Maszk nélküli, köhögő covidos tarthatott előadást az FKF-nél

Maszk nélküli, köhögő előadó tartott OKJ-s tanfolyamot nemrégiben az FKF dolgozóinak; az oktató azóta elhunyt. Az operatív törzs ajánlásait állítólagosan betartó közterület-fenntartó a képzésen részt vevő több tucat munkatársnak nem biztosított maszkokat. Információink szerint a napi munkavégzéshez sem adnak elég védőeszközt.

2021. 01. 11. 6:18
null
2020.10.14. Budapest Karácsony Gergely főpolgármester új kukásautókat adott át Fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Koronavírus-fertőzésben vesztette életét az az oktató, aki fényképek tanúsága szerint maszk nélkül tartott targoncakelező OKJ-s tanfolyamot a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) munkatársainak november közepén – számolt be lapunknak a fővárosi vállalat belső működését jól ismerő forrásunk.

Elmondása szerint az FKF Ecseri úti telephelyén november 16-án tartott képzést az oktató végigköhögte, ezután már csak egy alkalmat tartott meg, harmadjára már helyettesítették az idős férfit, aki néhány héttel később koronavírus-fertőzés következtében hunyt el. Informátorunk arra is kitért, hogy a dolgozókat nem látták el maszkkal az alkalmanként négyórás képzés idején, amelyen ráadásul többtucatnyian vettek részt. Forrásunk szerint a dolgozók is sérelmezték az egészségüket veszélyeztető szabálysértést, és a humánpolitikai igazgatónál tettek panaszt.

Aki szóvá tette, hogy nem kap maszkot, megfenyegették
Fotó: Magyar Nemzet/Kurucz Árpád

Forrásaink – köztük az FKF egykori és jelenlegi dolgozói – a maszkokat illetően nemcsak a tanfolyam kapcsán számoltak be hiányosságokról és szabálytalanságokról, elmondásuk szerint a mindennapi munkavégzésükhöz sem kapnak elegendő és megfelelő minőségű védőeszközt.

Úgy tudjuk, a tartályellátó csoportban eldobható maszkokat a dolgozók kifejezett kérésére sem adnak, több alkalommal alakult ki hangos szóváltás, amikor a munkatársak a védőeszközöket követelték.

Mosható maszkból pedig mindössze két darabot kaptak a csoport dolgozói, ráadásul informátoraink elmondása szerint ezek olyan rossz minőségűek, hogy többtucatnyi már akkor elszakadt, amikor a dolgozók első alkalommal felvették azokat. A csoport fizikai munkavállalóinak nagyjából félhavonta, külön munkavállalói kérésre adnak egy darab, eldobható maszkot, ami egyébként legfeljebb négy óra hosszára nyújt védettséget, a napi munkaidő pedig nyolc óra.

Az FKF lapunknak azt állította, hogy a maszkokkal kapcsolatban az operatív törzs és a kormány ajánlásait követik. A vállalat azt közölte, hogy idén összesen 118 747 maszkot vásároltak, ám azt nem tudatták, hogy ebből mennyi az eldobható, illetve az úgynevezett FFP típusú, hivatalos nevén részecskeszűrő félálarc. Utóbbi védőeszközből egyébként nem is kapnak a tartályellátó csoport dolgozói, csak a mérgező anyaggal dolgozó munkavállalók.

A közterület-fenntartó azt is közölte, hogy a tartályellátó csoportnak 2020 márciusa óta hatszáz, egyszer használatos és 371, más típusú – köztük mosható – maszkot osztottak ki.

Informátorunk szerint azonban a csoport dolgozóinak többsége csak két-két darab, mosható védőeszközt kapott, az eldobható maszkkészletnek pedig csak az egyharmadát.

A negyedévig otthonról dolgozó csoportvezető távollétében felnyitották a maszkokat tároló szekrényt, ekkor derült ki, hogy a leltárral összevetve eleve hiányzott a védőeszközök jelentős része. Amikor pedig az FKF dél-pesti üzemében dolgozó fizikai munkavállalók szóltak az üzemvezetőnek, hogy a napi munkavégzéshez nem kapnak maszkot, információink szerint válaszképpen verbálisan megfenyegették őket. Számos dolgozó azt is sérelmezte, hogy kézfertőtlenítő szert sem kapnak az előírt mennyiségben, vagy csak késve.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.