Veszélyessé vált a Normafa a jegesedés miatt

A hegyvidéki önkormányzat lezárta a Normafa kirándulóútjainak és sportpályáinak használatát

Végh Attila
2021. 02. 09. 17:25
Normafa
Jegesedés miatt teljesen lezárhatják a Normafát Forrás: hegyvidek.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha ilyen marad az időjárás, a 2014 télen tapasztalt rendkívüli helyzet alakulhat ki Budapest legnépszerűbb kirándulóhelyén, a Normafánál. A XII. kerületi önkormányzat most kiadott közleménye a sportolást és a kirándulást már most sem javasolja, ha folytatódik a jegesedés, akkor a balesetveszély elkerülése érdekében teljesen lezárják a Normafát és az oda vezető utakat, parkolókat. A szakemberek attól tartanak, hogy a jegesedés miatt csúszóssá vált utak, illetve a jég súlyától leszakadó faágak veszélyeztetnék a Normafa látogatóinak biztonságát.

Arató Zsolt, a hegyvidéki önkormányzat sajtófőnöke elmondta, a Normafán reggel óta ónos eső esik, ráfagyott az utakra és az ágakra is. A jég, amelynek vastagsága jelenleg még csak egy-két milliméter a kisebb ágakat már most letörheti. További esőzés esetén – márpedig a meteorológiai előrejelzés további fagyot és csapadékot ígér az elkövetkezendő napokra – a folyamatos fagypont alatti hőmérséklet esetén az erdőben tartózkodás veszélyessé válhat.

Jegesedés miatt teljesen lezárhatják a Normafát
Fotó: Hegyvidék.hu

2014 decemberében nulla fok körüli hőmérséklet és esőzés volt Budapesten, miközben a Normafán a három fokkal alacsonyabb hőmérsékletben a több centiméteres jégpáncél vastag ágakat tört le, villanyoszlopokat és több száz fát döntött ki. A Normafa Park munkatársai és az önkormányzat nem szeretné, hogy váratlanul következzen be egy hasonló helyzet, ezért a jegesedést folyamatosan figyelemmel kísérik. Amennyiben a romló időjárás balesetveszélyt jelenthet, az önkormányzat elrendeli az erdőlátogatás teljes korlátozását. A turista- és sétautak már most is rendkívül csúszósak, ezért a kirándulást és sportolást jelenleg sem javasolják, a Hegyvidéki Rendészet munkatársai a Normafa parkolóinál és a busz végállomásán személyesen hívják fel erre a látogatók figyelmét.

Kedd este 20 órakor leszakadt az első nagyobb fa, az Erzsébet kilátóhoz vezető útra dőlt, szerencsére senki nem volt a környéken. Több helyen már vastag jégréteg rakódott a fákra, ágak szakadtak le, a környék rendkívül veszélyessé vált. A János-hegy környékén a legveszélyesebb a helyzet. A balesetek elkerülése érdekében a Hegyvidéki Önkormányzat a Normafa és a János-hegy térségében erdőlátogatási tilalmat rendelt el! A Normafa parkolóját lezárták, az intézkedés feloldásáig a tilalom érvényben marad. A gyalogos és kerékpárutakat a belépési tilalmat jelző szalagokkal zárták le, a kerületi rendészek mellett a rendőrség is ellenőrzi a Normafát, a tilalom megszegői súlyos bírságra számathatnak.

Normafa lezárás

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.