„A bevándorlás jelenti a törésvonalat a néppártban”

„Ebben az európai sorskérdésben alapvető véleménykülönbség van a pártcsaládunkon belül, a kérdés, hogy elfogadják-e ezt vagy továbbra is ránk akarják erőltetni a bevándorláspárti álláspontot” – mondta Deutsch Tamás a Magyar Nemzetnek azt követően, hogy az Európai Néppárt frakciója szerdán csak rövid eszmecserét folytatott a vele szembeni kizárási kezdeményezésről. A Fidesz politikusa szerint a néppárti frakció egy része is szerencsétlennek tartja, hogy épp az EU pénzügyi csomagjáról szóló egyezség kapujában kell foglalkozni a kizárási kérdéssel.

2020. 12. 09. 13:34
A Fidesz politikusa szerint a migráció megítélése jelenti a törésvonalat Fotó: Laurie DIEFFEMBACQ Forrás: Európai Parlament
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Néppárt szerdai frakcióülését követően lapunk elérte Deutsch Tamást, aki a vele szembeni kizárási kezdeményezéssel kapcsolatban megerősítette: ahogy arra számítani lehetett, a politikai csoport csak rövid eszmecserét folytatott az ügyben. – Még Othmar Karas, a kizárási kezdeményezés elindítója is az eddigieknél visszafogottabban fogalmazott – mondta a Fidesz–KDNP európai parlamenti delegációjának vezetője.

Szerinte a magyar kormánypárt és az Európai Néppárt egy része között meglévő, alapvető törésvonal a bevándorlás kérdése. – Mi gyökeresen másképp gondolkozunk erről, mint a néppárt bevándorláspárti része – érvelt a politikus, hozzátéve: nem csupán a Fidesz és a magyar kormány van ezen a véleményen, hanem a magyar emberek elsöprő többsége, akik nyolcvan százalékot meghaladó arányban határozottan mondtak nemet a bevándorlásra. – Mi ezt, a nemzeti egyetértéssel övezett álláspontot képviseljük – mondta.

A Fidesz politikusa szerint a migráció megítélése jelenti a törésvonalat
Fotó: Európai Parlament

A fake news is eleme a nyomásgyakorlásnak

„Ebben az európai sorskérdésben alapvető véleménykülönbség van a pártcsaládunkon belül, a kérdés, hogy elfogadják-e ezt vagy továbbra is ránk akarják erőltetni a bevándorláspárti álláspontot” – fogalmazott Deutsch Tamás, felsorolva, hogy a Sargentini-jelentés támogatása, a jogállamiságinak füllentett mechanizmus is elemei az ennek a nyomásgyakorlásnak. – Tavasszal, a koronavírus-járvány kellős közepén azt a hazugságot terjesztették az Európai Parlamentben is, hogy a védekezést, a gyors döntéseket segítő veszélyhelyzetben a magyar Országgyűlés munkáját felfüggesztették. Személy szerint ugyanazok, akik most az én kizárásomra tettek javaslatot, akkor a nyilvánvaló fake news alapján a teljes delegációnk néppárti frakció tagságának felfüggesztését szorgalmazták – emlékeztetett.

Arra a felvetésünkre, hogy amennyiben megegyezés születik az EU pénzügyi csomagjáról az eheti EU-csúcson, lekerülhet-e az asztalról a vele szembeni kizárási javaslat, a Fidesz alapítója úgy felelt: várjuk ki a végét, az uniós csúcstalálkozó eredményeit.

– A frakcióülésen mindenesetre elhangzott, hogy rendkívül szerencsétlen az időzítése a kizárási kezdeményezésnek. Azt gondolom, hogy felelős politikusok valóban nem most, a remélt megegyezés kapujában foglalkoznak ilyen kérdésekkel – szögezte le a delegációvezető, aki annak a reményének is hangot adott, hogy a júliusihoz hasonló, össz-európai siker születik az uniós csúcsértekezleten.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.