Attól tart a FreeSZFE, visszalépnek a külföldi egyetemek, ha meglátják a Partizán képsorait

A freeSZFE-sek által megtorpedózott Partizán-dokumentumfilm képsorai nem vetnének jó fényt az egyetemfoglalókra – ez állhat a vetítés letiltása mögött. Korábban 150 hallgatónak ígértek diplomát külföldi egyetemeken, most attól tartanak, a film ezt veszélybe sodorná – olvastó Mandiner cikkében.

Forrás: MANDINER2021. 03. 26. 15:45
null
Jelenet Gulyás Márton Hülye fiatalság című dokumntumfilmjéből Forrás: YOUTUBE (Képernyőkép)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korábban a Mandiner beszámolt róla, hogy letiltották a freeSZFE-sek a róluk szóló Partizán-dokufilmet, így mégsem fogja publikálni a Hülye fiatalság c. filmjét a Gulyás Márton által vezetett Partizán. A csatorna közösségi oldalán megjelentetett közlemény szerint a freeSZFE azt a döntést hozta, hogy nem járul hozzá a dokumentumfilm közzétételéhez. Mint a film készítői írják, ez nehéz dilemma elé állította őket, de végül úgy döntöttek, eleget tesznek a kérésnek.

A Partizán közleményére reagált a freeSZFE is: „A freeSZFE közösségnek nem áll jogában betiltani semmilyen művészeti alkotást.” Mint írják, a film bemutatásához nem a „közösség hozzájárulása szükséges”, hanem a filmben szereplő magánszemélyeké. Hozzátették, az elmúlt két hetet azzal töltötték, hogy felhívják a készítők figyelmét arra, hogy a szóban forgó nyilatkozatok a szereplők jelentős részétől hiányoznak.

Információink szerint azonban nem a joglemondásokkal van a gond, hanem a tartalommal.

A dokumentumfilm sok olyan képet tartalmaz, ami nem vetne rájuk jó fényt, és félnek a külföldi egyetemek visszalépésétől”

– állítja forrásunk. Eddig nagyon egységes kép élt róluk, az elkészült filmben viszont megy a káromkodás, szétesés, ivászat – szól a magyarázat.

Ahogy arról a Mandiner szintén beszámolt már, az Emergency Exit diplomamentő program keretein belül százötven hallgató kaphatja meg a diplomáját külföldi művészeti egyetemektől, hiszen öt európai felsőoktatási intézmény veheti át formálisan a hallgatókat, és elismerik az eddig megszerzett kreditjeiket.

„A Színház- és Filmművészeti Egyetem százötven hallgatójának már biztosan nem kell lemondania képzéséről és diplomájáról akkor sem, ha az intézmény átalakításának módja miatt nem kívánja az SZFE-n befejezni tanulmányait” – írta a freeSZFE.

Upor László, az SZFE volt megbízott rektora korábban a Klubrádiónak azt nyilatkozta,

empatikus és szolidáris módon, nagyon európaian közelítenek a dologhoz az említett egyetemek”.

Csernai Mihány volt SZFE-HÖK elnök nem mondott igazat?

Csakhogy időközben Zalán János, új SZFE-rektorhelyettes a Mandinernek adott interjújából kiderült, hogy valójában már az előző vezetés veszélyeztette a hallgatók diplomáját. A rektorhelyettes arról beszélt, hogy elkezdte felkutatni, hogyan is áll az egyetem akkreditációs folyamata. Novemberben a hallgatók és az oktatók által fenntartott blokád feloldása után a kezébe került egy dokumentum, amely arról szólt, hogy a MAB (Magyar Akkreditációs Bizottság) 2020. december 31-ig az egyetem korábbi vezetőinek kérésére ismét meghosszabbította a beadási határidőt.

Amikor elolvastam, majdnem infarktust kaptam. Van másfél hónapunk arra, hogy akkreditáltathassunk egy egyetemet? Az teljességgel kivitelezhetetlen”

– mondta Zalán János a Mandinernek. „Egy ilyen folyamat – normális működés mellett is – minimum egy évig tart. Erről miért nem tájékoztattak? Mit jelent, hogy ismét? Ezek szerint ezt egyszer már kérvényezték és engedélyezték? Utánanéztem a hivatalos levelezésnek a rektori titkárságon, és kiderült, hogy igen, nem is egyszer kaptak már hosszabbítást. Kiderült, hogy az akkreditációs folyamat megkezdését még Upor László kezdeményezte a MAB-nál 2019. november 20-án.”

Tudni kell, hogy akkreditáció szenátusi működés és határozat nélkül nem lehetséges. Tehát a szenátus – amelynek a HÖK elnöke is tagja – már 2019-ben tudott az ez irányú kezdeményezésről és kötelezettségéről.

„Nyilván a HÖK-vezetés annak rendje és módja szerint – autonóm és transzparens működést feltételezve – erről teljeskörűen tájékoztatta a hallgatókat is. Feltételezem, ez a tájékoztatás is jól dokumentált, bár még nem találkoztam vele.

Tehát Csernai tudta, hogy a többszöri módosítási kérelem után 2020. szeptember végéig kellett volna az egyetem önértékelését és az akkreditációhoz szükséges dokumentumokat elkészíteni.

Sajnos ennek a kötelezettségnek az egyetem korábbi vezetése nem tett eleget, és erről sem az új kuratóriumot, sem az általa fenntartónak vélt minisztériumot nem tájékoztatta.”

Közben csütörtökön a Magyarország élőben című műsor vendége volt Szarka Gábor, ahol az SZFE kancellárja elmondta, az akkreditáció csak egy probléma, a gazdálkodás vagy a Neptun-rendszer használata terén ugyancsak súlyos hiányosságokat tapasztaltak.

Bárhová nyúlunk, csontvázak esnek ki a szekrényből. Mintha nem is egyetemként működött volna a Színművészeti, hanem zártkörű klubként”

– mondta Szarka Gábor Földi-Kovács Andreának.

(Borítókép: Jelenet Gulyás Márton Hülye fiatalság című dokumntumfilmjéből. Forrás: YOUTUBE)

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.