ITM: Szinte mindent rendben találtak a karácsonyi vásárokban a fogyasztóvédők

Huszonegy adventi vásárban jártak a decemberi ellenőrzéssorozat első két hetében a kormányhivatalok fogyasztóvédelmi munkatársai.

Forrás: MTI2021. 12. 17. 8:35
Budapest, 2021. november 24. Érdeklõdõk, vásárlók a Szent István téri Advent Bazilika elnevezéssel rendezett, immáron a 12 éves múltra visszatekintõ, Bazilika elõtti adventi- és karácsonyi vásáron. MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Nagy Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kicsin múlott, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium által elrendelt évzáró vizsgálat minden árusítóhelyet „patyolattisztának” találjon.

Mindössze három próbavásárlás tárt fel jogsértéseket, a hagyományos üzletek ennél sokkal több okot szolgáltattak a helytelenítő homlokráncolásra

– közölte az ITM az MTI-vel pénteken.

Azt írták, főszabály szerint közterületi értékesítés keretében viszonylag szűkre szabott termékkör forgalmazható az újságtól a léggömbön át a fagylaltig és a vattacukorig. E sorba tartozik néhány téli lélekmelegítő, a sült gesztenye, a kolbász és a hurka is. Húsvétkor, karácsonykor, szilveszterkor és az ünnepeket megelőző húsz napban az azzal összefüggő termékek, nemesfémből készült ékszerek, díszműáruk és egyéb dísztárgyak is árusíthatók utcán. Közterületi értékesítést a kereskedő a szükséges hatósági engedélyek birtokában, nevének és székhelyének feltüntetésével folytathat. Az ideiglenes standokon, árusítóhelyeken vásárlók könyvét nem kell kihelyezni. A vállalkozás adatairól és a panaszügyintézés módjáról viszont feliratban tájékoztatni kell a vevőket.

A fogyasztóvédelem a részben a társhatóságokkal közös ellenőrzéseken szinte mindent rendben talált a karácsonyi vásárokban. Csupán három próbavásárlásnál hibádzott valami:

kétszer az eladási vagy egységár feltüntetése maradt el, másutt a mérleg nem volt hiteles.

 

A szakemberek mintegy háromszáz állandó üzletet is felkerestek

Az általános kereskedelmi feltételek betartásában és a próbavásárlásokon is a helyszínek nagyjából harmada mulasztott. A leggyengébben a pékségek, látványpékségek teljesítettek, a hibázók aránya körükben a kétharmadot közelíti. Az egységár feltüntetésében a boltok ötöde tévesztett, gyakran a vásárlók könyve nem volt jól látható, könnyen hozzáférhető helyen, vagy a panaszkezelési lehetőségekről szóló tájékoztatás nem felelt meg a követelményeknek – áll a közleményben.

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár a tájékoztatóban kiemelte:

A több mint száz kereskedelmi egységben tapasztalt jogsértések miatt eddig összesen 1,1 millió forint bírságot szabott ki a hatóság. A kollégák húsz webshopot is ellenőriztek, felüknél tártak fel kisebb-nagyobb hibákat. A többnyire szintén tájékoztatási, árfeltüntetési hiányosságok mellett megesett, hogy a hirdetett akció nem járt tényleges kedvezménnyel. Az ünnepi készülődés időszakában kedvező tapasztalat, hogy nyolc online próbavásárolt termékből csak egyet szállítottak ki késve. A fogyasztóvédelmi szakemberek egész decemberben dolgoznak a magyar családok békés ünnepre hangolódása érdekében.

Borítókép: Vásárlók a Szent István téri Advent Bazilika elnevezéssel rendezett vásáron. (Fotó: MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.