időjárás 5°C Melinda, Vivien 2021. December 2.
logo
Farkas Sándor, az Agrárminisztérium államtitkára elmondta, hogy az idei év komoly erőpróbát jelentett a mezőgazdaság számára

„Az agrárium nemzetstratégiai ágazattá vált”

Magyar Nemzet
2021.10.19. 12:25 2021.10.19. 12:28
„Az agrárium nemzetstratégiai ágazattá vált”

– Az ENSZ élelmezési és mezőgazdasági szervezete október 16-át élelmezési világnappá nyilvánította és ugyanezen a napon ünnepli a kenyér világnapját a Pékek Világszövetsége. A két szervezet arra irányítja a figyelmet, hogy a kenyér az életünk része 

– emlékeztetett Jakab István, a Fidesz országgyűlési képviselője kedden, a parlamentben tett napirend előtti felszólalásában.

A kormánypárti politikus bejelentette, hogy Magyarországon a Magosz, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Magyarok Kenyere Alapítvány és a Magyar Pékszövetség írásban is hosszú távra szóló együttműködést köt. Továbbá a képviselő sikertörténetnek nevezte a Magyarok kenyere programot, amely mára átfogja a Kárpát-medence és a diaszpóra gazdatársadalmát.

Válaszában Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára elmondta: az idei év komoly erőpróba volt az agráriumnak, de jó közepes átlagtermést takaríthattak be a gazdák, ami a búzánál ötmillió tonnát jelent, ez pedig biztosítja a hazai ellátást, és ebből exportra is jut.

– Az agrárium nemzetstratégiai ágazattá vált, és mintegy 20-25 millió ember élelmiszerellátását tudja biztosítani

– húzta alá az államtitkár.

Emellett Farkas kiemelte, hogy a kormány a Vidékfejlesztési program magyar társfinanszírozását az eddigi 17,5-ről 80 százalékra emelte, így mintegy 4265 milliárd forint fordítható a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar fejlesztésére 2027-ig.

Borítókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Vita az országgyűlésben

„A bevándorlók maradnak, a vendégmunkások hazatérnek”

A dosszié összes cikke