Blöff lehet Karácsony népszavazási ötlete

Orbán Viktor miniszterelnök ma reggel jelentette be, hogy a kormány öt kérdésben népszavazást kezdeményez a gyermekek védelmét érintően. Mivel a mai nappal újra lehetőség nyílt referendumok indítására, így Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán jelentette be, hogy ő is népszavazást kezdeményez.

2021. 07. 21. 13:50
Karácsony
Karácsony Gergely népszavazási kérdései már most értelmetlenné váltak. Fotó: Mirkó István Forrás: Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután egy kormányhatározat lehetővé tette, hogy a veszélyhelyzet idején is lehessen népszavazást kezdeményezni, Karácsony Gergely is közzétette: több kérdésben is a választókhoz akar fordulni. Ugyanakkor a főpolgármester által felvetett témákban a népszavazás indítása már most okafogyottá vált.

Karácsony a korábbi terveinek megfelelően népszavazást akar tartani a Fudan Egyetem kérdésében, amivel nyitott kapukat dönget, mivel a kormány részéről Gulyás Gergely már június elején jelezte:

„ha a beruházás feltételei ismertek, akkor a budapestiek népszavazáson dönthetnek arról, akarnak-e Fudan Egyetemet”.

Az elképzelés szerint egy országos referendumot szeretne Karácsony az ügyben, pedig jogilag lehetőség van arra, hogy csak a Budapesten élők dönthessenek egy helyi voksolás keretében.

A főpolgármester arról is népszavazást szeretne, hogy „a kormány ne adhassa el az autópályákat”, ami azért életszerűtlen, mert nem adják el, hanem koncesszió keretében bérbe adják a sztrádákat.

Ahogyan a már meglévő hálózat, úgy az újonnan építendő szakaszok is a magyar állam tulajdonában lesznek és maradnak a koncessziós üzemeltetésben is, ebből a kormány nem enged – számoltunk be nemrégiben egy háttérbeszélgetés alapján. Idetartozik, hogy másik cégbe sem kívánja kiszervezni az autópálya-építés és -üzemeltetés feladatát a kormány, mert azzal megnyitná a lehetőséget a privatizáció előtt, ezt pedig mindenképpen elkerülendőnek tartják a döntéshozók. A koncessziós pályázatot június 14-én hirdették meg, a még nem kihirdetett nyertesnek 35 évig kell ellátnia a feladatát. Ez idő alatt csak az inflációval nőhetnek az autópályadíjak. A koncessziós modell garantálja, hogy az államadósságot ne növeljék az úthálózattal kapcsolatos beruházások, ugyanis uniótól nem számíthat többé ilyen forrásra Magyarország.

Karácsony Gergely népszavazási kérdései már most értelmetlenné váltak
Fotó: Mirkó István

Az utóbbi időszakban újra a kínai vakcinákat kezdte támadni a baloldal, amit most Karácsony Gergely népszavazás útján szeretne folytatni. A baloldali városvezető azt szeretné elérni egy referendumon, hogy legyen általános, ingyenes antitestszűrés minden hatvan év felettinek.

Ez a felvetés szintén értelmetlenné vált, mivel Orbán Viktor miniszterelnök múlt héten bejelentette, hogy augusztus elsejétől megnyílik hazánkban a lehetőség a harmadik oltás felvételére, ami Európában először Magyarországon válik elérhetővé.

Ráadásul Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere egy keddi interjúban az ellenanyagmérésekkel kapcsolatban kijelentette: az nem jellemzi a védettség mértékét. A miniszter hozzátette: az antitestvizsgálat eredményeit nem lehet összehasonlítani, mivel különböző laborokban különböző módszerekkel végzik azokat.

Karácsony Gergely népszavazási ötletének a komolysága már azért is megkérdőjelezhető, mert a hatályos törvényi szabályozásnak megfelelően a főpolgármester népszavazást nem kezdeményezhet. Az általa felvetett kérdésekben akkor rendelhet el az Országgyűlés referendumot, ha azokat legalább kétszázezer állampolgár az aláírásával támogatja.

Mindent egybe véve úgy tűnik, hogy Karácsony Gergely népszavazási ötlete még azelőtt gellert kapott, mielőtt elkezdődött volna az aláírások gyűjtése.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.