Jourová párhuzamot vont a holland újságíró meggyilkolása és a Pegasus-ügy között

Az EB ma nyilvánosságra hozza az éves jogállamisági jelentéseit, ezt alapozta meg a testület liberális alelnökének nyilatkozata.

Magyar Nemzet
2021. 07. 20. 10:00
null
Kovács Zoltán tweetelte az alábbi képet, ahol Věra Jourová Soros Györggyel fotózkodik
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy arról lapunk is írt, a Soros-hálózat hazai szervezetei és a baloldali média magyar kormány lejáratására próbálnak felhasználni egy nemzetközi, több mint ötven országot érintő állítólagos megfigyelési ügyet. Állításuk szerint magyar újságírók, ellenzéki politikusok és üzletemberek telefonjait is lehallgatták az izraeli NSO cég Pegasus nevű szoftverével. A spekulációkat épp akkorra időzítették, amikor az Európai Bizottság nyilvánosságra hozza az idei jogállamisági jelentéseit – utóbbi a média helyzetét is vizsgálja a tagállamokban.

A jelentéscsomag keddi nyilvánosságra hozatala előtt az uniós ügyekben nagyon is jártas Politicóban szellőztették meg a Magyarországról szóló dokumentum részleteit: aligha meglepő, hogy az uniós bizottság a korrupció elleni fellépés és a médiaszabadság hiányát írja majd a magyar kormány számlájára. A 2020-as jelentésekben is lényegében ezek a vádak szerepeltek.

Árulkodó egyébként, hogy a balliberális portál egyedül a magyar jelentést idézte, noha kedden minden tagállam megkapja a saját jogállamisági „ítéletét” Brüsszelből.

Věra Jourová épp Soros Györggyel fotózkodik Forrás: Twitter

Věra Jourová, az EB liberális alelnöke pedig nyilatkozott is a portálnak, s elárulta, hogy épp az újságírók biztonságos munkavégzését elősegítő szabályozáson dolgoznak az uniós bizottságban. A cseh politikus odáig ment az interjúban, hogy

párhuzamot vont a Hollandiában nemrég meggyilkolt újságíró esete, valamint a lehallgatásról szóló friss híresztelések között.

Mint mondta: „Peter R. de Vries tragikus halála a legújabb esete az újságírókkal szembeni támadásoknak Európában, ráadásul friss sajtóhírek szerint néhány újságírót lehallgatnak az EU-ban. Ez elfogadhatatlan.”

Az Európai Bizottság tegnap arra emlékeztetett, hogy a nemzetbiztonsági intézkedések kizárólagos tagállami hatáskörbe tartoznak, így nem áll módjukban uniós szintű vizsgálatot kezdeményezni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.