időjárás 13°C Jusztina 2022. szeptember 26.
logo

Giorgia Meloniék sima győzelmet arattak Olaszországban

Mint állásfoglalásukban írják, egyetlen magát magyarnak valló ember sem bagatellizálhatja el Trianon tragédiáját

A Magyarságkutató Intézet is elítéli Márki-Zay Péter szavait

Magyar Nemzet
2022.02.19. 09:47 2022.02.19. 10:37
A Magyarságkutató Intézet is elítéli Márki-Zay Péter szavait

A Magyarságkutató Intézet elítéli Trianon sértő relativizálását – olvasható az intézet Facebook-oldalán, amelyben Márki-Zay Péter újabb botrányos kijelentésére reagálnak. Trianon és Michael Jackson között. 

Mint ismert, a baloldal miniszterelnök-jelöltje Trianon századik évfordulóján profán humorával próbálta szórakoztatni közönségét: megkísérelt párhuzamot vonni a magyarság sorstragédiája és – egyebek mellett – Michael Jackson között.

A Magyarságkutató Intézet reagálásában rámutat: 

a magyarságnak olyan, máig összetett, negatív következményekkel járó nemzeti tragédiája Trianon, amelyet egyetlen magát magyarnak valló ember sem bagatellizálhat.

Így folytatják: ennél is nagyobb emlékezetpolitikai felelősséggel tartoznak a közéletben aktív közszereplők, ezért 

a Magyarságkutató Intézet mélységes megütközéssel elutasítja a kommunistákat és fasisztákat felölelő miniszterelnök-jelölt Trianonról tett, a történelmi közmegegyezésen alapuló nemzeti emlékezetre káros kijelentéseit.

„Trianont magasztos ünnepnek nyilvánítani történelmi tévedés és tudatlanság. Nemzetünk legnagyobb sorstragédiájáról elmeélceket gyártani ízléstelen, s rendkívül otromba ezt a nemzeti traumát egy nyilvánvalóan rasszista párhuzammal megértetni próbálni. Különösen elfogadhatatlan ez az ijesztő szellemi mutatvány akkor, ha azt az egyik legmagasabb közjogi méltóság tisztségét betölteni igyekvő személy adja elő. Aki ilyet tesz, az a legszélsőségesebb magyarellenes politikai nézetekkel kerül egy platformra” – olvasható az intézet állásfoglalásában.

Abból, hogy ez az úr konzervatívként liberálisnak vallja magát, logikusan következik, hogy Trianont ünnepnek nevezi. Látszik, hogy nem kötődik, hogy nem akar hozzá kötődni lelkileg. Megemlíti, mert jobbos embereknél esetleg szavazatokat szerezhet vele, de hát olyan eszmei zavarodottság jellemzi, hogy ezt el sem lehet mondani. Ez egy tragédia. Álláspontom szerint aki Trianont elfogadja, annak súlyos lelki defektusai vannak

– reagált lapunknak Raffay Ernő Márki-Zay Péter botrányos kijelentésére. A neves történész reagálását bővebben itt olvashatja el.

Rasszista viccek

A szivárványkoalíció miniszterelnök-jelöltje egyébként már többször is tett rasszista kijelentéseket, például négerezett, miközben humorizálni próbált. Egy közelmúltban nyilvánosságra került felvételen például azzal tréfálkozott, hogy szerinte még egy amerikai színes bőrű sztár is ellenszenvvel viseltetne afroamerikai honfitársaival szemben, ha nem tudná, hogy ő is közéjük tartozik. 

Borítókép: Márki-Zay Péter, a baloldali miniszterelnök-jelöltje. (Fotó: Havran Zoltán)

Trianon-relativizálás

Nemzeti gyásznapon viccelődött Márki-Zay

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.