Nemzeti gyásznapon viccelődött Márki-Zay

A baloldal miniszterelnök-jelöltje Trianon századik évfordulóján ízléstelenül próbált humorizálni közönsége előtt: megkísérelt párhuzamot vonni a magyarság sorstragédiája és Michael Jackson között. Márki-Zay Péter emellett beszédében ünnepnek nevezte nemzetünk gyásznapját. Vizi László Tamás, a Magyarságkutató Intézet tudományos főigazgató-helyettese álmában sem gondolta volna, hogy lesz olyan magyar ember, aki ilyen összehasonlítást tesz. Raffay Ernő úgy vélekedett: a hódmezővásárhelyi polgármester eszmetörténeti szempontból teljesen zavarodott állapotban van.

2022. 02. 19. 6:54
null
20220114 Budapest Márki-Zay Péter miniszterelnöki kampánya. Lakossági fórum. fotó: Mirkó István (MO) Magyar Nemzet képen: Márki-Zay Péter az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Trianonnal viccelni, viccelődni, azt magasztos ünnepként beállítani a történelmi ismeretek olyan nagyfokú hiányosságára, mondhatni tudatlanságra utal, amely a kommunista időszak Trianonról alkotott képét vetíti vissza a mába

– nyilatkozta lapunknak Vizi László Tamás. A Magyarságkutató Intézet tudományos főigazgató-helyettese emlékeztetett arra, hogy a 2010-ben elfogadott, a nemzeti összetartozás melletti tanúságtételről szóló törvény olyan nemzeti tragédiának tekinti Trianont, amelyre a jövendő nemzedékeket emlékeztetni kell. – Azon nincs semmi ünnepelnivaló! Ennek minden közfeladatra jelentkező számára politikai fundamentumnak kellene lennie. Itt én nem ezt látom. Ugyanakkor ebből a tragédiából és az utána következő emberfeletti talpra állásból, megmaradásból erőt lehet és erőt kell meríteni. A hazáért, a magyar nemzet egészéért felelősséggel és felelősen gondolkodó magyar embernek ez természetes. Az, hogy ez lehetséges és sikeres, arról éppen az elmúlt tizenkét év eredményei szolgálnak ékes bizonyítékkal – szögezte le. 

Vizi László Tamás elmondta: sokan kérdezték tőle Trianon századik évfordulóján, hogy ennyi év távlatából lehet-e még újat mondani a békediktátumról.

 – Válaszom minden esetben az volt, hogy szakmai megalapozottsággal, kutatásokra alapozottan igen. Azt azonban még álmomban sem gondoltam volna, hogy lesz olyan magyar ember, aki ilyen összehasonlítást tesz – jelentette ki. Az emlékbizottság elnöke hozzátette, hogy ő is szereti Michael Jackson zenéjét, de Trianonnal foglalkozó történészként számára teljességgel érthetetlen és rendkívül ízléstelen Trianont, illetve az azt át- és túlélő generációkat és a magyar nemzetet sértő, rendkívül otromba párhuzam. Vizi László Tamás kifejtette: 

az elmúlt évtizedekben, ha valaki a tria­noni döntést megkérdőjelezte, megváltoztatásának lehetőségét felvetette, azt a baloldal azonnal irredentának, szélsőjobboldalinak bélyegezte. 

– Történészként mondhatom, hogy helytelen módon, mert már akkor, a döntés meghozatalakor számos ország politikai vezetői vitatták a trianoni döntést. Erről számos nemzetközi és magyar tanulmány is született azóta. Apponyi Albert történelmi beszédéről, kiváló érveiről nem is beszélve. Ma pedig azt láthatjuk, hogy ha egy kampányban úgy hozza a baloldali politikai szükség, akkor nem okoz problémát Trianont bevetni a „bárkiből bármi lehet” amerikai popsztár kontextusában. Persze az egész gondolat komolyságát mutatja ez a szerencsétlen és értelmezhetetlen példa – mutatott rá Vizi László Tamás.

