesélt Gajda Péter MSZP-s polgármesterrel és Kránitz Krisztiánnal kapcsolatban is. Lackner Csaba azt is elmondta, hogy az ügyletekből származó pénzekből az érintettek ingatlanokat vásároltak. A hangfelvételek és más, eddig nyilvánosságra nem került esetek kapcsán legalább tucatnyi, a kispesti önkormányzathoz köthető ügyben nyomoz a Nemzeti Nyomozó Iroda, ám a részleteket vagy akár azt, hogy összesen hány bűncselekmény gyanúját vizsgálják, eddig még hivatalosan nem árulták el.

Mindenesetre számos arra utaló jel van, hogy a hangfelvételeken elhangzott információk megfelelnek a valóságnak. A 2019 nyarán felvett anyagokon hallható például, hogy Kránitz Krisztiánt ismét ki fogják nevezni a vagyonkezelő élére dupla annyi fizetésért – kárpótlásul azért, hogy nem indulhatott az őszi önkormányzati választáson. Ez meg is történt. Lackner arról is beszélt, hogy ki fogják rúgni az önkormányzattól Guzmics Zsombort, az építéshatósági iroda vezetőjét, amely azóta szintén bekövetkezett. De a képviselő arról is szót ejtett, hogy szeretne venni egy Skoda Kodiakot a feleségének, amelyet áprilisra be is szereztek.

A hangfelvételek nyilvánosságra kerülése után nem sokkal a balliberális média is beszállt a kispesti ügyek feltárásába. A 444.hu például Lackner egyik korábbi szövetségese, Guzmics Zsombor egyik különös ingatlanügyletét vesézte ki, a 24.hu pedig a botrányos helyi menzatender ügyéről számolt be részletesen. Igaz, ők megpróbálták valahogy Mészáros Lőrincet is belerángatni az ügybe, ami végül nem sikerült, így helyreigazítást kellett közzétenniük.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.