Karácsony a Momentum által elvetett programmal kampányol

A Momentum korábban már elvetette a Karácsony által most felkarolt 99 kontra 1 mozgalmat.

Munkatársunktól
2021. 05. 16. 18:15
KARÁCSONY Gergely
A baloldal miniszterelnök-jelöltségére pályázó párbeszédes főpolgármester múltjában egyre több a kérdőjel MTI/Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Momentum által eldobott programért hajolt le Karácsony Gergely, amikor a miniszterelnök-jelöltsége bejelentésekor a 99 nevű mozgalmat hirdette meg, amely hangzatosan azt hirdeti, hogy „az ország 99 százalékának az érdekeit képviseli a leggazdagabbak 1 százaléka helyett”.

Karácsony Gergely a Momentumtól és a DK-tól is koppinthatott, amikor a 99 nevű mozgalmat meghirdette Fotó: MTI/Mónus Márton

Baloldali forrásokból úgy tudjuk, a Fekete-Győr vezette párt még ősszel tárgyalta ezt a programot, ám elvetették a markánsan szociális élű, a társadalmi különbségeket túlhangsúlyozó irányvonalat, ami helyett Magyarországnak a Nyugat felé történő minél erősebb orientációját választották nagyobb ívű kommunikációs témaként. Mindemellett arról értesültünk, hogy feszültséget okozott a baloldalon belül Karácsonyék „plágiuma”.

Ha közvetetten is, utóbbival Gyurcsány Ferenc is megvádolta Karácsonyt. A DK-elnök egy vasárnapi Facebook-bejegyzésében a 99 mozgalom kapcsán arra emlékeztetett, hogy felesége „két hete is erről beszélt,

amikor […] a cserben hagyott sokak és kiváltságos kevesek Magyarországáról szólt, és ennek meghaladására adott programot. Tegnap Karácsony Gergely a fentiekkel megegyező helyzetelemzést és programot mutatott be”. Mindemellett Gyurcsány „nagyvonalúan” elnézte a koppintást, mivel szerinte a „politikában nincs szerzői jog”.

Deák Dániel, a XXI. Századi Intézet vezető elemzője arra mutatott rá lapunknak, hogy a 99 kontra 1 nevet viselő szlogennel Karácsonyék lényegében azt az irigységre és kishitűségre alapuló politikát hozzák vissza, amelyet a kommunista időszakban képviselt a baloldal, és amelyhez Horn Gyula is előszeretettel nyúlt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.