Fegyverrel hív a határra az embercsempész

Egy arab feliratos, mobillal készült videó került fel a világhálóra a migránsokat egy határkerítésen létrával átsegítő embercsempészről, aki egy jugoszláv hadipuskával demonstrál. Az elfogott migránsok eddig csak az embercsempészeknél látott késekről és más szúró-, vágóeszközökről számoltak be.

2022. 01. 15. 7:23
null
20220110 Szerbia Szabadka A szabadkai régi téglagyár az illegális bevándorlók utolsó állomása Szerbiában fotó: Havran Zoltán (HZ) Magyar Nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Iraki zászló mellett arab felirat olvasható azon a mobiltelefonnal készült videófelvételen, amin a műszaki határzáron létrán átmászó illegális migránsok csoportja és az őket segítő embercsempész látható. Az utóbbi egy ütött-kopott, leginkább jugoszláv gyártmányúnak látszó hadipuskával hadonászik. A felvétel állítólag a magyar–szerb határon készült, ám az általunk megkérdezett egyik vajdasági magyar szakértő szerint ez nem tűnik száz százalékban bizonyítottnak, a bűnöző által lóbált puska azonban valóban a Jugoszláv Néphadseregben egykor használt hadipuska. 

Lapunk az operatív munkában jártas szakemberekkel beszélgetve felvetette: a világhálóra felkerült, fegyveres embercsempészről szóló felvétel kísértetiesen hasonlít az Iszlám Állam kedvelte propagandavideókhoz, amelyekkel a terroristák saját ténykedésüket népszerűsítik. Szakértőink szerint valóban propagandavideóról van szó, 

amellyel az adott szervezett bűnözői kör saját ténykedését dokumentálta és propagálja. Az illegális határátlépésre készülők leszűrhetik a videóból, hogy az embercsempészek minden eszközt bevetnek, hogy bejuttassák kuncsaftjaikat az Európai Unió területére.

Ugyanakkor a magyar–szerb határon vagy éppen az ország belsejében, a mélységi ellenőrzések során elfogott migránsoknál eddig nem találtak fegyvert, mint ahogy az elfogott embercsempészeknél sem. 

Az elfogott migránsok közül azonban sokan beszámoltak arról, hogy a szerbiai előkészületek során késeket, szúró- és vágóeszközöket is láttak az őket terelgető embercsempészeknél. A műszaki határzár áttörését megkísérlő egyik csoport embercsempész kísérőjénél pedig bizonyítottan machete, azaz bozótvágó kés volt. 

Vajdasági hatósági körökből arról értesültünk, hogy a szerb hatóságok a magyarokkal együttműködve nemcsak közös járőrszolgálatot látnak el mind a szerb, mind a magyar oldalon, hanem operatív felderítést is végeznek a migránsok és a szervezett bűnözők között éppen az illegális fegyverek felderítése érdekében. Eddig egy embercsempészt „mértek be”, aki egy régi AK-gépkarabélyt szerezhetett be a feketepiacon.

– Az agresszivitás növekedése az embercsempészeknél, illetve az illegális bevándorlóknál az elkeseredettséget mutatja amiatt, hogy a magyar határon az eddig alkalmazott eszközökkel próbálkozni – úgymint alagút- és árokásás, létrázás, kamionokban bujkálás – sikertelen, kudarcra van ítélve. 

Az agresszivitás erősödésére a Magyar Honvédség és a rendőrség idejében reagált, amikor néhány hónapja elrendelték a kevlársisak és a repeszálló mellények viselését. 

A migránsútvonalról, az embercsempészeknél lévő esetleges fegyverekről érkező felderítési információk azonnali intézkedést követelt – jellemezte a helyzetet lapunk kérdése Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai szakértője, egykori titkosszolgálati vezető. 

Borítókép: Egyre több és agresszívebb illegális bevándorló érkezik (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.