Migránsokat üldöző rendőrt sodort el a vonat

Hónapokba telhet, míg felépül az a rendőrnő, akit határsértők elfogása közben gázolt el egy vonat.

Végh Attila
2020. 10. 11. 11:35
null
Forrás: police
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lényegesen javult október 11-re annak a rendőrnőnek az állapota, akit négy nappal ezelőtt, éjszaka, illegális bevándorlók elfogása közben ért súlyos baleset. A két migráns elfutott a járőrök elől, akik üldözőbe vették őket, de az egyiküket elsodorta egy éjszakai vonat.

Október 7-én 23 óra 35 perckor két illegális bevándorlót vettek észre a rendőrök Villány külterületén. A baranyai településre az alig tíz kilométerre levő magyar–horvát határ illegális átlépésével kerülhettek a migránsok, az ország belsejében, a mélységi ellenőrzés során vették észre őket a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság határrendészei, A két határsértő a rendőröket meglátva futásnak eredt, a járőrök üldözni kezdték őket. A menekülők keresztezték a Villánykövesd–Palkonya közötti vasúti szakasz pályáját is, a síneken átrohanva próbáltak elbújni egy közeli erdőben.

Fotó: MÁV

A migránsok után futó járőrök között ott volt egy rendőrnő is. A beremendi határátkelőhely korábbi útlevélkezelője a vasúti töltésen futott a határsértők után, el akarta vágni az útjukat az erdő felé. A rendőrnő azonban nem rendelkezett megfelelő terepismerettel és rutinnal, rosszul mérte fel egy érkező éjszakai személyvonat távolságát, csak az intézkedés sikerességére, a migránsok elfogására koncentrált. A mozdonyvezető már csak a féktávolságon belül vette észre a sínek mellett levő rendőrt, így a szerelvény elsodorta a járőrt. A nő súlyos, életveszélyes medence-, lapocka-, csigolya- és koponyasérüléseket, végtagtöréseket szenvedett, elvesztette eszméletét, a pécsi klinikára szállították. Szerencsére állapota a gondos orvosi ellátásnak és az életmentő műtéti beavatkozásoknak köszönhetően október 11-ére jelentősen javult, magához tért, képes kommunikálni orvosaival, családtagjaival. A hozzátartozók szerint a nő jobban van, de teljes felépüléséhez még hosszú hónapok kellenek, az sem zárható ki, hogy csak egyéves rehabilitációs kezelés után térhet vissza a tényleges rendőri szolgálatba. Ha az orvosai engedik, rövidesen a történtekkel kapcsolatban hivatalból elrendelt közlekedési szabálysértési ügyben is meghallgathatják a szakértők.

A határsértőket a balesetet szenvedő rendőrnő járőrtársai elfogták, a férfiak marokkói és palesztin állampolgároknak vallották magukat. Sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni. Mivel a balesethez nem volt közük, kihallgatásuk és adataik rögzítése után kitoloncolták őket Magyarországról.

Lengyel János közlekedésmérnök, igazságügyi szakértő a Magyar Nemzetnek elmondta, a vonat vezetője sem hibáztatható a történtek miatt. A szerelvények hatalmas tömege miatt a féktávolság jóval nagyobb, mint egy autó esetében, még kis sebességnél is. Ha a rendőri intézkedés során a közúti forgalom nincs lezárva, nincs műveleti területnek nyilvánítva az akció helyszíne, akkor a rendőröknek is figyelniük kell az ott közlekedő járművekre. Csak Baranya megye területén tíz illegális bevándorlót fogtak el a rendőrök a héten, a két említett szökevény mellett egy magányos próbálkozót és egy hétfős csoportot.

Fotó: police.hu

Békés megyében 27 határsértő került rendőrkézre, egy híján mindannyian a magyar–román zöldhatáron próbálkoztak jogellenesen bejutni az ország területére. Egy afgán férfi Lőkösházánál egy személyautókat szállító tehervonaton megbújva akarta kicselezni a határvadászokat, de lefülelték, és visszakísérték Románia területére.

Csongrád-Csanád megye határain csak pénteken és szombaton 78 határsértőt fogtak el, négy afgánt egy kamionban elbújva találtak meg a rendőrök. A kerítés mellett szolgálatot teljesítő határvadászok 62 esetben akadályozták meg péntek és szombat éjjel, hogy határsértők a drótokat megrongálva bejussanak Magyarország területére. A magyar–szerb határ Bács-Kiskun megyei szakaszán volt a legnagyobb az illegális migrációs nyomás, a héten csak ebben a térségben kétszáznál is több határsértőt fogtak el szombat éjfélig. A legtöbb illegális bevándorló Hercegszántó területén próbálkozott, Tompán, a nemzetközi közúti teherforgalom ellenőrzésekor 14 migránst találtak, akik kamionok alvázára vagy ponyvájára felkapaszkodva akartak besurranni az országba.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.