időjárás 18°C Csanád, Emil 2022. május 28.
logo

Azok a Gyurcsányék emlegetnek megfigyelést, akik saját politikai céljaikra használták a titkosszolgálatokat

Emmi: Ne üljünk fel a tévhiteknek, sikeres az oltási akcióhét

Forrás: koronavirus.gov.hu
2021.11.24. 13:28 2021.11.30. 13:28
Emmi: Ne üljünk fel a tévhiteknek, sikeres az oltási akcióhét

Nagy öröm látni, hogy aktivizálták magukat az emberek – mondta az oltópontoknál kígyózó sorokkal kapcsolatban Kásler Miklós az Életközelben legújabb részében. Az emberi erőforrások minisztere az interjú során beszélt az oltási akcióhétről, a koronavírus kezelésének legújabb eljárásrendjéről, de szóba kerültek az oltással kapcsolatos tévhitek, és ismételten felhívta a figyelmet a harmadik oltás fontosságára.

– Nem győzöm eléggé hangsúlyozni, hogy a járvány ellen a legnagyobb lehetőség az oltakozás – mondta a miniszter, aki értetlenül áll az előtt, hogy a mai napig vannak oltásellenesek. 

Rámutatott: a tömeges megbetegedésben rendkívül sok embert elveszítettünk, ugyanakkor teljesen egyértelmű, hogy az oltottak esetében a haláleset nagyon ritka. 

Én mindenkinek felhívom a figyelmét arra, hogy próbálja meg józan ésszel, érzelmek nélkül végiggondolni ezeket a tényeket, és ennek megfelelően visszanyúlni az oltásokhoz

 – hangsúlyozta.

A miniszter az interjú során beszámolt a koronavírus megelőzésére és gyógyítására vonatkozó orvosi kézikönyv legújabb változatáról. Kiemelte:

a 2020 márciusában összeállított eljárásrend kiegészült az azóta gyűjtött információkkal, tapasztalatokkal. A klinikai orvosok mellett gondoltak a családi orvosokra, számukra is elkészült a frissített eljárásrend.

Ezek az ajánlások azt segítik elő, hogy minél hamarabb elkezdődhessen a kezelés, mert annál inkább el lehet kerülni a betegség súlyossá, középsúlyossá válását, esetlegesen a lélegeztetőgépre kerülést vagy a fatális végkifejletet – ismertette a miniszter. 

Kásler Miklós a vírusról terjengő tévhitekkel kapcsolatban rámutatott: legalább annyira veszélyesek, mint maga a vírus. 

Arra a tévhitre, amely szerint a megbetegedés után van annyi ellenanyag az ember szervezetében, hogy ne kelljen felvennie az oltást, úgy reagált, hogy 

az ellenanyag termelése csak az egyik összetevője az immunitásnak. A másik a sejtes immunitás.  Azt az ellenanyagok kimutatása nem jelzi, pedig a kettőt együtt kell értékelni 

– közölte. 

Szintén szóba került egy másik tévhit, amely szerint a rendszeresen és megfelelő mértékben fogyasztott alkohol megvéd a vírustól. 

A félreértés azon alapul, hogy az alkoholban lévő fertőtlenítőszerek a vírust elpusztítják. De ez nem igaz a koronavírusra. A pálinkának egészen más szerepe van az ember életében 

– kommentálta, majd ismét rámutatott a valódi tényekre. Azt kell az embereknek megérteni, hogy az eredeti vírusra kifejlesztett vakcinák idővel veszítenek a hatékonyságukból. Emlékeztetett: az egyszer beoltott emberek indiai mutánssal szembeni védekezőképessége 3-4 hónap alatt 7 százalékra, a kétszer oltottak esetében körülbelül 90-ről 60 százalékra csökken. Ezt csak a harmadik oltással lehet ismét 90 százalékra emelni – szögezte le a tárcavezető, és mindenkit az oltás felvételére buzdított.

Az eredeti cikket ITT érheti el. 

Borítókép: koronavírus elleni oltásra érkeznek páciensek a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban 2021. november 23-án (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)