Minden kijelölt egészségügyi intézmény belép a járványbetegek ellátásába

Csaknem 2500 főre emelkedett a koronavírus-járvány áldozatainak száma Magyarországon.

Kerékgyártó György - Veres László István
2020. 11. 09. 12:59
MÜLLER Cecília; GÁL Kristóf
Budapest, 2020. június 17. Müller Cecília országos tisztifőorvos beszél a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs utolsó alkalommal megtartott online sajtótájékoztatóján 2020. június 17-én. Mellette Gál Kristóf rendőr alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője. Müller Cecília közölte, hogy mindössze egy új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában. Az adatok továbbra is kedvezőek, a gyógyultak száma 2547, ez a háromszorosa az aktív fertőzöttek számának. A 964 aktív fertőzött közül 210 ember van kórházban, 16-an szorulnak gépi lélegeztetésre. Az elmúlt 24 órában két idős, krónikus betegségben szenvedő ember halt meg. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs (OT) ügyeleti központjának munkatársa az OT november 9-i tájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök várhatóan kedd éjféltől újabb korlátozó intézkedések bevezetésének lehetőségéről beszélt. Hozzátette: a maszkviselés szabályainak be nem tartása miatt a jogszabály hatálybalépése óta 453 rendőri intézkedés történt. A hétvégén két esetben figyelmeztetésre, négy alkalommal helyszíni bírság kiszabására, tizenkét esetben feljelentésre került sor. A kereskedelemben 2387 intézkedés történt, a hétvégén 409 rendőri intézkedés zajlott le. 76 figyelmeztetést, 12 feljelentést tettek.

A rendőrség továbbra is ellenőrzi a tranzitálási szabályok betartását. Az elmúlt hétvégén a korridorokon 125 rendőri intézkedés történt, három személyt figyelmeztettek, 116 helyszíni bírságot szabtak ki, hat személy ellen tettek feljelentést. A hétvégén a rendőrség kiemelten ellenőrizte a vendéglátóhelyeket, vagyis a maszkviselési szabályok betartását, és a 23 órai zárást.

A hétvégén csak Budapesten 17 üzletben tapasztaltak rendellenességet, szabálysértési feljelentéseket tettek a nyitvatartási szabály be nem tartása miatt. A maszkviselési szabályok be nem tartása miatt 12 üzletet zártak be ebben az időszakban.

Kiss Róbert elmondta, hogy az előző napon 12 782 személy esetében rendeltek el hatósági házi karantént, ezzel a mai napon 36 356 főre vonatkozik a karanténkötelezettség. A korlátozás elektronikus ellenőrzését 3169 személy tette lehetővé. Az alezredes beszámolt róla, hogy 480-ra emelkedett a járványügyi intézkedések megszegőivel szemben indított büntetőeljárások száma, ezekben az esetekben kilencven embert hallgattak ki.

Az operatív törzs tájékoztatóján Müller Cecília országos tiszti főorvos beszámolt arról, hogy az előző napon 5162 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírust, ezzel 114 778 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma.

Elhunyt 55, többségében idős, krónikus beteg, így 2493 főre emelkedett a járvány áldozatainak száma, 26 161-en pedig már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 86 134 fő, 6061 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 415-en vannak lélegeztetőgépen.

Az országos tiszti főorvos közölte, nálunk és Európa-szerte növekszik mind a fertőzöttek, mind az elhunytak száma. Gyakran előfordul, hogy országok egymástól kérnek segítséget a betegek ellátásához. Magyarországon csak hatvan százaléka foglalt az ágyaknak és lélegeztetőgépek is vannak, de gondoskodni kell az ezeket működtető szakszemélyzetről is.

– Ezért Kásler Miklós úgy döntött, hogy keddtől valamennyi kijelölt intézmény belép a koronavírusos betegek ellátásába. Ezzel megnő az orvosok és az ágyak száma is. Ehhez azonban a tervezhető műtéteket halasztani kell

– tette hozzá.

Az úgynevezett tervezhető ellátásokat egy időre fel kell függeszteni, mert ezeket ugyanaz a személyzet látná el, amely a koronavírusos betegeket látja el. A sürgősségi beavatkozásokra azok a szabályok vonatkoznak, amelyek eddig is – mondta Müller Cecília. Példaként az onkológiai, kardiológiai és transzplantációs eseteket említette. A reprodukciós eljárásokat sem függesztik fel.

Hetvenhét intézmény fogad már koronavírusos betegeket, külön intézményekben helyezik el a gyerekeket és a dialízis-kezelésre szoruló koronavírus betegekre is szakosodtak intézmények – fejtette ki a tiszti főorvos, aki mindenki megértését kérte. Mint mondta, az elsődleges cél az egészségügyi ellátórendszer ellátóképességének megtartása és a járványgörbe laposítása.

Egyelőre arra kell számítanunk, hogy a járvány még eszkalálódik – mondta Müller Cecília. Az iskolákban, elsősorban az egyetemeken változás várható a működésben, de az óvodákban és az általános iskolákban nem.

 

Jelenleg 86 óvodában és 11 iskolában van rendkívüli szünet, ami három százalék az óvodák esetében, 0,4 százalék az iskolákéban – tájékoztatott a tiszti főorvos.

Müller Cecília elmondta, hogy jelenleg 134 osztályban és 17 teljes iskolában vezettek be digitális tanrendet, ami az oktatási intézmények 0,6 százalékát jelenti.

A tiszti főorvos jelezte, hogy ilyenkor már szükséges többletbevitel vitaminokból, ő 500 mg C- és 2000 NE (nemzetközi egység) D-vitamin bevitelét javasolja, de figyelmeztetett, hogy az extrém vitaminfogyasztás is káros lehet. Hozzátette, az olyan nyomelemek, mint a cink és a szelén fogyasztása is hasznos lehet, de ezt általában a táplálékunkból megszerezzük, többletfogyasztásuk csak orvosi javaslatra ajánlott.

Kiss Róbert tudatta, hogy a hétvégén a rendőrség 639 személlyel szemben intézkedett a kijárási szabályok megszegése miatt. Kiemelte, hogy a BRFK célzottan ellenőrizte a maszkviselési és a kijárási korlátozások betartását, ennek során kilenc üzlet bezárásáról döntöttek, mert szabálytalansággal találkoztak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.