Rendben zajlott az írásbeli érettségi, kevesen rekedtek karanténban

Több mint 110 ezer érettségiző részvételével rendben lezárultak az írásbeli vizsgák, a mai napon megkezdődtek a szóbeli számonkérések. Az Emberi Erőforrások Minisztériumától úgy tudjuk, ezúttal alig tízezren szóbeliznek, és elenyésző azok száma, akik betegség vagy karantén miatt nem mentek el az írásbelire.

Csókás Adrienn
2021. 06. 03. 13:47
null
Budapest, 2021. május 3. Diákok a magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsgán a fõvárosi Szent István Gimnáziumban 2021. május 3-án. Ezen a napon - a járványügyi szabályok betartásával - országszerte megkezdõdtek az írásbeli érettségi vizsgák. Az elsõ érettségi napon magyar nyelv és irodalomból középszinten 71 ezren, emelt szinten mintegy kétezren adnak számot tudásukról. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az érettségizők többségének véget ért a középiskolai évek legnagyobb megméretése, lezárult az írásbeli vizsgák időszaka, és a vírushelyzet miatt fő szabályként idén is csak az írásbeliket kellett megszervezniük az iskoláknak. Az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi) kapott tájékoztatás szerint több mint 110 ezren adtak számot a tudásukról az elmúlt hetekben, de

szóbeli feleletre csak a vizsgázók tizedének kell készülnie.

Szóbeli vizsga – tavalyhoz hasonlóan – most is csak kivételes esetben lesz, például olyan tantárgyakból, amelyeknek eleve nincs is írásbeli része, továbbá szervezhető szóbeli azoknak a tanulóknak, akiket az igazgató szakértői vélemény alapján mentesített az írásbeli vagy gyakorlati vizsgarész alól.

„A jelentkezések alapján mindösszesen 10 336 szóbeli vizsgát tehetnek le az érettségizők idén júniusban, ezek közül 8 577 középszinten, 1 759 pedig emelt szinten valósul meg” – részletezte a szaktárca, hozzátéve: az emelt szintű számonkérések június 3. és 10. között zajlanak, a középszintűek pedig június 14. és 25. között lesz megtartva.

A tavaly tavasszal már bevált szigorú járványügyi óvintézkedéseket alkalmazzák az idei vizsgaszezonban is
Fotó: Kurucz Árpád

Emlékeztettek arra is, hogy a veszélyhelyzetre figyelemmel

a kormány lehetővé tette, hogy azok a végzős érettségizők, akik betegség, karantén vagy más igazolt, önhibájukon kívüli ok miatt nem tudtak megjelenni az írásbeli vizsgán, szóban pótolhassák azt.

Úgy tűnik, ők nem lesznek sokan, a minisztérium közlése szerint ugyanis országosan összesen 359 tanuló kívánt élni a lehetőséggel, 257 fő középszinten és 102 fő emelt szinten. „Ebben a számban ráadásul nemcsak a koronavírus miatt megbetegedettek vagy a járványhelyzet miatt karanténba kerültek, hanem más, igazoltan megbetegedett vagy egyéb, előre nem látott és önhibájukon kívüli ok miatt az írásbelit kihagyni kényszerült vizsgázók is szerepelnek” – tette hozzá az Emmi.

Megírtuk, az érettségi vizsgákat a járványhelyzet miatt mindenhol szigorú óvintézkedések mellett szervezték meg, többek közt lázméréssel, létszámkorláttal, folyamatos fertőtlenítéssel, maszkviseléssel és távolságtartással vigyáztak a diákok és pedagógusok egészségére.

A járványra tekintettel akár halasztani is lehetett: azok az érettségizők, akik nem jelentek meg, nem kell, hogy pótvizsgázzanak, hanem úgy kezelték őket, mintha eleve nem is jelentkeztek volna. Az érintettek októberben próbálkozhatnak újból. Tavaly egyébként nagyon alacsony – két százalék körüli – volt a visszalépők aránya.

Alig akadt olyan diák, aki betegség vagy karantén miatt nem jelent meg az írásbeli vizsgán
Fotó: Bach Máté

Az egészségvédelmi szabályok a járvány első két hullámában már bizonyítottak: 2020 tavaszán több mint nyolcvanezren, ősszel mintegy harmincezren érettségiztek le biztonságos körülmények között, és egyetlen covidos megbetegedést sem kötöttek utólag a vizsgákhoz. Azóta ráadásul a pedagógusok is megkapták az oltásukat, sőt az érettségizők korosztályának immunizálása is megtörtént, így a szóbeli számonkérések egészségügyi kockázata is tovább csökkent.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.