időjárás 15°C Paszkál 2022. május 17.
logo

Kiderült, miért verte össze a nőgyilkosokat a bérgyilkos

Szemán László János
2021.06.08. 12:10
Kiderült, miért verte össze a nőgyilkosokat a bérgyilkos

Eddig két olyan zárkatársát verte össze a több külföldi hatóság által is bérgyikosnak tartott Dér Csaba, akiket nőgyilkosság miatt tartanak fogva. Egyiküket tavaly, másikukat idén verte meg. Utóbbit a soroksári futónő aljas meggyilkolásával, meggyalázásával vádolják. Dér előre szólt, hogy baj lesz, ha nem viszik el R. Szilvesztert a cellájából.

A második nőgyilkost is összeverte a börtönben a csantavéri bérgyilkosként ismertté vált Dér Csaba. Védője, Gulyás Krisztián szerint ezúttal is előre borítékolható volt a rendkívüli esemény, hiszen

védence – bár két gyilkosságért életfogytiglani fegyházra ítélték – régi vágású, és gyűlöli azokat, akik nőket bántalmaztak.

Dér Csaba a fogva tartása alatt már több rabtársát is megverte
Fotó: Hír TV Riasztás

Legutóbb húsz nap magánzárkát kapott Dér Csaba, miután megverte cellatársát, azt az R. Szilvesztert, akit a soroksári futónő megölésével vádoltak meg. R. Szilveszter korábban a Dózsa György úti baleset egyik okozójával, M. Richárddal együtt volt egy cellában, aztán átrakták a csantavéri fogoly mellé.

Gulyás Krisztián azt mondta a Magyar Nemzetnek, hogy

Dér azonnal kérte, hogy vigyék el a cellájából R.-t, mert ő „gyűlöli a nőgyilkosokat” és össze fogja verni a soroksári futónő meggyilkolásával vádolt férfit. Az illetékes büntetés-végrehajtási bíró elé került az ügy, és a bíró úgy döntött, külön kell elhelyezni a két fogvatartottat. A védő szerint ez meg is történt, majd ismét visszavitték R. Szilvesztert Dér cellájába. Ott aztán a vajdasági elítélt be is váltotta ígéretét, összeverte R.-t.

Dér Csabának nem ez volt az első verekedése a börtönben. Múlt év decemberében már megverte egy másik rabtársát, Sz. Attilát is, aki ugyancsak amiatt került börtönbe, hogy meggyilkolt egy nőt. Előtte Dér akkor is kérte, hogy helyezzék át másik cellába, mert nem akar egy légtérben lenni olyannal, aki nőt bántalmazott.

A vajdasági férfit a balkáni drogmaffia bérgyilkosának tartja több külföldi hatóság is. Budapesten első fokon életfogytiglani fegyházra ítélték egy horvát maffiafőnök amszterdami lelövése és egy magyar vállalkozó drogügylet kapcsán történt budapesti megölése miatt. A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség tényleges életfogytiglani fegyház kiszabásáért, míg Dér Csaba és védője felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett.

Amszterdamban a biztonsági kamerák rögzítették az előkészületeket, a gyilkosságot, majd azt, hogy Dér Csaba alsóruházatra vetkőzve távozik
Fotó: Holland rendőrség

R. Szilveszter az ellene emelt vád lényege szerint 2013. szeptember 25-én este Budapest XXIII. kerületében egy füves-bokros területen a fiatal futónőt szexuális célzattal, brutálisan, az emberi méltóság mély megalázásával megölte, majd az asszony tulajdonát képező tárgyakat magával vitte. Az ügyben áttörést az hozott, hogy a laborban egyezést találtak az akkor már hosszú ideje más ügyek miatt börtönben lévő férfi DNS-mintája és a helyszínen rögzített anyagmaradványokból nyert DNS között.

Dér verekedésével kapcsolatban megkerestük a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága kommunikációs főosztályát. Válaszuk szerint

a büntetés-végrehajtási szervezetnél keletkezett bármely fogvatartottal kapcsolatba hozható valamennyi adat, információ bűnügyi személyes adat, így a hatályos jogi szabályozás nem ad lehetőséget konkrét személyre vonatkozó válaszadásra.

 

Általános tájékoztató

„Általánosságban elmondható, hogy a fogvatartottak egymás sérelmére elkövetett bűncselekményeinek megelőzése és felderítése érdekében kollégáink – reintegrációs tisztek, körletfelügyelők – folyamatosan ellenőrzéseket tartanak valamennyi hazai börtönben. Emellett a fogvatartottak napi szinten kérhetik meghallgatásukat a reintegrációs tisztjeiktől, amikor lehetőségük van a problémáikat, a velük történteket tudatni a felügyelettel.

Amennyiben kollégáink tudomására jut a bántalmazás, haladéktalanul intézkednek a bántalmazó fogvatartott elkülönítésére és ezzel egyidejűleg ellene fegyelmi eljárás megindítására, illetve a sértett fél sérülésétől függően a büntetőfeljelentés megtételére. A büntetés-végrehajtási intézet gondoskodik a bántalmazott fogvatartott megfelelő egészségügyi kezeléséről, illetve igény esetén kérheti börtönpszichológus segítségét is.

Inkább a verbális agresszió jellemző a rabok között, azonban évente átlagosan 60-70 olyan eset van, amikor komolyabb sérülést okoznak egymásnak az elítéltek. Ez a szám a közel 18 ezres fogvatartotti létszámhoz viszonyítva csekélynek számít.

Kollégáink következetes fellépésének köszönhetően folyamatosan csökkent az elmúlt években a fogvatartottak egymás sérelmére elkövetett erőszakos cselekményeinek száma a börtönökben. 2020-ban 69 alkalommal követtek el fogvatartottak egymás sérelmére súlyos testi sértést.” (Kommunikációs Főosztály, Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága)