Óvodáskortól hallanak a fenntarthatóságról

Nemzetközi szinten is egyedülálló kísérleti oktatási program indult el egy gárdonyi óvodában: a Virtuá­lis erőmű program.

Magyar Nemzet
2020. 07. 23. 6:24
null
Fotó: Katona Vanda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemzetközi szinten is egyedülálló kísérleti oktatási program indult el július­ban egy gárdonyi óvodában: a Virtuá­lis erőmű program szakemberei által kidolgozott projekt során tizenöt éven át vizsgálják, hogyan épül be a gyerekek mindennapjaiba a fenntarthatóság. A szakemberek tegnapi közleménye szerint a projekt célja nemcsak az, hogy élményekre és aktív részvételre épülő módszerekkel ismertessék meg a fenntarthatóság és a környezettudatosság alapjaival a gyermekeket, hanem elemezzék és korosztályokon átívelően folyamatosan mérjék, miként épül be mindennapi cselekedeteikbe az átadott tudásanyag.

A gyerekek nem kötelező tananyagként foglalkoznak a környezettudatosság és a fenntarthatóság témájával, hanem óvodáskorban például mesékbe ágyazva, sportversenyeken, bábjátékon vagy éppen színezős feladatokban találkoznak a hulladékkezelés, az ivóvízmegőrzés vagy az erőforrásokkal való takarékoskodás témakörével. Nem elvont fogalmak és a lexikális tudás átadása a cél, hanem a játékokon keresztüli bevonás: a hulladékkezeléssel és szemeteléssel kapcsolatos óvodai mesék például egy képzeletbeli erdőben játszódnak, ahol a gyerekeket állatok kalauzolják és tanítják meg a szelektív hulladékgyűjtés vagy éppen a hulladék-újrahasznosítás fontosságára.

Fotó: Katona Vanda

A Gárdonyi Óvoda dinnyési tagóvodájában elindult kísérleti projekt első mérési eredményei ősszel elkészülnek, és azoktól is függően a programot már akár már az idén kiterjeszthetik térségi szintre. – Olyan fenntarthatósági mintaprojektről van szó, amely rövid időn belül országos, majd Kárpát-medencei szintre, illetve a visegrádi országokban is megvalósítható – hangsúlyozta Molnár Ferenc, a Virtuális erőmű program tulajdonosa és a program ötletgazdája a közlemény szerint.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által is támogatott oktatási keretprogram egységes és egymásra épülő, tanrendbe illeszthető modulokból áll, és egészen az óvodától a középiskolás korig vezeti be a gyerekeket a fenntarthatóság egyre összetettebb témaköreibe. A már tíz éve működő Virtuális erőmű program Kelet-Közép-Európa legnagyobb zöldenergetikai programja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.