Szentendrei plágiumbotrány: a képviselő nem mond le

Mandátumának visszaadására szólította fel a szentendrei Fidesz a baloldali összefogás képviselőjét, Hernádi Krisztinát. A képviselőnő saját szellemi termékeként nyújtotta be Szentendre klímastratégiája címmel a város új klímavédelmi javaslatait. Hamar kiderült: saját nevén kívül túl sok mindent nem tett hozzá Hernádi Krisztina: a hegyvidéki önkormányzat klímastratégiájának rövidített másolatát tette le a képviselő-testület elé sajátjaként.

2020. 09. 18. 14:39
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hernádi Krisztina, a Társaság az Élhető Szentendréért Egyesület (TÉSZ) által az ellenzéki pártok embereiből gyúrt koalíció képviselője saját maga készítette el a Szentendre klímastratégiája című dokumentumot, amelyet Fülöp Zsolt (TÉSZ) polgármester nyújtott be a közgyűlésnek elfogadásra. Később kiderült, hogy a lap tetején megváltoztatott néven és a város nevén kívül szinte teljes terjedelmében megegyezik egy tíz évvel korábbi, az MTA Szociológiakutatói Intézet által készített tanulmánnyal, annak rövidített verziója csupán – közölte lapunkkal a szentendrei Fidesz. A kormánypárt lemondásra szólította fel a képviselőt.

Információink szerint a klímastratégia másolását Laárné Szaniszló Éva, Szentendre fideszes frakcióvezetője vette észre, majd buktatta le a baloldali képviselőt. Hernádi Krisztina a köztestületi ülésen még habogva ismerte el a plágiumot, majd Fülöp Zsolt polgármester levetette a napirendről az előterjesztés tárgyalását. Hernádi Krisztina saját jelölti bemutatkozásában az olvasható, hogy természetvédelmi szakértő és környezetkutató geográfus, a város ezért is áll értetlenül a másolás, a plágiumbotrány előtt.

A testületi ülés felvétele nyilvános, abból egy vágott verziót is közreadott a szentendrei Fidelitas, ezeken hallható, ahogy Hernádi a napirendi pont tárgyalásakor utalt rá, hogy kevés ideje volt rá, nem ez lesz élete fő munkája, és ingyen dolgozott. Úgy látszik tehát, hogy a képviselői tiszteletdíjáról éppúgy megfeledkezett, mint választási szlogenjéről: „Tisztességgel és felelősséggel Szentendréért!” A helyszínekre vonatkozó részeket és grafikonokat kitörölte az eredetileg 68 oldalas műből, így lett csak 36 oldalas és minden konkrétumot nélkülöző a Szentendrei klímastratégia, amelyben a tartalomjegyzék és a legfontosabb vezetői összefoglaló is másolat szüleménye.

A városvezetés azzal védekezik, hogy a lemásolt dokumentum szabadon letölthető és felhasználható volt, de ahogy egyik forrásunk fogalmazott, az „Egri csillagok is szabadon elérhető, de ha lemásolva kiadnám saját név alatt, azért elég rendesen megütném a bokámat”. Ráadásul ügyetlenül próbálta Hernádi elrendezni a szálakat, megkereste ugyanis az eredeti stratégia öt szerzőjének egyikét, Antal Z. Lászlót, de csak a plágiumbotrány kirobbanásának másnapján, és nem mesélt neki a csúfos esetről. Szintén a szerzők között volt tíz évvel ezelőtt Azbej Tristan jelenlegi államtitkár is, de úgy tudjuk, őt nem kereste meg a képviselőnő.

Hogy a klíma ügyét is a zászlaján büszkén lengető baloldali összefogás még ezen a területen is ennyire megtéveszti a választókat, különösen szégyenletes, viszont Hernádi Krisztina azóta sem mondott le, ahogy a baloldali pártok egyike sem határolódott el az esettől. Az LMP szintén frakciótagi vezetője előzetesen még meg is dicsérte a lopott stratégiát – tudtuk meg szentendrei forrásunktól.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.