KINCS: A karácsony meghatározó ünnep a magyar emberek számára

Tízből kilenc magyar ember úgy gondolja, hogy a karácsony nagyon fontos ünnep az egész család számára – derül ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) reprezentatív kutatásából, amely ezer fő megkérdezésével készült. A válaszadók 81 százaléka szerint az ünnepre lélekben is fel kell készülni, kétharmaduk az adventi vasárnapokon közösen gyertyát gyújt a családtagjaival. Döntő többségük vásárol vagy készít ajándékot a hozzá közel állók számára, és körülbelül ugyanannyit költ majd idén karácsonykor, mint tavaly.

Magyar Nemzet
Forrás: Kopp Mária Intézet2021. 12. 16. 16:36
null
20210306 Budapest Nem voltak pánikvásárlások a lezárások előtti hétvégén Árkád üzletház, pláza illusztráció a koronavírus-járvány harmadik hulláma miatti boltbezárások témájú cikkhez. Fotó: Havran Zoltán HZ Magyar Nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az advent az egyik legalkalmasabb időszak arra, hogy kicsit önmagunkra és egymásra figyelve, békésen, szeretetben hangolódjunk az egyik legnagyobb keresztény ünnepünkre. A KINCS arra volt kíváncsi, hogyan készülnek a magyar emberek a karácsonyra, mit jelent számukra ez az ünnep, és hogyan fogják tölteni a karácsonyi ünnepeket.

A kutatásból kiderült, hogy a karácsonyt – élethelyzetüktől függetlenül – a magyarok túlnyomó többsége, 91 százalék meghatározó ünnepnek tartja, és 81 százalék úgy gondolja, hogy lélekben is fel kell készülni rá. 79 százalékuk mondta azt, hogy a vírushelyzet sem gátolhatja majd őket abban, hogy együtt töltsék ezt az időszakot a családjukkal.

A válaszadók csaknem háromnegyede szerint az ajándékozás fontos része a karácsonynak, ezért mindig készül valamilyen meglepetéssel a hozzá közel állók számára. A többség családtagjait, elsősorban gyermekét, párját, szüleit, testvéreit, rokonait ajándékozza meg, de a megkérdezettek harmada barátait, ötödük pedig kollégáit, más ismerőseit is megajándékozza. 

A magyarok több mint fele pedig jótékonykodni is szokott advent idején.

Arra a kérdésre, hogy mennyit költenek idén karácsonykor, tízből hat ember mondta azt, hogy ugyanannyit, mint tavaly. A válaszadók 22 százaléka többet, 16 százalékuk viszont kevesebbet szán idén az ünnepekre. Az ajándékokra szánt összegek tekintetében 45 százalékuk legfeljebb harmincezer forintot, további 31 százalékuk pedig harminc- és hatvanezer forint közötti összeget költ az ajándékokra. Tízből kilenc esetben a vásárolt ajándékok ára nem haladja meg a százezer forintot.

Akik a tavalyihoz képest többet költenek az ünnepekre, ezt többféleképpen indokolták: hetven százalékuk úgy érzi, hogy idén drágábban tud vásárolni, 36 százalékuk jobb anyagi helyzete miatt tud többet költeni, míg ötödük azzal indokolta a nagyobb arányú költekezést, hogy idén már tud találkozni és ünnepelni azokkal is, akikkel tavaly a járvány miatt még nem lehetett. 

A kutatásból az is kiderült, hogy a karácsonyra többet költő nyugdíjas válaszadók közel kétharmada úgy gondolja, hogy a pluszkiadást a nyugdíjprémium és a nyugdíjemelés miatt engedheti meg magának.

Összességében azt látjuk, hogy a magyar embereknek meghatározó ünnep a karácsony, és nagyon fontos nekik, hogy együtt tölthessék szeretteikkel. A gyermekeseket, a családosokat, a kisebb településen élőket és az idősebb korosztályt a válaszok alapján úgy tűnik, hogy valamivel jobban áthatja az ünnepi készülődés és a várakozás: az ő esetükben többen nyilatkoztak úgy, hogy adventkor gyertyát gyújtanak és fontos nekik a karácsony, amire szerintük lélekben is fel kell készülni. A KINCS felmérése alapján a válaszadók többsége megajándékozza a hozzá közel állókat.

Többségük ugyanannyit költ ebben az évben is karácsonykor, mint tavaly, egyötödük nagyobb, egyhatoduk kisebb összeget szán az ünnepi készülődésre, mint 2020-ban.

Borítókép: Árkád üzletház (Fotó: Magyar Nemzet/Havran Zoltán )

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.