időjárás 4°C Aida , Karolina 2023. február 2.
logo

Álhírt terjesztett a Népszava Polt Péterről

Magyar Nemzet
Forrás: Legfőbb Ügyészség
2021.04.16. 09:50
Álhírt terjesztett a Népszava Polt Péterről

„A Népszava és egyes más médiumok valótlan állításával ellentétben Polt Péter legfőbb ügyész nem sértett jogot, amikor 2019-ben jogorvoslati indítvánnyal élt a törvényesség érdekében a Pesti Központi Kerületi Bíróság egyik végzésével szemben” – olvasható a Legfőbb Ügyészség pénteken kiadott közleményében. Hozzátették:

„az Európai Unió bíróságának főtanácsnoka most ugyanazokat a megállapításokat tette a kerületi bíróság végzésével kapcsolatban, mint amelyekre a legfőbb ügyész a jogorvoslati indítványában hivatkozott”.

A legfőbb ügyész a korábbi jogorvoslati indítványában – amelyet a Kúria is osztott – rámutatott, hogy nem lehet előzetes döntéshozatali eljárást kezdeményezni, ha a felmerült kérdés az ügy szempontjából nem releváns, a folyamatban lévő ügy kimenetelét nem érinti. Az Európai Unió bíróságának főtanácsnoka ugyan vitatta azt a magyar szabályozást, amely lehetővé teszi, hogy a legfőbb ügyész a Kúriánál jogorvoslattal éljen az előzetes döntéshozatali eljárást kezdeményező bírói végzéssel szemben, ugyanakkor tartalmában döntően egyetértett a legfőbb ügyész indítványával.

A bírósági vezetői pályázatok elbírálási gyakorlatára és a bírák javadalmazására vonatkozó kerületi bírósági kérdésekről ugyanis a főtanácsnok maga is azt állapította meg, hogy a szóban forgó lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés miatt indult ügy kimenetele szempontjából irrelevánsak.

„Hamisak azok az állítások, hogy a legfőbb ügyész meg akarta akadályozni, hogy az érintett bíró az Európai Unió bíróságához forduljon” – húzták alá. „Egyrészt azért, mert az érintett bíró a legfőbb ügyész jogorvoslati indítványa előtt már egyébként is az Európai Unió bíróságához fordult. Másrészt a kérdéses jogintézmény nem alkalmas arra, hogy ezen lépést megakadályozza, mivel kizárólag a törvénysértés megállapítására szorítkozik” – fejtette ki közleményében a Legfőbb Ügyészség.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.