Áder János: A korlátozások lazítása az oltásoktól függ

A köztársasági elnök reméli, hogy az idei nyár éppoly eredményes lesz a turizmusban, mint a tavalyi volt.

Munkatársunktól
Forrás: MTI2021. 02. 10. 18:05
null
Valladolid, 2020. november 6. Egymásra helyezett székek egy bezárt bár bejáratánál Valladolidban 2020. november 6-án. A Spanyolország északnyugati térségében lévõ Kasztília és León tartományban bezártak a bárok, a a vendéglõk és a kávézók, valamint este tíz órától kijárási tilalmat rendeltek el a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozására. MTI/EPA-EFE/Luis Tejido Fotó: Luis Tejido
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ha jól halad a koronavírus-járvány elleni védőoltás beadása, májusban remélhetőleg ismét lazítani lehet a járványügyi korlátozásokon Magyarországon, és a nyár ismét meglehetősen sikeres lehet az idegenforgalomban – jelentette ki Áder János köztársasági elnök szerdán, a visegrádi négyek (V4) elnökeinek lengyelországi találkozóját záró közös sajtóértekezleten. –

Minél gyorsabban, minél nagyobb mennyiségben kapjuk meg a vakcinákat, annál gyorsabban tudjuk a korlátozásokat feloldani az idegenforgalomban is

– válaszolt Áder János a közép-európai turizmus újraindítását érintő kérdésre. Az államfő reményét fejezte ki, hogy Magyarországon húsvétig, vagy legkésőbb a húsvétot követő időszakban, április végéig fel lehet gyorsítani az oltások beadását. Így tavalyhoz hasonlóan májusban ismét nyitni lehetne. Bizakodását fejezte ki, hogy az idei nyár ugyanolyan eredményes lesz a turizmusból élők jelentős részének, mint amilyen az elmúlt esztendőben volt. A járvány során elfogadott gazdaságvédelmi intézkedésekről az elnök elmondta: ezeknek eleinte főként az volt a céljuk, hogy megvédjék a munkahelyeket.

– Az adókedvezmények, hiteltörlesztési moratórium és más eszközök célja az, hogy segítsék a munkavállalókat, a vállalkozókat a nehéz időszak átvészelésében – szögezte le.

Áder János közölte: a tárgyalások során az államfők egyetértettek abban, hogy az országcsoport megalakulásától eltelt harminc év sikeres és eredményes volt. Véleménye szerint a soros lengyel elnökség jelmondata – Erős V4-ek az erős Európában – jó iránytű lesz a következő esztendőkre is. A járványról szólva jó hírnek nevezte, hogy a gazdasági visszaesés mértéke mind a négy országban kisebb, mint az Európai Unió átlaga vagy a legnagyobb uniós tagállamoké. – Ez reményt ad arra, hogy a helyreállítás is gyorsabb és kevésbé fájdalmas lesz – mondta. Hozzátette:

a járvány tanulsága, hogy nemcsak a térségbeli országok, hanem az egész EU gazdasága meglehetősen kiszolgáltatottnak bizonyult külső tényezők negatív hatásainak, ezt a kiszolgáltatottságot pedig a jövőben csökkenteni kell.

A köztársasági elnök elmondta, az elnökök egyetértettek: mindent meg kell tenni azért, hogy felgyorsítsák a védőoltások beadását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.