időjárás 8°C Aurél 2022. október 5.
logo

Századvég: A magyarok elítélik az oltási rendet megszegőket

Kreft-Horváth Márk
2021.02.01. 16:03
Századvég: A magyarok elítélik az oltási rendet megszegőket

Az oltási rendet mindenkinek be kell tartania, illetve meg kellene tiltani, hogy politikusok és közszereplők az időseket, krónikus betegeket megelőzve juthassanak oltáshoz – vélekednek a magyarok a Századvég kutatása szerint.

A magyarok többsége elítéli az oltási rendet megszegő politikusokat – adta hírül a Századvég. Legújabb kutatásuk a jogosulatlanul magukat beoltó politikusok és közszereplők társadalmi megítélését járta körbe.

Nagy vihart kavart a hazai közbeszédben, hogy Gyöngyös ellenzéki polgármestere, Hiesz György január elején – az oltási tervben foglaltakat megkerülve – jogosulatlanul kapott védőoltást a koronavírus ellen, továbbá Újbuda DK-s polgármestere, László Imre is soron kívül jutott hozzá a vakcinához – írták. Kiemelték:

az oltási terv megalkotásának indoka az volt, hogy a magyarok a veszélyeztetettség sorrendjében kerülhessenek beoltásra, biztosítva ezzel a rászoruló csoportok, az idősek és krónikus betegek elsőbbségét.

Mivel a közéleti szereplők vállát – különösen járványhelyzetben – fokozott felelősség nyomja a példamutatás tekintetében, a Századvég megvizsgálta a magyar lakosság álláspontját az oltási rend betartásának fontosságáról.

A kutatás alapján megállapítható, hogy a magyarok több mint háromnegyede (80 százaléka) egyetért azzal, hogy az oltási rendet mindenkinek be kell tartania, illetve meg kellene tiltani, hogy politikusok és közszereplők az időseket, krónikus betegeket megelőzve juthassanak oltáshoz.

Azoknak az aránya, aki szerint nem indokolt az oltási rend betartása, 16 százalékra tehető – ismertette a számokat a kutatócég.

Századvég – A magyarok többsége elítéli az oltási rendet megszegő politikusokat
Fotó: Századvég

Politikai önbesorolás mentén sem tapasztalhatók jelentős eltérések az idősek és krónikus betegek oltási elsőbbségének megítélésében. A jobboldaliak 82, a középen állók 81, valamint a baloldaliak 76 százaléka ítéli fontosnak az oltási tervben foglaltak követését, a politikusok soron kívüli beoltásának tilalmazását – hívták fel a figyelmet.

A felmérés rávilágít arra is, hogy a Fidesz–KDNP szimpatizánsainak 84, az ellenzéki összefogás támogatóinak 77 százaléka véli úgy, hogy az oltási rendet mindenkinek be kell tartania, illetve a politikusok és közszereplők – rászorulókkal szembeni – elsőbbségét meg kell tiltani. Ezzel szemben a kormánypártiak 12, az ellenzéki összefogás szavazóinak 19 százaléka nem gondolja szükségesnek az oltási terv betartását – zárul a kutatás.

Mint arról lapunk korábban beszámolt,

sem László Imre, Újbuda Gyurcsány-párti polgármestere, sem pedig Hiesz György, Gyöngyös baloldali városvezetője nem regisztrált a vakcinára a hivatalos kormányzati oldalon.

Hiesz háziorvosa javaslatára oltatta be magát, akivel egyébként korábban együtt politizáltak az MSZP-frakcióban. László Imre pedig azzal védekezett: abban a kórházban kínálták fel neki a lehetőséget, ahol korábban igazgatóként dolgozott.

A központi oltási terv alapján egyikőjük sem kaphatta volna meg a vakcinát, és ezzel mindkettőjüknek tökéletesen tisztában is kellett volna lenniük. Ennek ellenére Hiesz állítólag még a feleségét is beoltatta.

Az oltási terv figyelmen kívül hagyása ellen a kormánypártok képviselői többször is felszólaltak: Gulyás Gergely miniszter elfogadhatatlannak nevezte, hogy eltérjen a protokolltól egy városvezető, aki ráadásul még csak nem is veszélyeztetett korú.

Rétvári Bence államtitkár szerint iszonyatosan felelőtlenek azok a politikusok, akik a védelmi intézkedések megszegésére buzdítanak. Orbán Viktor miniszterelnök arra kér mindenkit: ne legyenek kilengések.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.