Orbán Balázs: Semmilyen kormány nem vehet ki forrást a felsőoktatásból

A gyurcsányi, baloldali privatizáció lényege, hogy állami vagyonból magánvagyont csináltak, annak a profitját pedig magánérdekre fordították.

Magyar Nemzet
2021. 06. 08. 10:15
ORBÁN Balázs
Orbán Balázs szerint külön érdekesség, hogy a Jobbik ugyanazt kommunikálja a parlamentben, mint a DK MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mellár Tamás napirend előtt kifogásolta, hogy az eredeti ötven helyett a kormány háromszáz százalékos társasági nyereségadóalap-kedvezményt adna azoknak a cégeknek, amelyek támogatják a vagyonkezelő alapítványi vagy egyházi fenntartású egyetemek alapítványát. – Miért akar a kormány ilyen mértékű adóról lemondani? – kérdezte a Párbeszéd képviselője. Szerinte erre az egyetemek privatizációja válasz, továbbá az, hogy a Fidesz fél attól, hogy elveszíti a választást, az új pedig kormány nem ad majd bőséges támogatást az egyetemek alapítványainak. – Van egy rossz hírünk a maguk számára, ugyanis van elképzelésünk arra, hogy a kormányváltás után az alapítványokba átmentett fideszes kádereknek nem lesz majd mit elkölteniük – hangoztatta Mellár Tamás.

A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára válaszában szomorúnak nevezte, hogy Mellár közgazdászprofesszorként az alapfogalmakkal nincs tisztában. – Ön a privatizációról beszél, pedig amit a kormány tesz, az annak a totális ellentéte. Az önök szövetségesei a privatizáció mesterei, ők tudják igazán, hogy abban mi a trükk – mondta Orbán Balázs.

Kifejtette: a gyurcsányi, baloldali privatizáció lényege, hogy állami vagyonból magánvagyont csináltak, annak a profitját pedig magánérdekre fordították. A kormány ezzel szemben vagyont ad az egyetemeknek, a források bekerülnek a felsőoktatásba, és azokat semmi másra nem lehet fordítani.

– Az önök szövetségesei a válság idején kivették a pénzt a humán szektorból, ez a kormány viszont terheket csökkent és több forrást tesz a felsőoktatásba, a szociális ellátórendszerbe – hangoztatta Orbán Balázs.

Mint fogalmazott: az a „vád” valóban igaz, hogy nem hagyják, hogy következő kormányok – legyen az bármilyen színezetű – kivegyék a pénzt és a vagyont a felsőoktatásból.

– Ön egyetemi emberként az egyetemek versenyképességi fordulatát akadályozza politikai alapon – jelentette ki az államtitkár.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.