időjárás 5°C Miklós 2022. december 6.
logo

Szakmát és érettségit is szerezne a nyolcadikosok többsége

Csókás Adrienn
2021.05.01. 06:40
Szakmát és érettségit is szerezne a nyolcadikosok többsége

Egyre tudatosabban választanak iskolát a nyolcadikosok. Az idei középiskolai felvételin a továbbtanulók legnagyobb része a szakmát és érettségit is biztosító technikumokat választotta. A szakképzés népszerűsége tavalyhoz képest újabb tíz százalékkal nőtt. Aki sehová sem jutott be, május 10-étől próbálkozhat a rendkívüli felvételin.

Idén több mint 103 ezer tanuló: 90 729 nyolcadik, 7422 hatodik és 5019 negyedik évfolyamos diák felvételizett középiskolába. Az Oktatási Hivataltól (OH) kapott tájékoztatás szerint a nyolcadikosok több mint 95 százaléka bejutott a megjelölt intézmények egyikébe, a felvettek 71 százaléka ráadásul az első helyen választott iskolában kezdheti meg tanulmányait szeptemberben.

Úgy tűnik, a hagyományos gimnázium egyre inkább háttérbe szorul, ezúttal a tanulók harmada jelentkezett a négyéves képzésekre.

Ebben a tanévben is az érettségit és szakmát egyszerre adó ötéves technikum vitte el a pálmát, ezek az iskolák a felvételizők 40,99 százalékát szerezték meg. Hároméves szakképző iskolába a diákok húsz százaléka vágyott.

A nyolcadikosok zöme a szakképzést választotta, ahol már minden diáknak rendszeres havi ösztöndíj jár
Fotó: Teknős Miklós

A középfokú oktatásba felvettek közül 55 ezren az új szakképzésben folytatják tanulmányaikat, ez a tavalyi adatokhoz képest mintegy tízszázalékos növekedést jelent – hangsúlyozta közleményében Bódis József felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár. Úgy fogalmazott: egy jó szakma elsajátítása biztos jövedelmet jelent, a mérnökképzés előszobájának számító technikumok pedig egyenes utat kínálnak a felsőoktatásba. – A technikumok és szakképző iskolák versenyképes tudást és valódi szakmai tapasztalatot kínálnak. Egyre több cég vállal részt a duális képzések megvalósításában, mellyel gyakran leendő munkavállalóikat képzik.

Az egyetemek és a technikumok közötti együttműködések pedig lehetővé tehetik akár a diákok automatikus bejutását is a felsőoktatásba

– indokolta a szakképzés növekvő vonzerejét Bódis József, hozzátéve: az oktatók bérét 2020-ban átlagosan harminc százalékkal emelte meg a kormány.

Lesz pótfelvételi azok számára, akik sehová sem jutottak be. A rendkívüli eljárást május 10-én hirdetik
Fotó: MTI/Komka Péter

Úgy tudjuk, a technikumok esetében szinte minden ágazatnál nőtt az érdeklődés, a legtöbb fiatal az informatika és távközlés, a gazdálkodás és menedzsment, illetve a turizmus, vendéglátás ágazatokat választotta. Mint ismert, a felvételizők nem konkrét szakmát, hanem ágazatot választanak, és csak később, az alapozó képzés után szakosodnak. Igen sok érdeklődőt vonzott a 2021 őszén debütáló kreatív technikum is, ebbe az ágazatba tartozik például a divattervezés, a mozgóképkészítés, de a hangtechnikus, a grafikus, a fotós és a dekoratőr szakok is.

A hároméves, érettségit nem adó szakképző iskolákban az idei felvételin

a cukrász, a kereskedelmi értékesítő és a szakács szakmák bizonyultak a legnépszerűbbnek, a legnagyobb növekedést pedig a villanyszerelő szakma esetében tapasztalták.

A legnagyobb mértékű létszámnövekedés három fővárosi – műszaki, gépészeti és gazdasági profilú – szakképzési centrumban jelentkezett.

Hagyományos gimnáziumi képzésre a felvételizők egyharmada jelentkezett
Fotó: Bach Máté

Megírtuk, a szakképzésben 2020 őszétől minden diáknak ösztöndíj jár: a 8–15 ezer forintos havi juttatás diákszemmel nézve nem rossz pénz, pláne, hogy a képzés későbbi, gyakorlati részében 25, 60, sőt akár százezer forintos fizetést is kaphatnak a tanulók.

Nincs minden veszve azok számára sem, akik sehová nem jutottak be.

Az üresen maradt férőhelyeket a május 10-én induló rendkívüli felvételi eljárásban hirdetik meg újra.

A második körben elérhető iskolák és képzések az OH honlapján böngészhetők. Fontos tudni, hogy a pótfelvételin már nincs központi jelentkezés, a tanulóknak egyénileg, közvetlenül kell megkeresniük a választott középiskolát.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.