Michael Jackson-vicc

– Megígértem egy beharangozóban, hogy elmondom önöknek, mi köze van ­Michael Jacksonnak Trianonhoz, úgyhogy nem szeretnék adós maradni ezzel a hasonlattal, annak ellenére, hogy egy ilyen magasztos ünnepen ez egy profán hasonlat, ez egy vicc. Szokták mondani, hogy Amerikában minden lehetséges, bárkiből bármi lehet. És erre példa Michael Jackson, aki szegény néger kisfiúként született és gazdag fehér nőként halt meg – magyarázta Márki-Zay Péter a békediktátum általa vélt üzenetét Trianon centenáriuma alkalmából tartott megemlékezésen Hódmezővásárhelyen, ünnepnek nevezve nemzetünk gyásznapját.

Teljesen zavarodott állapotban 

Abból, hogy ez az úr konzervatívként liberálisnak vallja magát, logikusan következik, hogy Trianont ünnepnek nevezi. Látszik, hogy nem kötődik, illetve hogy nem akar hozzá kötődni lelkileg. Megemlíti, mert azt gondolja, hogy jobboldali embereknél esetleg szavazatokat szerezhet vele, de hát olyan eszmei zavarodottság jellemzi, hogy ezt el sem lehet mondani. Ez egy tragédia. Álláspontom szerint aki Trianont elfogadja, annak súlyos lelki defektusai vannak

– reagált lapunknak Raffay Ernő Márki-Zay Péter botrányos kijelentésére. A neves történész szerint a szivárványkoalíció miniszterelnök-jelöltje eszmetörténeti szempontból teljesen zavarodott állapotban van. Raffay Ernő úgy véli: azzal, hogy Márki-Zay katolikusként a szélsőliberálisokkal és a jobboldal árulóival elvtelen koalícióba lépett, egyértelművé tette, hogy csak a hatalmat akarja megszerezni. A történész szerint nincs rosszabb egy magát konzervatív-liberálisnak nevező politikusnál. – Ha megnézem a gazdaságpolitikai nézeteit – közgazdász-végzettségű emberről van szó –, abból egyértelműen kikövetkeztethető, hogy a rablókapitalizmust támogatja. Amikor egy SZDSZ-es gazdaságpolitikus vall ilyen nézeteket, azt mélységesen megértem, de amikor egy önmagát római katolikus konzervatívnak valló ember mondja ezeket, az a konzervatív ideológia totális elárulását jelenti. Ezek nagy kérdések. 

Ehhez képest az, hogy Michael Jacksont és Trianont összekeveri, totális fogalomzavart jelent. Valamit akar mondani, valamivel ki akar tűnni, de láthatóan ez sem eszmetörténeti, sem történelmi szempontból nem jön össze neki 

– zárta gondolatait Raffay Ernő.

Nem érte el az ingerküszöbüket

Márki-Zay Trianonnal kapcsolatos, számos társadalmi csoportot sértő, illetve egy néhány nappal ezelőtt nyilvánosságra kerülő rasszista viccelődése úgy tűnik, nem érte el a máskor oly hangosan aggódó Soros-szervezetek, NGO-k ingerküszöbét – nem reagáltak a baloldal miniszterelnök-jelöltjének sértő és humortalan megjegyzésére. Emlékezetes például, hogy kevesebb mint két évvel ezelőtt nyolc NGO – az Amnesty International Magyarország, a Budapest Pride, a Labrisz Leszbikus Egyesület, a Háttér Társaság, a Magyar Helsinki Bizottság, a Magyar LMBT Szövetség, a Társaság a Szabadságjogokért és az Utcajogász Egyesület – fordult 2020-ban az ombudsmanhoz, mert szerintük a Meseország mindenkié című könyv körül kirobbant vita homofób állami gyűlöletkeltéssé alakult. 

Borítókép: Márki-Zay Péter (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.