időjárás 24°C Huba 2022. augusztus 19.
logo

Újabb negyven páncélozott járművel gyarapszik a honvédség

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2020.12.21. 18:10
Újabb negyven páncélozott járművel gyarapszik a honvédség

Újabb negyven, négykerék-meghajtású páncélozott jármű szállításáról írt alá szerződést a Magyar Honvédség – tájékoztatott a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos, Maróth Gáspár. A támogató járművek mindenekelőtt nagyfokú védelmet nyújtanak személyzetük és a szállított katonák számára. Ez olyan hadműveleti körülmények között különösen fontos, amelyekkel a Magyar Honvédség is szembesül missziós szerepvállalásai során.

Újabb negyven, négykerék-meghajtású páncélozott jármű szállításáról írt alá szerződést a Magyar Honvédség – tájékoztatott a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos, Maróth Gáspár. A kormánybiztos közleménye szerint ez része annak a több mint háromszáz páncélozott jármű beszerzését célzó programnak, amelynek következő fázisa már magyarországi gyártás és az ahhoz kapcsolódó kutatás-fejlesztés részeként valósul meg.

– A projekt a Lynx lánctalpas gyalogsági harcjárművek beszerzésének és előállításának mintáját követi – közölték, hozzátéve, hogy az első fázisban a későbbi kaposvári gyártáshoz licencet adó török cég szállítja a járműveket. A tájékoztatás szerint a negyven eszköz hasonló ahhoz a tíz Gidrán típusú, támogató feladatú páncélozott járműhöz, amely nemrég már megérkezett a Magyar Honvédséghez.

A kormánybiztos közleményében kitért arra is, hogy a második fázisban történik a négykerék-meghajtású járművek magyarországi előállítása, amelynek során fokozatosan állnak át az európai fegyverrendszerek beépítésére. A programhoz kapcsolódó gyártást és kutatás-fejlesztést a továbbiakban német–magyar együttműködésben végzik.

A támogató járművek mindenekelőtt nagyfokú védelmet nyújtanak személyzetük és a szállított katonák számára. Ez olyan hadműveleti körülmények között különösen fontos, amelyekkel a Magyar Honvédség is szembesül missziós szerepvállalásai során. Alkalmazásukkal olyan alegységek személyi állománya is fokozott védelemben részesül, melyek korábban nélkülözték az ilyen magas szintű túlélő képességgel rendelkező járműtechnikát.

A Magyar Nemzet korábban megírta: a Magyar Honvédség 2018 októberé­ben kötött keretszerződést egy török céggel páncélozott, többcélú moduláris járművek beszerzésére. Az első megrendelés 2019 decemberében volt, ezek a járművek a tervek szerint 2020 végén fognak megérkezni.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.