időjárás 5°C Virgil 2022. november 27.
logo

A Magyar Becsület Rend kitüntetést vehette át Hardi Richárd szemészorvos

Forrás: MTI
2022.01.10. 13:32 2022.01.10. 15:51
A Magyar Becsület Rend kitüntetést vehette át Hardi Richárd szemészorvos

Áder János államfő a Magyar Becsület Rend kitüntetést adta át hétfőn Hardi Richárd szemorvosnak a Sándor-palotában.

Az államfő a miniszterelnök előterjesztésére, Kövér László házelnök jelenlétében nyújtotta át a kitüntetést Hardi Richárdnak a hazai orvostudomány jó hírnevét a kongói szegények és rászorulók körében végzett, áldozatos gyógyító munkájával erősítő, embertársai számára a cselekvő kereszténység szép és követendő példáját adó, negyedszázados szolgálata elismeréseként.

Hardi Richárd a díjátadó után a közmédiának nyilatkozva elmondta: a díj azt jelenti számára, hogy Magyarországról is jól láthatók azok a nehézségek, rossz körülmények, amelyekkel missziója során találkozik.  

Beszámolt arról, hogy bár a Hungary Helps programnak köszönhetően egy jól felszerelt klinikán dolgozhat, azonban évente négyszer-ötször távoli falvakat keres fel gyógyítási céllal.

Terveiről szólva elmondta: a következő öt-tíz éves célja, hogy minél több kongói kollégát képezzen ki szemésznek, hiszen a százmilliós országban jelenleg mindössze száznégy ember dolgozik ezen a területen. 

Ők különösen a sebészet területén, valamint a modern technikák elsajátításában szorulnak rá a segítségre – tette hozzá.

Hardi Richárd a több mint 25 éves kongói munkája során az orvosi feladatok mellett a gyógyítás alapvető feltételeinek megteremtésén is fáradozott: rendelőt, kórházat épített, optikusokat toborzott, megosztotta tudását és másokat is a segítésre ösztönzött.

Gyakorló évei után került a kabindai kórházba, ahol szembesült a kórház felszereltségének hiányosságaival és az orvoshiánnyal. 2007-ben Mbuji Mayiban nyitott egy kis szemészeti központot és idejét megosztja a kórház és a rendelő között.

2020-ban Szemtestvér címmel dokumentumfilmet mutattak be kongói szolgálatáról, missziójáról. A kitüntetés kapcsán a Hardi Richardról készült filmet a Duna Televízió tűzi műsorára január 10-én, hétfőn este 23:25-kor, amit a Duna World január 15-én, szombaton, 13:20-kor ismétel meg.

Borítókép: Áder János köztársasági elnök, a Magyar Becsület Renddel kitüntetett Hardi Richárd szemorvos és Kövér László, az Országgyűlés elnöke (j-b) az elismerés átadása után a Sándor-palotában 2022. január 10-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.