Orbán Viktor: Kaleta Gábor nyolc évig a baloldal diplomatája volt

Ki is jelent itt nemzetbiztonsági kockázatot? – kérdezett vissza a miniszterelnök Vadai Ágnes felszólalására.

Magyar Nemzet
2020. 12. 14. 17:49
null
Orbán Viktor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mi történik a nemzetbiztonsági szolgálatoknál, és hány zsarolható ember dolgozik az ön környezetében? – kérdezte a miniszterelnöktől Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció képviselője a parlamentben, az azonnali kérdések órájában.

A nemzeti szuverenitás egyik előfeltétele, hogy azok, akik a döntéseket meghozzák, ne legyenek zsarolhatóak – fejtette ki. A gyurcsányista politikus véleménye szerint Szájer József életmódja miatt zsarolható volt, és ez jelentett igazi veszélyt a nemzeti szuverenitásra, de megemlítette Kaleta Gábor volt perui nagykövetet is, akit pedofil képek letöltése és birtoklása miatt ítélt el a bíróság.

– Világos, hogy amit egy régi és nagy harcostársunk tett, az nem fér bele a mi közösségünknek az életébe. Nem védhető és nem is menthető, egyetlen lehetősége maradt, hogy bocsánatot kér, és elhagyja a politikát. Ez megtörtént – kezdte Orbán Viktor a válaszát. Hozzátette: – Ami a zsarolhatóságot és a titkosszolgálatokat illeti, csak annyit szeretnék mondani, hogy a nemzetbiztonsági szolgálat 2007 elején, amikor önök kormányoztak Magyarországon, beengedte a cég épületébe az orosz titkosszolgálat szakembereit, akik bolgárnak adták ki magukat, és ott poligráfos vizsgálat alá vettek mintegy másfél tucatnyi NBH-s munkatársat. Ki is jelent itt nemzetbiztonsági kockázatot? – kérdezte Orbán Viktor.

Viszonválaszában Vadai Ágnes arról kérdezte Orbán Viktort, hogy nincs-e itt az ideje a nemzetbiztonsági átvilágítást kiterjeszteni például a köztársasági elnökre, a miniszterelnökre vagy az alkotmánybíróság tagjaira. – Attól fél, hogy ön jelenti a legnagyobb nemzetbiztonsági kockázatot? – kérdezte Vadai.

Orbán Viktor erre úgy reagált: – A nemzetbiztonsági átvilágítások rendjét közvetlenül nekem kell felügyelnem, és el fogok gondolkodni az ön javaslatán, annál is inkább, mert az ideidézett diplomata, Kaleta úr nyolc évig az önök diplomatája volt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.