időjárás °C Evelin, Fülöp 2022. május 26.
logo

Varga Judit: Segíteni tettekkel lehet

Forrás: MTI
2022.01.10. 20:44 2022.01.10. 21:47
Varga Judit: Segíteni tettekkel lehet

Segíteni igazán csak tettekkel lehet – hangoztatta az igazságügyi miniszter hétfőn Érden, egy újabb áldozatsegítő pont átadása alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

Varga Judit kiemelte: a kormány fontos feladatának tekinti a bűncselekmények, illetve a tulajdon elleni szabálysértések áldozatai által elszenvedett társadalmi, erkölcsi, anyagi károk és érzelmi sérülések enyhítését.

Ennek érdekében

az igazságügyi tárca és a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság a hatékonyabb áldozatvédelem segítésére együttműködési megállapodást írt alá.

A dokumentumban foglaltak eredménye a helyi rendőrség épületében az áldozatsegítő pont életre hívása – tette hozzá az MTI tájékoztatása szerint.

A miniszter kitért arra:

már kilenc megyében működik áldozatsegítő központ, és a most átadott érdin kívül Salgótarjánban hoztak létre áldozatsegítő pontot a gyorsabb ügyintézés érdekében.

Az áldozatsegítés nagy hozzáértést igénylő komplex tevékenység, kormányhivatalok, rendőri szervek, egyházak, civil szervezetek együttműködését igényli, hogy a sértettek mielőbb megfelelő, testre szabott segítséghez juthassanak – mondta Varga Judit.

Közölte: a kormány célja, hogy 2025-re valamennyi megyeszékhelyen működjön áldozatsegítő központ.

Az elmúlt évben 18 ezer állampolgár panaszait orvosolták az áldozatsegítő központokban – jelezte a miniszter.

Arról is szólt, hogy

külön áldozatsegítő telefonvonal is az állampolgárok rendelkezésére áll, amelyet a 06-80-225-225-ös számon lehet elérni.

Töreki Sándor bűnügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy külön érzékenyítő tréningeket szerveznek a rendőröknek.

Ennek a képzésnek az a célja, hogy a krízishelyzetbe került áldozatok minél rövidebb időn belül hozzájuthassanak a segítséghez – fűzte hozzá.

A főkapitány-helyettes sikeresnek nevezte a nyomozók és az áldozatsegítők közötti együttműködést.

Borítókép: Varga Judit igazságügyi miniszter beszédet mond az érdi áldozatsegítő központ megnyitása alkalmából tartott sajtótájékoztatón a Szepesi Gyula Művelődési Központban 2022. január 10-én. (Fotó: MTI/Kovács Tamás)