A baloldal ezúttal szórólapokkal támadja Orbánt és Kaczynskit Brüsszelben

Ujhelyi István szocialista EP-képviselő büszkén vállalja, hogy ő áll annak a brüsszeli akciónak a hátterében, amelynek során minden európai parlamenti képviselő egy Orbán Viktort és Jaroslaw Kaczynskit rágalmazó szórólapot kapott kézhez. Ujhelyi egy EP-ben körbeküldött, lapunk által is látott, szombati keltezésű levelében többször is nyomatékosítja, hogy büszke a tettére, amivel a Pegasus-ügyre szerette volna felhívni a figyelmet. A magyar és a lengyel kormánypártok intézkedést követelnek az Európai Parlament elnökétől a történtek miatt. Az uniós parlamentben egyébként tilos az efféle, élcelődő kampányanyagok finanszírozása, ráadásul a házszabály szerint is tiszteletteljes viselkedést várnak el a mindenkori képviselőktől.

Magyar Nemzet
2022. 02. 05. 10:07
UJHELYI Istvn
Strasbourg, 2019. július 16. Ujhelyi István MSZP-s képviselõ az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Parlament (EP) valamennyi képviselője kapott tegnap a postaládájába egy Orbán Viktort és Jaroslaw Kaczynskit rágalmazó szórólapot. Az EP baloldala által elkövetett és finanszírozott akcióról van szó: a röplap „illiberális Pegasus-testvéreknek” nevezi a pártelnököket, akik a szocialisták szerint nemcsak hogy vétenek az európai értékek ellen, de az európaiak magánszféráját sem tartják tiszteletben. 

A nagy számban terjesztett szórólapon az európai szocialisták logója is jól kivehető.

Egy szombati keltezésű levélben a szocialista Ujhelyi István „büszkén” vállalta, hogy ő és lengyel kollégája, Robert Biedron áll az akció mögött.

– Büszkén jelentem be, hogy Robert Biedron kollégám és én voltunk. A szórólapok terjesztésével a Pegasus-ügyre akartuk felhívni a figyelmet

– írta az európai parlamenti képviselőknek a szocialista politikus, sokadszorra populistának és autokratának nevezve a magyar és lengyel kormányt. Ujhelyi szerint az európai parlamenti képviselők feladata, hogy kiálljanak az európai értékek mellett – meglátása szerint a kampányakciója ennek jegyében történt. – Nagyon is büszkék vagyunk rá – húzta alá sokadszor a levelében, amihez egyébként egy saját maga által készített, a Pegasus-ügyről szóló videót is linkelt, „objektív” tájékoztatásul. 

Emlékezetes, a szocialista politikustól nem idegen a fake news tartalom

Ujhelyi európai parlamenti asszisztense, egyben sajtósa készítette a párt elhíresült Facebook-videóját, amelyen egy magát mentőápolónak kiadó nő többek között arról beszélt Korózs Lajos szocialista képviselőnek, hogy nem megfelelően ellátott, sok esetben haldokló betegek hazaszállításában vett részt. A nőről később kiderült, hogy sosem dolgozott mentőápolóként. 

A Fidesz és a PiS is tiltakozik

Az álhírekre épülő kampányfogás és a pártelnökök rágalmazása miatt a Fidesz és a lengyel Jog és Igazságosság európai parlamenti delegációja is levélben fordult Roberta Metsola EP-elnökhöz. Lapunk is olvasta a levelezést. A hazai, Gál Kinga delegációelnök és Deutsch Tamás delegációvezető által jegyzett levélben intézkedéseket kérnek az elnöktől az Európai Parlament méltósága és a demokratikus vitakultúra megőrzése érdekében. Mint írják, a baloldal eljárása messze túlmutat a mégoly éles hangvételű politikai véleménynyilvánítás és vita keretein, és nyilvánvalóan szembemegy az Európai Parlament írott és íratlan szabályaival. – Meggyőződésünk szerint semmilyen politikai nézetkülönbség nem igazolhatja a rágalmazás intézményesítését – húzták alá, egyúttal példátlan módon hazug és durván személyeskedő kampányanyagnak nevezve a szórólapokat. 

Ryszard Legutko, a lengyel kormánypárt EP-delegációjának vezetője szintén megrökönyödésének adott hangot a történtek miatt. A lengyel levélben azt ajánlotta Roberta Metsola figyelmébe: 

botrányos, hogy az EP egyik frakciójának módjában áll hazugságok nyomtatását finanszírozni. 

„Azonnali intézkedést követelünk” – írja Legutko, aki szerint többek között ki kell vizsgálni, hogy milyen forrásokkal és pontosan kik pénzelték az akciót. Emlékeztet rá, hogy a hatályos szabályok szerint munkájuk során az Európai Parlament valamennyi tagjának „tisztelettel, méltósággal, előzékenyen kell eljárniuk, mindenféle előítélet és megkülönböztetés nélkül”.  (Ujhelyi „büszke” beismerő levele a lengyel levél után íródott – a szerk.)

A szocialisták botrányos röplapja, amit tömegesen nyomtattak és osztottak szét Brüsszelben. Forrás: MN

Lapunk hasábjain többször írtunk róla, hogy a Pegasus-ügy az Európai Parlament baloldalának egyik kedvenc kampánytémája. Nemrég a Momentumot is soraiban tudó liberális frakció európai parlamenti különbizottság felállítását is javasolta a kémszoftver ügyében. Ami a magyar szálat illeti, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) hétfőn ötvenöt oldalas jelentésben közölte, hogy nem tárt fel jogsértést a Pegasus kémszoftver magyarországi alkalmazásával, illetve engedélyezésével kapcsolatban. A baloldalon a kedélyek persze azóta sem csillapodnak: a NAIH tegnap újabb közlemény kiadására kényszerült, amelyben jelezték, hogy a Pegasus- összefoglaló hétfői kiadása óta is több nem tényszerű, hamis, félrevezető állításokat tartalmazó cikk jelent meg a sajtóban. 

Borítókép: Ujhelyi István az EP-ben (Forrás: MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.