időjárás -3°C Natália 2023. december 9.
logo

Május 7-ig lehet az online térben aláírni a székely petíciót

Borsodi Attila
2021.04.08. 14:44
Május 7-ig lehet az online térben aláírni a székely petíciót

Alig négy hét van hátra a székely petíció aláírásgyűjtéséből, május 7-én éjfélig lehet még támogatni a kezdeményezést. Mint azt korábban megírtuk, az akció minden bizonnyal érvényes és eredményes lehet, hiszen az aláírásgyűjtés korábbi időszakában már összegyűlt a kellő számú szignó – jelenleg több mint 1,152 millióan állnak a kezdeményezés mellett –, és a szükséges hét európai uniós állam helyett tízben sikerült elérni a limitet. Az Írdalá.hu és a Gerilla.hu csapatainak köszönhetően eddig Horvátországban, Írországban, Lettországban, Litvániában, Magyarországon, Romániában, Spanyolországban, Svédországban, Szlovákiában és Szlovéniában teljesült a törvényben meghatározott cél.

Az utóbbi hetekben, amióta február 7-én folytatódott az aláírásgyűjtés, alapvetően lassan gyűlnek a szignók.

Február végén ugyan volt még egy nagy roham, akkor sikerült Írországban sikerre vinni a kezdeményezést, de azóta nincs olyan újabb állam, ahonnan özönlenének az aláírások.

A még célba nem ért országok közül Belgium áll a legjobban, de ott is a szükséges aláírás-mennyiség alig negyede gyűlt össze, a többi ország pedig még ennél is rosszabbul áll.

Böjte Csaba ferences szerzetes és Pesty László kampányfőnök már aláírta a petíciót, de a hátralévő négy hétben még sok szignót be lehet gyűjteni
Fotó: Facebook/Írdalá.hu

Szerdán közleményt adott ki Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, aki úgy fogalmazott, hogy amíg nincs vége a körnek, nincs vége az aláírásgyűjtésnek. „A jogszabályi érvényességi feltételnek akkor felel meg a kezdeményezés, ha az egyes tagországok hatóságai hitelesítik az aláírásokat. Ezért nem dőlhetünk még hátra.

Ki kell használnunk az előttünk álló egy hónapot egyrészről azért, hogy az érvényesség biztonsággal, kellő rátartással garantált legyen, másrészt hogy azt a szolidáris közösséget, mely ezen ügy mellett felsorakozott, a lehető legszélesebbre bővítsük” – emelte ki a politikus.

Hozzátette: a hátralévő időben mozgósítsuk barátainkat, ismerőseinket az Európai Unió tagországaiban, hogy írják alá a kezdeményezést, ezzel is növelve a támogatók táborát. Szavai szerint több mint két és fél millió aláírás gyűlt össze a másik polgári kezdeményezéssel, a Minority SafePackkel együtt az őshonos kisebbségek ügyéért. „Ezen eredményből kiindulva, nyugodtan tekinthetjük polgári kezdeményezéseink hatását mozgalomnak, amely európai értéket teremtett. Ezért is, miközben óvjuk egymást és egészségünket, adjunk egy perc figyelmet a nemzeti régióknak” – hangsúlyozta Szili Katalin.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.