Fél évvel elfogása után bíróságon a magyar iszlamista

Megingathatatlan bizonyítékai vannak a hatóságoknak a 22 éves V. Kende ellen, aki terrorcselekményeket tervezett. A vád szerint Siófokon tömegbe akart hajtani, míg Budapesten csőbombás robbantásra készült. Akár tíz évet is kaphat úgy, hogy szabadlábra sem kerülhet.

2021. 12. 13. 7:05
20210602 Mint ahogyan azt a Blikk is megírta elfogott a Terrorelhárítási Központ egy magát iszlamistának valló, 21 éves magyar férfit, aki többféle terrortámadást, tömegrendezvényen történő robbantást, továbbá tömegbe hajtva elkövetett támadást tervezett Magyarországon - jelentette be a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója sajtótájékoztatón, szerdán. Fotó: FUSZEK Gabor/BLIKK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

V. Kendét idén június 1-jén a Terrorelhárítási Központ egyik felszámoló egysége fogta el neves ügyvéd apja kecskeméti otthonában, a családi házban. Az egyetemista a Covid-járvány miatt tavaly márciustól gyakorlatilag otthonról folytatta tanulmányait az interneten, ahol azonban a jelek szerint mást is csinált. 

A Központi Nyomozó Főügyészség november 17-én emelt ellene vádat terrorcselekmény előkészülete miatt. Kedden pedig a Fővárosi Törvényszéken az előkészítő üléssel meg is kezdődik a pere. Bizonyítottság esetén tíz évet is kaphat, a vádjavaslat szerint feltételes szabadlábra helyezés nélkül.

A magyar büntetőeljárásban ugyan nem páratlan, de ritka, hogy ilyen rövid idő után már bírósági szakba kerüljön egy ügy. Lapunknak igazságszolgáltatási körökből két indokot is mondtak e külső szemlélő számára feltűnően gyors ügymenetre. Az egyik, hogy megdönthetetlen bizonyítékokkal támaszthatta alá a vádat a főügyészség. Ez annak tükrében, hogy a TEK már 2020 közepétől intenzíven figyelte a vádlottat, nem is tűnik lehetetlennek, a terrorelhárítók tudhattak az egyetemista internetes életének minden részletéről. A gyorsaság másik oka, hogy így az igazságszolgáltatás egyik lényeges feladata, a gyors ítélkezés és ezzel az elrettentő- és visszatartó erő érvényesülhet.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség szerint a vádlott Európa lakosságának megfélemlítését célzó terrorcselekmény elkövetésére készült Magyarország területén.

A vádirat szerint a 22 éves férfi 2020 júniusában egy budapesti mecsetben felvette az iszlám vallást, 2021 tavaszára pedig már az iszlám radikális, dzsihadista irányzatának követője és az Iszlám Állam terrorszervezet támogatója lett. Később esküvel hűséget is fogadott az Iszlám Állam terrorszervezetnek úgy, hogy saját maga elkészítette a terrorszervezet zászlaját, amit az otthoni szobájának falára tűzött, majd elmondta a kifejezetten ebből a célból beszerzett angol nyelvű esküszöveget. 

A vádlott a terrorszervezet támogatásának jegyében egy merénylet végrehajtását tervezte, és ehhez a lehetséges célpontokat, valamint az elkövetés módját kereste. Ennek során tudatosan iszlamista terrorizmussal kapcsolatos tartalmakat keresett, illetve töltött le az internetről. Emellett 2021 márciusa és májusa között több emberrel kommunikált különböző online felületeken terrorcselekmények elkövetéséről.  

Az online kommunikáció során 2021. május elején az egyik felhasználótól szöges csőbomba házi elkészítésével kapcsolatos írásos anyagokat és tanácsokat kapott, amely alapján megkezdte a csőbomba legyártásához szükséges anyagok beszerzését. Ennek során egy webáruházból megrendelt egy távirányítót. 2021. május végén pedig szintén az online térben, egy másik beszélgetőpartnerével abban állapodott meg, hogy közösen, egy időben követnek el nagy hírértékkel bíró, az egész Európa lakosságának rettegését kiváltó merényletet úgy, hogy a vádlott autóval a siófoki sétányon a turisták tömegébe hajt, eközben társa pedig – majd a vádlott által elkészített csőbombával – Budapesten követ el robbantásos merényletet.

Borítókép: 20210602  Mint ahogyan azt a Blikk is megírta elfogott a Terrorelhárítási Központ egy magát iszlamistának valló, 21 éves magyar férfit, aki többféle terrortámadást, tömegrendezvényen történő robbantást, továbbá tömegbe hajtva elkövetett támadást tervezett Magyarországon - jelentette be a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója sajtótájékoztatón, szerdán.

Borítókép: V. Kende terrorcselekményeket tervezett a fővárosban (Blikk/Fuszek Gábor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.