Provokatív kérdések és erős válaszok a parlamenti idény nyitányán

– A baloldalnak kedvez az MTI, ha nem tudósít az előválasztásról – válaszolta hétfőn a parlamentben Orbán Viktor az azonnali kérdések és válaszok órájában. Mint ismert, a mai napon kezdetét vette az Országgyűlés őszi ülésszaka, ami kemény szócsatákat hozott magával. Ez alól nem volt kivétel az azonnali kérdések órája sem.

Magyar Nemzet
2021. 09. 20. 19:47
ORBÁN Viktor
Budapest, 2021. szeptember 20. Orbn Viktor miniszterelnk felszlal az Orszggyls szi idszaknak nyitlsn 2021. szeptember 20-n. MTI/Koszticsk Szilrd Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az Egyesült Államok elnöke nyilvánvalóan összekeverte Magyarországot Ukrajnával

– válaszolta az azonnali kérdések órájában Orbán Viktor Jakab Péternek, aki azt kérdezte a miniszterelnöktől, miért nevezte őt gengszternek az Egyesült Államok elnöke.

– El fogjuk önöket számoltatni, mert jogállami keretek között nem értelmezhető, hogy önök még szabadlábon vannak – fenyegetőzött a Jobbik elnöke, aki szerint a kormányfő meggyónhatta a félórás találkozójuk alatt a pápának, hogy ellopta az országot.

Orbán Viktor viszonválaszában kijelentette, ha nincs bent a porondmester, akkor láthatóan kérdések sincsenek. Majd felhívta a Jobbik elnökének figyelmét arra, hogy pártja szövetségeseinek kormányzása alatt csökkent az állami vagyon, a polgári kormány idején pedig nőtt. 

Ezután Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke azonnali kérdésében arról érdeklődött, hogy miért nem támogatja a kormány a szocialisták adórendszer-tervezetét. Válaszában Orbán Viktor emlékeztette a baloldali képviselőt, hogy 2022-től Magyarországon a minimálbér magasabb lesz, mint a szocialista–liberális kormányok alatt az átlagbér volt, ráadásul az MSZP javaslata visszavinne oda, ahonnan 2010-ben elindult az ország.

– Halottakkal és a hozzátartozók érzelmeivel játszani ízléstelen és visszataszító. Ebben én nem veszek részt, ezt meghagyom önnek

– válaszolta Tordai Bence kérdésére a miniszterelnök. A Párbeszéd politikusa azt firtatta, vállalja-e a felelősséget a miniszterelnök a több mint harmincezer Covid-halottért. Továbbá a miniszterelnök szerint a baloldalnak kedvez az MTI azzal, ha nem tudósít az előválasztásról.

Emellett Orbán Viktor közölte a Párbeszéd politikusával, hogy ne becsülje le a közmunkát, hiszen a Tordai által visszasírt munkanélküli segély összege mindössze 23 ezer forint volt, ezt kapták a baloldal kormányzása alatt az álláskeresők a közmunkásbér helyett.

Ezután Csárdi Antal, az LMP képviselője intézett kérdést a miniszterelnökhöz arról, hogy a kormány mikor csökkenti öt százalékra az alapvető élelmiszerek árát.

– Komolyan veszem, amit mond, hiszen ön élelmiszer-kereskedő. Ugyanakkor tájékoztatásképpen fogadja el tőlem, hogy az elmúlt években számos alapvető élelmiszert, így az élősertést, a szarvasmarha-, a juh-, a kecske-, a baromfihúst, a tojást, a halat és a tejet is az ötszázalékos kategóriába soroltuk. Láthatja, igyekszünk

– válaszolta Orbán Viktor, aki egyértelművé tette: nem véletlenszerűen választották ki az előbbi termékeket, hiszen azokat fogyasztják leginkább a magyarok. 

– Hiába is szeretnénk, a következő időszakban nem az áfacsökkentés, hanem a munkát terhelő adók csökkentése a célunk annak érdekében, hogy a vállalkozókkal  meg tudjunk egyezni a kétszázezer forintos minimálbérről

– mondta a kormányfő.

– Húszmilliárd forintot elvettek az adófizetőktől, Magyarország népe az ön kormányzása alatt szegényebb lett – vélekedett Varju László (DK). Szerinte az államadósság 2006-ban lett helyreállítva. Orbán Viktor válaszában azt közölte: amit a baloldal megtett, most azzal vádolja ellenfelét. Az ön beszéde egy kommunista beszéd – jelentette ki a miniszterelnök, hozzátéve:

éppen a jelenlegi kormány csökkentette az adósságot nagy erőfeszítések árán, nagy sikerrel. Arról is beszélt, hogy más európai országokkal szemben Magyarország elérte, sőt meghaladta a járvány előtti gazdasági szintet.

– Az államadósság visszafizetésének nyolcvan százaléka a magyar emberekhez vándorol vissza – közölte a kormányfő, majd megjegyezte: nem hajlandó a DK-s képviselő azon javaslatát elfogadni, hogy ne költekezzen a kormány, hiszen akkor nincs 13. havi nyugdíj, és nem fejlődik az ország sem. Nem akarunk visszatérni a gyurcsányi korszakba – tette hozzá.

Szilágyi György, a Jobbik képviselője azonnali kérdésében arról beszélt, hogy a miniszterelnök az ország leggazdagabb emberévé tette Mészáros Lőrincet, ám ennek a vagyonnak valójában Orbán Viktor az ura.

– Harminc éve nyilvános az életem, van egy vagyonnyilatkozatom, ezért rossz helyre címezte a kérdését. Továbbra is parlamenti képviselőként fogok dolgozni

– közölte a kormányfő, hozzátéve: az a baloldalon szokás, hogy a politikusok egyszerre üzletemberek is.

Emellett Orbán Viktor rögzítette: nem kell komolyan venni Szilágyi Györgyöt, mivel ő volt az, aki hibbant Nérónak nevezte Gyurcsány Ferencet, most mégis összeállt a Demokratikus Koalícióval.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.