Elkezdődik a kiviteli tervezés a metró és a gödöllői HÉV összekötésére

Hiába állíttatta le a beruházást Karácsony Gergely főpolgármester, a kormány 4,6 milliárd forintot biztosít a 2-es metró és a gödöllői HÉV Örs vezér terei összekötésének, valamint a HÉV-vonal korszerűsítésének kiviteli terveire. Gulyás Gergely leszögezte: az önkormányzati választás óta a főváros fejlesztése megtorpant, de a kormány továbbra is kitart amellett, hogy Budapestnek fejlődnie kell, ezért számos beruházást átvettek a fővárostól. A szóban forgó projekt a becslések szerint több mint kétszázmilliárd forintba kerülhet majd.

2021. 03. 23. 15:23
null
Budapest, 2021. március 23. A Miniszterelnökség által 2021. március 23-án közzétett képen a HÉV Rákosfalva süllyesztett megállójának látványterve látható. A kormány 4,6 milliárd forintot biztosít a 2-es metró és a gödöllői HÉV Örs vezér téri összekötésének, valamint a HÉV-vonal korszerűsítésének kiviteli terveire - jelentette be Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter március 23-i sajtótájékoztatóján. Fotó: Miniszterelnökség Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Régóta várt és tervezett beruházás megvalósítását helyezte kilátásba a kormány. A döntéssel megmarad a reális lehetősége annak, hogy a 2021 és 2027 közötti európai uniós pénzügyi ciklusban a beruházás megvalósuljon. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, a 2019-es önkormányzati választás óta a nagyon sok vita mellett „együttműködési kényszer” van a fővárossal.

A viták oka, hogy a főváros fejlődése megtorpant, és sok olyan területen, ahol a fővárosi önkormányzatnak fontos hatáskörei vannak, a főváros nem teljesít olyan jól, mint korábban. – Lényegesen több a szemét, több a dugó és több Budapest utcáin a hajléktalan – fejtette ki a miniszter.

 

A Miniszterelnökség által március 23-án közzétett képen a 2-es metró Örs vezér téri metróállomásának látványterve látható
Forrás: MTI/Miniszterelnökség

Gulyás Gergely ugyanakkor kiemelte, ettől függetlenül vannak olyan területek, ahol együttműködésre vannak ítélve azért, hogy Budapestet fejlesszék. Ezen belül az egyik legfontosabb a budapesti közlekedés fejlesztése.

A kormány döntött arról, hogy támogatja a gödöllői HÉV és a 2-es metró összekötését. A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában a kormány és a főváros között egyetértés jött létre arról, hogy a Budapesti Fejlesztési Központ veszi át a gödöllői és csömöri HÉV-vonalak felújításának, valamint a HÉV és a 2-es metró összekötésének tervezését és előkészítését a fővárosi önkormányzattól.

Mint elmondta, a főváros vezetése 2019 őszén a beruházás előkészítését leállította, majd a közfejlesztési tanácsban 2020 októberében egyeztek meg arról, hogy a feladatot 2021-től átveszi a kormányzat.

 

„Másfél év elvesztegetett idő van mögöttünk”

A Miniszterelnökség által március 23-án közzétett képen a HÉV Cinkota megállóhelyének látványterve látható
Forrás: MTI/Miniszterelnökség

Szatmáry Kristóf (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője azt mondta, hogy a kormány döntésével egy lépéssel közelebb került a kelet-pestieket érintő legfontosabb közlekedési fejlesztés megvalósítása.

– Várhatóan kedden vagy szerdán jelenik meg a kiviteli tervek elkészítéséhez szükséges forrás biztosításáról szóló kormányhatározat. Másfél év elvesztegetett idő van mögöttünk – sajnálkozott a kormánypárti képviselő. A metró és a HÉV összekötése fővárosi projektként indult el, de 2019 ősze után a fejlesztés tervezése leállt, miután Karácsony Gergely lett a főpolgármester. A kormány mostani döntésével egy 10-15 éves folyamat újabb lépése történt meg. A tervek 2023 végére, de a Cinkotáig tartó első szakasz kiviteli tervei már 2022 elejére elkészülhetnek.

A komplex elővárosi fejlesztés elemei között szerepel a metró és a HÉV összekötése, az Örs vezér terének felújítása, az érintett HÉV-vonalak teljes rekonstrukciója, új szerelvények beszerzése, valamint a HÉV-pálya bizonyos fővárosi szakaszainak föld alá helyezése.

A metró és a HÉV összekötése a tervek szerint a felszínen jön majd létre. Gulyás Gergely közölte: a beruházás a becslések szerint több mint kétszázmilliárd forintba kerülhet majd.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.