Több mint 800 ezer nyilatkozat érkezett a családi adó-visszatérítésre

A családi adó-visszatérítésre 835 ezer nyilatkozat érkezett tavaly, ennek 81 százalékát online töltötték ki és csak 132 ezer volt a papíralapú dokumentum – tájékoztatta a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-t.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 01. 05. 7:59
TÁLLAI András
Budapest, 2021. november 30. Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára napirend elõtti felszólalásra reagál az Országgyûlés plenáris ülésén 2021. november 30-án. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A személyes, papíralapú adóügyintézést felváltotta a digitális – jelentette ki Tállai András, aki szerint ez nem változtatott azon, hogy sokan hagyták az utolsó hétre a családi adó-visszatérítés februári kiutalásához szükséges nyilatkozat kitöltését.

Az utolsó öt napban, december 27-e és 31-e között mintegy 140 ezer nyilatkozat érkezett.

December 31-én járt le az úgynevezett Visszadó-nyilatkozat benyújtására előírt határidő – emlékeztetett az államtitkár. A tavaly év végéig beküldött nyilatkozat kijavítására, helyesbítésére január 14-ig még van lehetőség, így például az utalási adatok is javíthatók – jegyezte meg Tállai András.

Hangsúlyozta, hogy az adó-visszatérítéshez való jogot a szülők nem veszthetik el.

Aki elmulasztotta 2021. december 31-ig benyújtani nyilatkozatát, és adatait az utaláshoz az adóhatóság nem ismeri, ő az adóhivatal által elkészített bevallási tervezetében, vagy az szja-bevallásában veheti igénybe az adó-visszatérítést.

A magyar kormány egyedülálló intézkedése révén a családi kedvezményre jogosultak, így többek között a gyermekes családok, a rokkantsági járadékban részesülők, a várandós édesanyák összességében több mint hatszázmilliárd forint adót kapnak vissza az idén 

– fogalmazott Tállai András.

Mint mondta: nemcsak a munkabérből származó jövedelem adója jár vissza, hanem például a vállalkozói kivétet, a gyedet, az őstermelői és az ingatlan bérbeadásból származó jövedelmet terhelő adó is. 

Az ekhósok (egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulás) az adóból szja-nak minősülő 9,5 százalékos részt, a katások (kisadózó vállalkozások tételes adója) pedig a befizetett adó negyedét kapják kézhez, a főállású katások például évi 150 ezer forinttal számolhatnak – részletezte az államtitkár.

Borítókép: Tállai András (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.