Hazugságspirálba kerültek Karácsonyék

Karácsony Gergelyék két újabb hazugságát cáfolja meg az a videó, amely ma jutott el szerkesztőségünkbe. Ebből kiderül, hogy – Karácsonyék állításával szemben – a fővárosi vagyonkezelő vezetője nem a tavalyi tanulmány elkészítésekor, hanem idén, egészen pontosan május 5-én tárgyalt különféle üzletemberekkel a Városháza eladásáról. Ráadásul az is egyértelművé vált, hogy az eladási tárgyalásokról a fővárosi politikusok, vagyis Karácsony Gergely főpolgármester köre is tudott, mi több, az ő jóváhagyásukkal folytak az egyeztetések – számol be cikkében az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 11. 12. 9:47
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb videót juttatott el az Origó szerkesztőségébe a sajtóban csak Anonymusként emlegetett álarcos alak. Ezen ismét beszélgetésrészletek hallhatók, s a most közzétett felvétel egyenesen megsemmisítő erejű Karácsonyékra nézve. A hanganyagon a fővárosi vagyonkezelő vezére, Barts Balázs hangja hallható, s egyik helyen ezt mondja a Városháza eladásáról:

És a reakció az volt, meglepő módon, hogy a legjobban az tetszett a döntéshozóknak, hogy ne menjünk el innen, mert az túl nagy támadás, hogy kimegyünk a központból. […] És ha van érdeklődő, akkor adjuk el az egész épületet. Itt a régi városfal, tehát a régi városfalon kívül maradjon a fővárosé, és nézzük meg, hogy ezt az épületet, ezt a hatvanezer négyzetméteres épületet, valaki megvenné-e.

Barts így folytatja: „Azt akarom csak mutatni – amit a Gyula (Gansperger Gyula – a szerk.) mondott –, hogy a politikusok itt tartanak. Én azt mondtam nekik, hogy ne menjünk bele és ne kezdjünk el arról beszélni, hogy 12 ezer négyzetméter és 620 ezer forintért építem az A kategóriás irodaházat plusz áfa és 250 ezer a mélygarázs négyzetmétere. Mert nem itt tart még a kérdés. Az a kérdés: lehet-e más helyen a Városháza és lehet-e új épületben a Városháza? Vagy csinálunk itt egy új épületet […]. Tehát van egy régi Városházánk és mellé épül valami új. Erre az volt a mondás, hogy az lehet! És akkor ez a döntés született.”

A szöveg másképpen nem értelmezhető, csak úgy, hogy a fővárosi politikusok, tehát Karácsony köre tudott a Városháza eladásáról, jóvá is hagyta azt, ezzel pedig gyakorlatilag felhatalmazást adott arra, hogy vevőt lehet keresni a Városháza épületének, ingatlanának legnagyobb részére.

Videója végén Anonymus hozzáteszi: 

Vevő van, nem is egy. A politikusok döntése tehát az, hogy a Városházát és a telek nagy részét el kell adni, a maradék területen pedig újat kell építeni.

Az álarcos megjegyzi azt is: „Ez a beszélgetés a főváros vagyonkezelőjének Attila úti épületében zajlott 2021. május 5-én, 14 órától. Gansperger Gyula és Berki Zsolt társaságában.”

Karácsonyék gyakorlatilag az ügy kirobbanását követően folyamatosan zavaros, valótlan nyilatkozatokba bonyolódtak.

A Városháza eladásáról – november 4-én – elsőként beszámoló Index cikkére reagálva a főpolgármester kijelentette, a portált elérte a fake news szelleme, és a sajtóetikát is megsértette. Tagadta, hogy vevőt keresnének Budapest egyik legértékesebb ingatlanára. És persze hozzátette azt is, hogy többé nem olvas Indexet.

Ezt követően felgyorsultak a történések, hiszen másnap, vagyis november 5-én az Index újabb cikkel jelentkezett. A portál közzétett egy megbízási szerződést, amelyben egy Berki Zsolt által jegyzett cég megbízást adott a Beák és Társa Ingatlanközvetítő Kft.-nek a Városháza eladására. 

Karácsony Gergely válaszára nem kellett sokat várni. Leszögezte, sem döntés nem született a Városháza értékesítéséről, de annak érdekében lépéseket sem tett a fővárosi önkormányzat. 

Jelezte, feljelentést tesz, hogy kiderüljön, keltette-e valaki alaptalanul azt a látszatot, hogy árulják a Városházát. Kitért arra is, hogy a főváros nem alkalmaz ingatlanközvetítőt, hiszen van saját, százszázalékos tulajdonú vagyonkezelője.

Karácsony Gergely Fotó: Havran Zoltán

November 7-én több szerkesztőséghez eljuttattak egy hangfelvételt a fővárosi ingatlanügyekről. A beszélgetés során az egyik fél megnevezte Berki Zsoltot, és elmondta, hogy Berki közreműködésével miként jutott hozzá a fővárosi önkormányzat egyik ingatlanához.  Egy XXII. kerületben lévő 7400 négyzetméteres beépítetlen telekről volt szó, amelyet a Grébics Zrt. vásárolt meg.

November 8-án az Index közölte, hogy feltételezhetően Gansperger Gyula hangja hallható a közzétett videón, aki a Grébics Zrt. vezérigazgatója.

Gansperger Gyula Fotó: MTI/Soós Lajos

Karácsony Gergely ezen a napon két posztot is közzétett. Az egyikben kijelentette, hogy a fővárosi önkormányzat a XXII. kerületi ingatlan értékesítéséről még Tarlós István főpolgármestersége alatt döntött, míg a másikban ismét a Városháza nem létező eladásáról beszélt és lakájmédiát emlegetett.

Néhány órán belül kiderült, hogy Karácsony megint csak nem mondott igazat, hiszen a pályázatot fél évvel Tarlós István távozását követően írták ki. A volt főpolgármester a Hír TV-ben közölte, Karácsony úgy hazudott, hogy megpróbált úgy csinálni, mintha nem hazudna.

Karácsony Gergelyék ezt követően sajtótájékoztatót hirdettek meg, amelyen a főpolgármester bejelentette, hogy felújítják a Városháza parkját, a Városháza eladásáról pedig természetesen szó sincs.

Ismét csak néhány óra telt el, és újabb videó érkezett több szerkesztőséghez. Az Anonymus-maszkot viselő figura bizonyítékokat ígért, amit meg is adott, hiszen az általa bejátszott hangfelvételen négy férfi a Városháza eladásáról egyeztetett, és elhangzott az is, hogy a felújított közparkot a választások után szétrombolnák. 

A videó közzététele után a fővárosi önkormányzat nyilvánosságra hozta a Városháza rövid, közép- és hosszú távú fejlesztési lehetőségeiről készített döntés-előkészítő tanulmányt, amely 2020 októberére készült el. És itt jön a svédcsavar: a fővárosi önkormányzat szerint ahhoz, hogy ezek a becslések rendelkezésre álljanak, piaci konzultációkat is folytatni kellett. Vagyis azt sejtetik, hogy a már megismert beszélgetések ezen konzultációk részei lehettek.

Igen ám, de a most nyilvánosságra került videóból kiderült, a szóban forgó egyeztetések nem 2020 októbere előtt, hanem május 5-én zajlottak, vagyis Karácsony Gergelyék ismét valótlanságot állítottak.

A teljes cikket ITT érheti el.

Borítókép: Részlet a videóból (Fotó: Képernyőkép)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.