Nem mindegy, kit kompromittál a dezinformáció

Ha felsejlik a magyar kormány lejáratásának lehetősége, a Soros-hálózat hazai és nemzetközi szervezetei, illetve a balliberális mainstream média láthatóan nem ágál kritikátlanul magáévá tenni egy olyan, több mint ötven országot érintő állítólagos megfigyelési ügyet, amelynek egyébként a valóságtartalmát a magyar kormányzat több tagja is határozottan cáfolta. Sem az észérvek, sem a Pegasus-ügy megannyi bizonytalansága nem készteti az „oknyomozó újságírókat” a már előre legyártott értelmezési keretük felülírására, ez azonban nem volt mindig így. Emlékezzünk: ugyanez a mainstream média tartózkodott készpénznek venni a Joe Biden amerikai elnök fiának, Hunter Bidennek az ukrajnai korrupciós botrányával kapcsolatban kiszivárgott ügyeit a tavaly novemberi elnökválasztások előtt, sőt akkor a Facebook és a Twitter is partner volt „a dezinformációk terjedésének megfékezésében”. A demokrata elnöknek kényelmetlen tartalmakat ugyanis egyszerűbb volt „orosz dezinformációs kampányként értelmezni”, most azonban a közösségi hálózatok sem érzik aggasztónak a megerősítetlen információk futótűzszerű terjedését.

Magyar Nemzet
2021. 07. 20. 13:15
U.S. Vice President Biden and his son Hunter attend an NCAA basketball game between Georgetown University and Duke University in Washington
Joe Biden demokrata párti politikus és fia, Hunter. Ukrajnai érdekeltségek indították el a lavinát Fotó: Jonathan Ernst Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Orosz dezinformációs kampány részei lehetnek a Joe Biden demokrata elnök fiáról szóló hírek – a mainstream balliberális médiában ez volt az egyetlen elfogadható olvasata a Hunter Biden laptopjáról a tavaly novemberi elnökválasztási kampány hajrájában előkerülő kompromittáló információknak. Mint ahogy arról a Magyar Nemzet is beszámolt, az akkor még csak elnökjelölt Biden fiának a régóta húzódó ukrajnai korrupciós botrányáról a The New York Post szellőztetett meg akkor újabb részleteket, a lap által közölt e-mailekből pedig kiderült: Hunter Biden már egy évvel korábban bemutatta az akkor Barack Obama alelnökekeként dolgozó apját a Burisma ukrán energetikai cég legfőbb vezetőinek, aki – pozíciójával visszaélve nyomást gyakorolt az ukrán kormányzati tisztségviselőkre annak érdekében, hogy rúgják ki a Burisma esetleges korrupciós ügyeit vizsgáló főügyészt.

Van takargatnivalója a Biden családnak. Mint ahogy arról korábban a Magyar Nemzet is beszámolt, Hunter Biden 2014-től volt a Burisma igazgatótanácsának tagja, busás – havi 50 ezer dolláros – javadalmazásért, holott nem volt semmilyen cégvezetési tapasztalata. Kapcsolata a Burismával és más, jövedelmező kínai és oroszországi üzletei már korábban ismertek voltak, az azonban nem, hogy az apját ő hozta össze az ukrán energetikai vállalat vezetőivel. Egy 2015 májusában keltezett elektronikus levélből kiderült, hogy Vadim Pozsarszkij, a Burisma igazgatótanácsnak egyik tanácsadója megköszönte Hunter Bidennek, hogy bemutatta őt az apjának. Egy esztendővel korábban ugyanez az ukrán szakember levélben felvetette Hunter Bidennek, hogy „miként tudná latba vetni a befolyását” az ukrán vállalat érdekében.

Emlékezetes: az ügyből akkor óriási botrány lett, azonban nem a nyilvánosságra kerülő információk tartalma miatt, sokkal inkább azért, mert a Donald Trump volt amerikai elnököt előszeretettel cenzúrázó Facebook és Twitter betiltotta azoknak a leveleknek és dokumentumoknak a közzétételét és megosztását, amelyek kellemetlen színben tüntették fel a Biden családot – méghozzá az amerikai elnökválasztás előtt.

A nyilvánosságra került dokumentumok márpedig azt tanúsították, hogy nem igazak Joe Biden korábbi állításai, miszerint soha nem beszélt a fiával annak üzleti ügyeiről.

Ehhez képest most megerősítetlen információk alapján igyekszik nemzetközi léptékű botrányt kavarni egy izraeli fejlesztésű megfigyelő szoftverrel kapcsolatban a Forbidden Stories nevű újságíró-szervezet. Állításaik szerint a világ számos pontjáról újságírók, politikusok, ismert emberek neve szerepel egy olyan listán, amely azokról készült, akiknek telefonjára – a feltételezések szerint – felkerült a készülékek tulajdonosának lehallgatását elősegítő Pegasus nevű kémszoftver. Furcsa módon a nemzetközi sajtótámadás minden fő- és mellékszereplője szorosan köthető Soros György magyar származású amerikai milliárdos nemzetközi hálózatához, nem meglepő tehát, hogy a megerősítetlen információk sem tartják vissza őket attól, hogy lejárató cikkeket írjanak a magyar kormányról, tényként kezelve annak az ügyben való érintettségét.

Közben egyébként tagad a kémprogram fejlesztője is, és perrel fenyeget.

Az NSO közleményben adott ki cáfolatot és elhatárolódott a történtektől. Közölték, hogy semmi közük a megfigyeléshez, és az egész ügyet hazugságnak nevezték:

„A Forbidden Stories jelentése tele van téves feltételezésekkel és megalapozatlan elméletekkel, amelyek komoly kétségeket vetnek fel a források megbízhatóságával kapcsolatban, amiket tagadunk és kategorikusan cáfolunk. Olyan információkat közöltek, amelyek messze állnak a valóságtól. Határozottan tagadjuk a jelentésükben megjelent hamis állításokat. Forrásaik olyan információkkal szolgáltak számukra, amelyeknek nincs ténybeli megalapozottságuk, ezt az állításaikat alátámasztó dokumentáció hiánya is igazolja. Valójában ezek az állítások annyira felháborítóak és távol állnak az igazságtól, hogy az NSO rágalmazási per indítását fontolgatja.”

A The New York Posthoz egyébként tavaly októberben úgy jutottak el Hunter Biden e-mailjei, hogy az amerikai elnök fia személyesen elvitte a laptopját javításra egy számítógépes szakemberhez, aki megtalálta az e-maileket és másolatot készített róluk. A demokraták tagadták a dokumentumok hitelességét, a mainstream média pedig a közösségi hálózatokkal karöltve ezt elfogadva „tudósított” a történtekről.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.