Tállai András: Hazánkban sikeres volt a gazdaság újraindítása

Az államtitkár emlékeztetett rá, hogy a baloldal nem tudta tartani a keresetek reálértékét, a mostani kormány viszont igen.

Magyar Nemzet
2021. 09. 28. 9:47
TÁLLAI András
Tállai Andrrás parlamenti államtitkár: visszatér a gazdasági növekedés Fotó: Kovács Tamás Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olyan inflációval kell együtt élnünk, amire az elmúlt években nem volt példa: hónapok óta 5 százalék körül van az áremelkedés – mondta napirend előtti felszólalásában Burány Sándor kedden a parlamentben. A Párbeszéd képviselője szerint a mindennapi megélhetéshez szükséges termékek drágultak leginkább, és egyre nehezebben élnek az alacsony jövedelműek. A baloldali politikus arról beszélt, hogy a kormány a kisvállalkozásokkal fizettetné meg a béremeléseket, amikor a minimálbér emelését szorgalmazza, hogy ezáltal nőjenek az adóbevételek, és az állam járjon jól. Burány Sándor szerint a kormány nyugdíjemelési módszere is megbukott.

Válaszában Tállai András hangsúlyozta, nemzetközi folyamat a növekvő infláció, ami a világméretű gazdasági válságnak köszönhető. Hazánkban sikeres volt a gazdaság újraindítása – szögezte le, hozzátéve: egy százalékkal magasabb az infláció nálunk, mint az unió más országaiban. A Pénzügyminisztérium államtitkára közellenségnek nevezte az inflációt, és hangsúlyozta, hogy 

a baloldal kormányzása idején nem sikerült tartani, hogy a jövedelmek az inflációt meghaladóan nőjenek, és több éven át romlottak a reálkeresetek és a reálnyugdíjak, de ma ez nem így van, a nyugdíjak és a keresetek reálértéke sem csökkent. 

Tállai András szerint nem önmagában az infláció a fontos, hanem, hogy az emberek nyugdíja, keresete tartja az értékét. Az államtitkár emlékeztette az ellenzéki politikust, hogy éppen a baloldali kormányok vették el a 13. havi nyugdíjat és inflálták el a nyugdíjemeléseket. Arra is emlékeztetett, hogy éppen most minősítette fel a magyar gazdaságot a Moody’s, és hangsúlyozta, ez azért történhetett, mert 

Magyarországon kevés a munkanélküli, és az uniós átlagot messze meghaladó mértékben nő a gazdaság. Azt is hozzátette: még mindig alacsonyabb a magyar államadósság, mint a baloldal idején volt, és folyamatosan, a válság idején is nőtt a fogyasztás hazánkban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.