időjárás 3°C Piroska 2022. January 18.
logo
Látványosan könnyűnek bizonyult a főpolgármester az ígéreteivel kapcsolatos megmérettetésekor

A meggyengült Karácsony Gergellyel a saját baloldali szövetségesei számolhatnak le

Mediaworks-Hírcentrum
2021.11.10. 17:24 2021.11.10. 21:05
A meggyengült Karácsony Gergellyel a saját baloldali szövetségesei számolhatnak le

Saját baloldali szövetségesei próbálhatják meg idő előtt kitessékelni Karácsony Gergelyt a főpolgármesteri pozíciójából Tóth Erik szerint. Az Alapjogokért Központ vezető elemzője a Mediaworks Hírcentrumának arról is beszélt, hogy Karácsony hivatali ideje alatt olyan mértékűre nőtt a káosz a főváros vezetésében, hogy azt már maga Budapest első embere sem látja át, így pedig különösen szembeötlőek a nagyobb transzparencia megteremtéséről tett kampányígéretei.

Karácsony Gergely – ígéreteivel ellentétben – nemhogy transzparenssé tette volna a fővárosi önkormányzat működését a főpolgármesterré választása óta eltelt két évben, hanem éppen ellenkezőleg: sokkal átláthatatlanabbá vált a városvezetés működése, politikai és operatív értelemben egyaránt – jelentette ki a Mediaworks Hírcentrumának Tóth Erik, az Alapjogokért Központ vezető elemzője. Szavai szerint a Városházán uralkodó őskáoszt Karácsony sem látja már át, hiszen egyik nap azt mondja, hogy nincs napirenden a Városháza eladása, másik nap pedig már kissé óvatosabban azt, hogy ő nem tud ilyen tervekről. – Aztán rövid időn belül mégis kiderül, hogy mindkét állítás igazságtartalma megkérdőjelezhető – hangsúlyozta az elemző.

Ráadásul – folytatta – a főpolgármester az egyik legalapvetőbb választási kampányígéretével marad adós, hiszen korábban azt állította, hogy mindenki előtt megnyitja a Városházát, a civileket is beengedi majd az épületbe.

– Csak a Városháza-botrány dagadásával ismerték el Karácsonyék, hogy a műemlékvédelem alatt álló épületegyüttessel hat különböző tervben is foglalkozott korábban a fővárosi önkormányzat. Ezekből kettő pedig az eladást is kilátásba helyezte. Vagyis jelen állás szerint belátható időn belül a Városháza nem lesz megnyitva a polgárok előtt, s közparkot sem alakítanak ki, ahogyan azt 2019-ben Karácsony megígérte – fejtette ki Tóth Erik.

Az Alapjogokért Központ vezető elemzője arra is rámutatott: a budapesti városvezetésben az látható, hogy a különböző baloldali frakciók egymással versenyezve próbálják magukról a felelősséget áthárítani. – Karácsony Gergely most ennek a taktikai játszmának került a rossz oldalára, ugyanis ezúttal úgy tűnik, hogy az ő személyére éghet rá ez a botrány. Beszédes, hogy a koalíciós partnerei nem a megsegítésére, hanem éppen ellenkezőleg, helyzetének rontására tesznek nyilatkozatokat. A háttérben az is meghúzódhat, hogy az előválasztáson meggyengült, hibát hibára halmozó főpolgármestert megpróbálják idő előtt kitessékelni a budapesti városvezetői pozíciójából – értékelt Tóth Erik.

A politológus arra is felhívta a figyelmet, hogy 2008-ban, Demszky Gábor regnálásakor is előállt a baloldal a jelenlegihez hasonló elképzelésekkel, s az úgynevezett Városháza Fórum-projekt finanszírozását a városvezetés egyfajta PPP-konstrukcióban tervezte: a befektető felépítette volna a tömböt, cserébe pedig megkapta volna azt 99 éves használatba. Tóth Erik emlékeztetett: a 2010 előtti balliberális kormányzatokkal kapcsolatos tapasztalatok megmutatják, hogy a nemzeti vagyon kiárusításában a Gyurcsány Ferenc, majd a Bajnai Gordon fémjelezte baloldali politikai erők mindig is élen jártak, s egyebek mellett ennek esett áldozatul a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér is.

Mint arról korábban beszámoltunk, egy kiszivárgott hangfelvételen Barts J. Balázs, a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. vezérigazgatója meglehetősen cinikusan arról beszélt, hogy ideiglenesen építenék meg a Karácsony kampányában szereplő parkot – pusztán azért, mert a főpolgármester megígérte azt –, s hogy rövidesen elbontanák a létesítményt, és értékesítenék a Városháza épületegyüttesének jelentős részét. Barts több ismerősét is megemlítette a jelenlévők közül, így egy bizonyos Gyulát és Zsoltot, akik minden bizonnyal Gansperger Gyulával és Berki Zsolttal azonosíthatók. Utóbbiak szintén kulcsszerepet játszhattak a Városháza tervezett dobra verésében, illetve egy XXII. kerületi, 7400  négyzetméteres budai ingatlannak korrupciógyanús módszerekkel történő eladásában.

Borítókép: Karácsony Gergely (Fotó: Havran Zoltán)