Egyre több a koronavírus örökítőanyaga a szennyvizekben

A Nemzeti Népegészségügyi Központ közleménye szerint a 32. héten Budapesten és Debrecenben is enyhén növekedő tendenciát mutattak ki a SARS–CoV–2 vírus örökítőanyagának mennyiségében. Viszont a szennyvízvizsgálatok által előre jelzett közösségi terjedés felgyorsulása megelőzhető a továbbra is érvényben lévő járványügyi megelőző szabályok betartásával.

Forrás: Nemzeti Népegészségügyi Központ2020. 08. 10. 17:11
Olhn Horvth Borbla; Adamcsik Orsolya
Nagykanizsa, 2020. mjus 22. Olhn Horvth Borbla (b) s Adamcsik Orsolya, a Pannon Egyetemhez tartoz Sos Ern Vztechnolgiai Kutat-Fejleszt Kzpont kutati szennyvzbl ksztenek a koronavrus kimutatsra alkalmas koncentrtumot a MOL nagykanizsai laborjban 2020. prilis 20-n. Az Innovcis s Technolgiai Minisztrium (ITM) tmogatsval a Pannon Egyetem, a Pcsi Tudomnyegyetem s a Mol egyttmkdsben kilenc vrosban indul kutatmunka a koronavrus kimutatsra a kommunlis szennyvizekbl. MTI/Varga Gyrgy Fotó: MTI/Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Május óta hetente végez szennyvízvizsgálatokat a Nemzeti Népegészségügyi Központ a fővárost ellátó három szennyvíztelepen, a megyeszékhelyeken és néhány vidéki városban a koronavírus örökítőanyagának kimutatására.

Az NKK közleménye ismerteti: a 32. héten Budapesten és Debrecenben is enyhén növekedő tendenciát mutattak ki a SARS–CoV–2 vírus örökítőanyagának mennyiségében. A többi mintavételi helyszínen jelenleg még alacsony szinten stagnál a vírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízben.

A nemzetközi tapasztalatok szerint a szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés négy-tíz nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését.

Fotó: MTI/Varga György

A vírus örökítőanyagát nemcsak a tünetekkel rendelkező, hanem a tünetmentes fertőzöttek, illetve az újonnan fertőződött, tüneteket még nem mutató betegek is ürítik. A szennyvízben észlelhető vírus-örökítőanyag mennyisége az adott szennyvíztisztító telep által ellátott lakosság fertőzöttségével van összefüggésben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.