időjárás 5°C Melinda, Vivien 2021. December 2.
logo
Bajorországban kiadatási letartóztatásban ül Bodoky Károly, Turek vélt bűntársa

Hamarosan kiadják Döcherék feltételezett gyilkosát

Szemán László János
2021.10.20. 06:08 2021.10.20. 09:45
Hamarosan kiadják Döcherék feltételezett gyilkosát

A Döcher-gyilkosság miatt Magyarországon fejezik be a nyomozást D. Alex, azaz Turek és a felvidéki magyar Bodoky Károly ellen, miután utóbbit kiadják a német hatóságok Magyarországnak. A dunaszerdahelyi tízes mészárlás ügyében Szlovákia folytatja a büntetőeljárást.

Hamarosan kiadják Magyarországnak a német hatóságok Bodoky Károlyt, akit még október 8-án fogtak el a bajorországi Schwandorfban

 – értesültünk bajor rendőrségi forrásból. A felvidéki magyar nemzetiségű, szlovák állampolgárságú férfit a magyar hatóságok Döcher György és társa 1999-es meggyilkolása miatt köröztették. Elfogásáról a Bajor Állami Bűnügyi Rendőrségi Hivatal (BLKA) számolt be a honlapján. Eszerint Bodoky elfogása a bajor és a magyar célkörözési egységek közötti szoros együttműködésnek volt köszönhető.

A letartóztatást megelőzően a BLKA célkörözési egységének rendőrtisztjei kiterjedt nyomozást folytattak a nürnbergi ügyészség irányítása alatt, ami néhány napon belül lehetővé tette, hogy megállapítsák, a keresett személy Schwandorfban található. 

Az 55 éves szlovák férfit akkor fogták el, amikor a schwandorfi szupermarket pénztáránál várakozott. Nem állt ellen, amikor letartóztatták.

A bajor rendőrség közleménye kitért arra is, hogy a schwandorfi letartóztatással egy időben a magyar rendőrség Budapesten még egy személyt fogott el az üggyel kapcsolatban. Mivel Bodokynál a letartóztatásakor kis mennyiségű amfetamint is találtak, a schwandorfi rendőrség is nyomoz ellene. A közleményük szerint a német igazságügyi hatóságok Bodoky Károly kiadatására készülnek Magyarország számára, ahol további vizsgálatok folynak a Döcher-gyilkosság miatt.

Mint azt lapunk múlt héten megírta, a magyar rendőrség tájékoztatása szerint az 1999-es budapesti Döcher-gyilkossággal gyanúsítják azt a két férfit, akiket egy időben, csak két különböző országban tartóztattak le. Tureket, aki Haris Sándorból D. Alexre változtatta a nevét, a Pasaréti téri bisztróban fogták el a Terrorelhárítási Központ civil ruhába öltözött kommandósai. Harist október 11-én, hétfőn le is tartóztatta az illetékes nyomozási bíró, miután megalapozottan gyanúsítják gyerekkori barátja, majd bűntársa, Döcher György meggyilkoltatásával. Mivel a gyanú alapos, a nyomozási bíró azonnal elutasította D. Alex és ügyvédje ajánlatát, akik 75 millió forintos óvadékot is hajlandók lettek volna kifizetni.

A szlovák és a magyar hatóságok úgy vélik, hogy a budapesti leszámolás összefüggésben volt az 1999-es dunaszerdahelyi tízes gyilkossággal is. 

A Nemzeti Nyomozó Iroda eddig beszerzett adatai szerint a Döcher-gyilkosság elkövetésére Haris Sándor „Turek” kérte fel barátját, Sátor Lajost, aki a 2005-ben autóbalesetben elhunyt Szamaránszky Árpáddal és a most elfogott Bodoky Károllyal végeztette el a bűncselekményt. Ezt követően Sátor Lajos azt kérte cserébe Turektől, hogy segítsen meggyilkolni a dunaszerdahelyi maffia akkori vezérét, Pápay Tibort, akinek a helyét Sátor akarta elfoglalni. Végül nemcsak Pápayval, hanem kilenc emberével is végeztek a gyilkosok, összesen 113 lövéssel a Fontana bárban.

A rendőrök szerint Turekkel kiegészülve ugyanazok voltak az 1999. március 25-i dunaszerdahelyi tízes gyilkosság elkövetői is, akik alig két hónappal azelőtt a budapesti Palotás presszóban meggyilkolták a Csontkezű néven ismert Döchert, és annak bolgár testőrét, vagyis Szamaránszky és Bodoky ölt Szlovákiában.

A felvidéki Paraméter című magyar nyelvű hírportál szakírója szerint azt nehéz megállapítani, hogy a dunaszerdahelyi leszámolás 22 éve húzódó ügye lezárul-e. Az viszont biztos, hogy a világraszóló merénylet utolsó két élő gyanúsítottjai a Döcher-gyilkossággal is megvádolt Haris Sándor és Bodoky Károly.

A dunaszerdahelyi maffiaháború kegyetlenségét mutatja, hogy végül a Fontana-beli vérengzést megrendelő Sátor Lajost is megölték.

Sátort 2005-ben a saját embere, Németh Lehel lőtte agyon és ásta el. A holttestet – miután a szlovák rendőrök egyre több elvermelt áldozatot találtak meg – kiásta és egy másik helyen újra elhantolta. Azt viszont azóta sem árulja el, hogy hová. A vizsgálati fogságban lévő Némethet várhatóan novemberben fogják elítélni, többek között Sátor meggyilkolása miatt.

Borítókép: Mihádák Zoltán