A járvány mellett tombol a Covid-bűnözés is

A maffia milliárdokat keres a Covid–19-járvány kapcsán csak védőeszközökből, oltóanyagokból, gyógyszerekből, melyek egy része ráadásul hamisítvány. Magyarországon gyilkosság is történt már Covid-osztályon és lopott Covid-gyógyszerrel való kereskedésre is volt példa.

2021. 03. 23. 13:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elképesztő méreteket öltött a maffia térnyerése a járvány kapcsán. A Magyar Nemzet korábban beszámolt arról, hogy mind az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), mind az unió rendőrsége, az Europol többször is riasztást adott ki a Covid–19-járvány kapcsán a bűnözők aktivizálódására.

Magyarországon elsősorban az internetes csalások száma növekedett meg, ám kereskedtek már lopott Covid-gyógyszerrel is, sőt legutóbb gyilkosságot is elkövettek egy Covid-osztályon.

A HírTV Riasztás című bűnügyi műsorának kedd esti adásában a Covid-bűnözésről lesz szó.

A szervezett bűnözés meglepő gyorsasággal és kifinomultsággal reagált a koronavírus-járványra.

2020. december 16-ig az Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága több mint 275 ezer világjárványhoz kapcsolódó csalásról értesült. Az áldozatokat összesen 6,5 milliárd forinttal csapták be néhány hónap alatt – eleveníti fel a bűnügyi magazin szerkesztő-riportere.

A maffia hamisítja is a Covid–19-vakcinákat, de lopott oltóanyaggal is kereskednek
Fotó: Internet

  • Hackerek profitálnak dollármilliókat a vírustól való aggodalomból. Még a kormány témával kapcsolatos, hivatalos konzultációs oldalát is meghamisították.
  • A pandémia korai szakaszában az áruhiányt és az általános félelmet kihasználva online kereskedelmi platformokat hoztak létre és többek közt egészségügyi maszkokat, kézfertőtlenítőket, védőruhákat kínáltak. A gyanútlan vevők a pénzt átutalták ugyan, de a termékeket soha nem kapták kézhez.
  • A csalók a járvány első hónapjaiban a hatalmas érdeklődést meglovagolva olyan teszteket, védőoltásokat, gyógymódokat kínáltak, melyek hatása, érvényessége nem bizonyított és nincsenek engedélyezve sem. Tavaly ősszel szaporodott meg a vírusgyógyszerekkel és oltóanyagokkal való visszaélések száma a világban.

    – Ezek a készítmények kizárólag intézményi használatra szolgálnak, egy részük még nem is törzskönyvezett, hiszen klinikai fázisban vannak. Konkrét, súlyos és nagyon szabályozott felhasználás mentén, klinikai indikációval történhet csak a használatuk. Semmiképpen nem szabad ilyen gyógyszert vásárolni! – hívta fel a figyelmet Müller Cecília országos tiszti főorvos.

    Lapunk is beszámolt arról, hogy a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) munkatársai füleltek le egy 33 éves magyar orvosrezidenst, aki a kórházból lopott Covid-gyógyszerrel, Favipiravirral üzletelt. A Szent László Kórház rezidense múlt év ősz elején ismerkedett meg a hatvanéves covidos női páciensével, aki felajánlotta neki, hogy jó pénzért megvásárolná a kórházból kilopott gyógyszereket. A doktor készségesen igent mondott, és szemenként kétezer forintért,

    dobozonként nyolcvanezer forintért adta át a nőnek a vírus elleni gyógyszert.

    Ezzel egyrészt a kórház gyógyszerkészletét csökkentette, amivel az ott kezelt, fertőzött betegek életét, egészségét közvetlen veszélynek tette ki. Másrészt azok egészségét is veszélyeztette, akik jogellenesen jutottak hozzá a gyógyszerekhez.

    A Riasztás úgy tudja, hogy az orvos egy teljesen más ügy kapcsán került az NVSZ látókörébe. Novembertől februárig lehallgatták a telefonját, majd a kellő mennyiségű bizonyíték begyűjtése után értesítették a nyomozóhatóságot.

    Az ügynek jelenleg öt gyanúsítottja van. A rezidens és a bűncselekmény kezdeményezője bűnügyi felügyelet alá került, nyomkövetőt kell viselniük. Nem kizárt, hogy lesznek még újabb gyanúsítottak, olyanok, akik megvásárolták a lopott gyógyszereket.

    A jelenlegi állás szerint az orvos tíz doboz vírusgyógyszert lopott és értékesített, amiből összesen 800 ezer forintot tett zsebre.

    Az ügyben öttől tíz évig terjedő szabadságvesztés a kiszabható büntetés. A halmazatra tekintettel a felső határ még emelkedhet is. A plafon akár 15 év is lehet. A gyakorlat szerint az előkészítő ülésen az ügyészség a középmérték alatti, azaz tíz év alatti büntetést fog indítványozni, ami még mindig nem kevés néhány doboz gyógyszerért.

    A Riasztás információi szerint az orvost azonnali hatállyal elbocsájtották a Szent László Kórházból, de magánpraxisát tovább folytatja, nyomkövetővel a bokáján.

  • A pandémia-bűncselekmények az idő haladtával folyamatosan változnak. Jelenleg a dark weben árult hamis oltóanyag a sláger, az ára kilencvenezer forint körül mozog. Az Interpol szerint jelenleg háromezer weboldal kínál kétes eredetű, a koronavírushoz köthető gyógyszereket és egészségügyi készülékeket.
  • Az adathalászok is rendkívül aktívak: valamilyen egészségügyi szervezetnek adják ki magukat, és próbálnak minél több személyes adatot begyűjteni. Most például levélben kérik az áldozatokat, hogy töltsenek ki egy űrlapot, amivel felkerülhetnek az oltási lista elejére.
  • A bűnözők kéretlen üzeneteikben a személyes adatok és banki azonosítók megadása után a várakozási listán való előrébb jutást, vagy akár felár ellenében azonnali oltóanyagot és negatív Covid-teszteket ígérnek.
  • Néhány héttel ezelőtt a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság adott ki felhívást, miután két ismeretlen a körzeti orvosi rendelő nevében keresett fel a lakásán egy nagykanizsai idős férfit. A csalók azt állították, hogy a koronavírus elleni oltási listára felkerülésért alá kell írnia a náluk lévő – regisztrációhoz szükséges – dokumentumokat.

    A Honvédkórház Covid-osztályán történt brutális mészárláshoz hasonlóról pedig még nem értesültünk a járvány ideje alatt. A Riasztás szerint, ha a 37 éves, betegtársnőjét agyonszurkáló kínai férfit a szakértők épelméjűnek, beszámíthatónak minősítik, akár életfogytig tartó fegyházbüntetést is kaphat. Ha nem, minden bizonnyal az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben tölti a következő éveket.

    A Magyar Nemzet úgy tudja, egy sor igazságügyi orvosszakértőt rendelt ki a nyomozóhatóság. A szakértőknek egyebek mellett választ kell adniuk arra a kérdésre is, hogy a Covid–19 vírus okozta életveszély elhárítására használt gyógyszeres beavatkozás, a lélegeztetőgépre kapcsolás, az altatás kiválthatta-e az elkövető dühöngését. A kínai férfiról eddig azt lehet tudni, hogy nem fogyasztott drogot, rendezett családi életet él, három gyermeket nevel feleségével, egy étterem szakácsa és tartózkodási és munkavállalási engedélye is van.

    A rémhírekkel szemben az igazság

    A kínai elkövető a vérengzést két olyan lekerekített, tompa végű orvosi ollóval követte el, amit a ragtapasz és a géz vágására használnak. Az eszközök nem számítanak veszélyesnek, a lélegeztetőgépek mellett tartják őket, hiszen a gépre kötéskor is használnak ragtapaszt és gézcsíkokat.

    Az a napokban felreppent hír pedig akár rémhírterjesztés is lehet, hogy a kínai férfi, bár le volt kötözve, de „valaki eloldotta őt”. Ezzel szemben a valóság az, hogy lélegeztetőgépen volt maga is, és mint ilyen, a mélyaltatás alatt rögzítve van a keze és a lába, hogy öntudatlanul se tudja például a csöveket kirángatni a testéből. Amikor felébresztik és nincs szükség tovább a gépre, megszüntetik a kényszerhelyzetet is.

     

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.