Márki-Zay Péter tovább támadja a rezsicsökkentést

Teljes mellszélességgel állt ki újra a rezsicsökkentés ellen Márki-Zay Péter. A baloldal közös miniszterelnök-jelöltje a minap kommunistának nevezte a háztartások százezreit segítő intézkedést, azt hangoztatva, hogy a világpiaci árakat nem lehet megállítani a határon. Márki-Zay már korábban is néphülyítésként, ostobaságként jellemezte a rezsicsökkentést.

Munkatársunktól
2021. 11. 17. 5:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megerősítette a rezsicsökkentést elutasító álláspontját minap közzétette videójában Márki-Zay Péter. Arra a riporteri felvetésre, hogy ha ő lenne kormányon, úgy hasonlóképpen hatósági árszabást vezetne be vagy más intézkedéssel próbálná mérsékelni az üzemanyagárakat, a baloldal közös miniszterelnök-jelöltje kijelentette: 

Hát én mindenképpen azt gondolom, hogy a világpiaci árakat nem lehet megállítani a határon, tehát én általában nem ennek vagyok híve. Én annak vagyok a híve, hogy ha a gazdaság tud alkalmazkodni ezekhez az árakhoz. A 70-es éveket követően egyébként ez történt a világban. 

A hűtlen kezeléssel és más bűncselekményekkel megvádolt baloldali oligarcha, Bige László támogatását is élvező Márki-Zay fejtegetése szerint „Magyarország és a szovjet érdekszféra akkor azért maradt le a Nyugat mögött, mert ők megkésve alkalmazkodtak az olajárrobbanáshoz. Tehát nyilvánvaló, hogy ezek a folyamatok, ezek olyan világgazdasági folyamatok, hogy itt az jár jól, aki gyorsabban tud alkalmazkodni, és megtalálja azt a tartós megoldást”. 

– Nem úgy, mint Orbán Viktor, ugye ezek abszolút ostoba dolgok, be kell valljam, mármint hogy általában az adminisztratív és másokat terhelő megoldások. Ezek a kommunista pártállamban is csak ideig-óráig működtek. Ez most sem fenntartható 

– jelentette ki a baloldal közös miniszterelnök-jelöltje. Szerinte ma Magyarországon nem azért van energiaszegénység, mert magasabbak az energiaárak, hanem azért, mert alacsonyabbak a bérek. – A magyaroknak nem okozna problémát kifizetni az aktuális energiaárakat, ha az Orbán-kormány nem tartotta volna őket szegénységben. Az úgynevezett rezsicsökkentéssel az Orbán-kormány ráadásul hatalmas terheket rótt az államháztartásra és tönkretette a közműcégeket is – vélekedett.

Ismert: Márki-Zay már korábban is, számos alkalommal egyértelművé tette, hogy nem támogatja a kormány Brüsszellel szemben kiharcolt, háztartások százezreit segítő intézkedését, amelynek eredményeképpen évente 300-400 ezer forinttal kell kevesebbet fizetnie egy átlagos magyar családnak az energiáért.  

– Nekem abszolút kivágta a biztosítékot, ingyenenergiát akarunk adni valakinek. Onnantól kezdve nem lesz ösztönzés arra, hogy valaki energiatakarékos legyen (…) olyan nincs, hogy nem a fogyasztó fizet, meg hogy nem az ember fizeti meg. Ez populizmus – jelentette ki a közelmúltban egy, a Greenpeace Magyarország Facebook-oldalán található videóban. – Az a baj ezekkel a felelőtlen lépésekkel, mint a rezsicsökkentés is, hogy ezeket nagyon könnyű megígérni, megadni, és rendkívül nehéz megszüntetni – közölte Márki-Zay Péter, aki egyébként már 2020 őszén, a Gellért Szállóban tartott fogadáson is hasonlóan fogalmazott, mondván: – Micsoda ostobaság volt annak idején így rezsit csökkenteni! Lehet rezsit csökkenteni, hogyne lehetne: kevesebb vizet kell használni, kevesebb áramot kell használni, kevesebb gázt kell használni. Át kell térni megújulókra. Persze lehet rezsit csökkenteni: le kell szigetelni a házakat. Ekkor fejtette ki azt is, hogy a valódi rezsicsökkentést nem a lakossági energiaárak alacsonyan tartásával lehet elérni, mivel az csak „néphülyítés”. 

Borítókép: Márki-Zay Péter (Fotó: Magyar Nemzet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.