időjárás 20°C Félix 2023. június 9.
logo
A Vád szerint megerőszakolta, megfojtotta, majd kifosztotta az asszonyt R. Szilveszter

Életfogytiglani fegyház vár a soroksári futónő gyilkosára

Szemán László János
2021.10.15. 06:30 2021.10.15. 11:16
Életfogytiglani fegyház vár a soroksári futónő gyilkosára

Befejeződik pénteken a Soroksár külterületén több mint nyolc éve brutálisan meggyilkolt futónő ügyében indult büntetőper bizonyítási eljárása, és első fokon ítéletet hirdet Kájel Edina, a Fővárosi Törvényszék bírája. Amennyiben bizonyítottnak találják a vádakat, R. Szilveszterre életfogytiglani fegyházbüntetés vár.

Várhatóan ítéletet hirdet pénteken Kájel Edina, a Fővárosi Törvényszék bírája a soroksári futónő nyolc évvel ezelőtti meggyilkolása ügyében. Nemi erőszak, emberölés, kifosztás - ezért kell felelnie R. Szilveszternek, aki bizonyítottság esetében életfogytigalni fegyházat kaphat.

A vád szerint 

az esti futóedzését végző 36 éves Kardosné Gyurik Krisztinára a Soroksár környékén hajléktalanként élő R. Szilveszter támadt rá 2013. szeptember 25-én este. Hátulról ütötte le áldozatát, egy bokros területre hurcolta, letépte az asszony alsó ruházatát, majd megerőszakolta. Azért pedig, hogy a nő később se forduljon a rendőrséghez, egy öt milliméter vastagságú kötéllel megfojtotta a hanyatt fekvő nőt. Végül hátrakötözte a futónő kezeit, magához vette mobiltelefonját, fülhallgatóját, és elmenekült. 

Az ügyészség szexuális erőszak, kifosztás és emberölés bűntettével vádolja. R. Szilveszter a futónő halála után egy hónappal rendőrkézre került, miután Siófokon sorozatosan nyaralókat tört fel és fosztott ki. A betörésekért rá kiszabott büntetését 2020-ig töltötte, azóta letartóztatásban van.

A vádat képviselő ügyész életfogytig tartó szabadságvesztésre tett indítványt 2019. október 7-én a perelőkészítő ülésen, azzal a kitétellel, hogy a bíróság legkorábban harminc év múlva helyezhetné feltételes szabadlábra a vádlottat. 

Mindezt csak akkor, ha a vádlott teljeskörűen beismeri tettét, és lemond a tárgyaláshoz való jogáról. A torzonborz, csapzott, hosszú hajú, ápolatlan szakállú R. Szilveszter csak annyit mondott: nem tesz vallomást és nem vall be semmit. Így a bizonyítási eljárás 2020 januárjában kezdődött.

A több mint öt évig tartó nyomozás során a rendőrök 391 tanút hallgattak ki, több mint 1500 DNS-mintát vizsgáltattak meg. Végül a Nemzeti Nyomozó Irodához került az ügy, a „döglött ügyek” osztályára. Itt a korábban személy elleni erőszakos bűncselekmények miatt a hatóság előtt ismert – a gyilkosság helyszínéhez valamilyen módon kapcsolható – elkövetőket is sorra vették a nyomozók. Így került képbe 2018 őszén az akkor börtönben ülő, a bűncselekmény elkövetésekor 35 éves R. Szilveszter.

Az áttörést a genetikai vizsgálat hozta meg: a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ a férfi DNS-ét összevetette a helyszínen rögzített genetikai anyagmaradványokkal, ami egyéb bizonyítékokkal együtt egyértelműen megalapozta a férfi elleni gyanút, aki ellen végül vádat emelt az ügyészség.

A vádlott a tárgyalás során egészen idén szeptemberéig nem tett vallomást, akkor írásban tette meg. Eszerint aznap biciklizett a futóösvényen, amikor észrevette a fűben fekvő nőt. Megnézte, meg is fordította Gyurik Krisztinát és rájött, hogy már halott. Ékszert keresett, ám rájött, hogy nincs az áldozaton. Ezt követően a bicskájával véletlenül megvágta magát, majd a nő telefonjával távozott a helyszínről. Azt állítja: arról, hogy az asszony gyilkosság áldozata lett, a börtönben egy tévéműsorból értesült.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.