Döntött a közgyűlés: folytathatja munkáját a jogellenes fővárosi bizottság

Karácsony Gergely főpolgármester fittyet hány az önkormányzati törvényre, és a kormányhivatal törvényességi felhívására. A jogellenesen felállított fővárosi vizsgálóbizottság folytatja munkáját a V. és VII. kerületi ingatlaneladásokat vizsgálva, amire a törvény szerint hatásköre nincs. A Fidesz–KDNP fővárosi frakciójának álláspontja szerint nem a vizsgálat eredményétől félnek, hanem a Karácsony-i lopakodó diktatúrától.

2022. 02. 23. 14:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fővárosi baloldal kitart amellett, hogy fenntartsák azt a vizsgálóbizottságot, amely az V. és VII. kerületi ingatlaneladásokat vizsgálja, amire az önkormányzati törvény szerint nincs hatásköre. Karácsony Gergely főpolgármester előterjesztését a képviselők 17 igen és 11 nem szavazattal, 1 tartózkodás mellett fogadták el a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén. 

Karácsony Gergely véleménye szerint más jogi állásponton van a főváros és a kormányhivatal. A Fővárosi Közgyűlés Fidesz–KDNP-frakciójának több képviselője a főpolgármesteri javaslat visszavonását kezdeményezte, mert szerintük a bizottságot az április 3-ai országgyűlési választások miatt, bosszúból hozták létre.

Kovács Péter, a XVI. Kerület fideszes polgármestere szerint nem igaz, hogy az igazságtól félnének; ő személy szerint attól fél, amit nap mint nap, minden egyes közgyűlésnél kézzelfogható módon tapasztalnak: a Karácsony-i lopakodó diktatúrától. Ugyanis a kormányhivatal törvényességi felhívásában azt írta, a fővárosi önkormányzatnak nincs jogköre az adásvételi jogügylet elemeinek, folyamatának vizsgálatára.

A Magyar Nemzet korábban beszámolt arról, hogy a kormányhivatal is megállapította, hogy Karácsony Gergely bizottságának se jog-, se hatásköre nincs más kerületek ügyeit vizsgálni. Korábban az V. kerületi önkormányzat lapunk hasábjain cáfolta meg a főpolgármester vádjait, amely szerint a fideszes vezetésű kerület nem adott lehetőséget a fővárosnak az elővásárlásra.

Az V. kerületi önkormányzat szerint mindössze hangulatkeltés, hogy a főváros élni akart az V. kerületi ingatlanok elővásárlási jogával. Belváros-Lipótváros önkormányzata a szabályoknak megfelelően lehetőséget biztosított a fővárosi önkormányzatnak: az elővásárlási jog gyakorlásához szükséges információkat időben közölte a fővárossal, amely viszont késve, csupán a határidő leteltét követően hozta meg döntését, feltehetően azért, hogy a Városházát érintő ingatlanbotrányról eltereljék a figyelmet. Az ingatlanértékesítések során mindenkor a működésére vonatkozó jogszabályok maradéktalan betartásával jár el. Ez vonatkozik az értékesített ingatlanok vételárának kialakítására is és az ingatlanok pályázati úton történő értékesítése esetén a pályázat meghirdetésére is.

A fenti tényeket kívánja elferdíteni Karácsony Gergely és a fővárosi baloldal, amely azt állítja, hogy az V. kerület kijátszotta a fővárost, és strómanoknak értékesítettek belvárosi ingatlanokat. Ezért a Fővárosi Közgyűlés baloldala felállított egy újabb vizsgálóbizottságot, amelybe a Fidesz–KDNP-frakció nem delegált tagot. 

A Fidesz–KDNP fővárosi frakciójának akkori véleménye szerint ez csak egy „bosszúbizottság”, amely a Városháza-ügy botrányáról hivatott a figyelmet elterelni. A fővárosi önkormányzatnak ugyanis semmilyen hatás- és jogköre nincs más önkormányzatok vagyongazdálkodásával kapcsolatban.

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester (Fotó: MTI) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.