Varga Judit: Az Európai Unió Bírósága politikai döntést hozott

Az igazságügyi miniszter szerint az uniós bíróság politikai szereplővé lépett elő.

Kreft-Horváth, Ternovácz
2022. 02. 16. 12:45
VARGA Judit
Budapest, 2022. február 16. Varga Judit igazságügyi miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. február 16-án. MTI/Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az Európai Unió Bírósága politikai döntést hozott a magyar gyermekvédelmi törvény miatt 

– jelentette ki a szerdai Kormányinfón Varga Judit. Az igazságügyi miniszter szerint az uniós bíróság politikai szereplővé lépett elő. A miniszter elmondta, hogy Brüsszelből levelet is kaptunk, melyben felszólították a kormányt, hogy változtassák meg a törvényt. 

Varga Judit kiemelte, hogy népszavazásig fogják elvinni a gyermekvédelem ügyét, mint fogalmazott korábban a migráció kérdésében is hasonló volt a helyzet, ott végül egy népszavazás, majd az ezt követő országgyűlési választások tettek pontot az ügy végére. 

– A gyermekvédelem a vita tárgya, nem pedig a jogállamiság – foglalta össze a kormány álláspontját a politikus. Ezután Gulyás Gergely vette vissza a szót. A miniszter arról beszélt, hogy három-négy benzinkútbezárásról tud a kormány. Az állam adott esetben kijelölhet szolgáltatót egy-egy területen, így senki sem marad benzinkút nélkül ‒ tette hozzá. A miniszter tájékoztatott: tíz liter benzint vagy gázolajat lehet maximum elvinni kannában az új intézkedés szerint. Gulyás közlése szerint a négy stop intézkedés három százalékponttal csökkentette a hazai drágulást. Szólt arról is, hogy a magyar gazdaságpolitika eredményességét jól mutatja, hogy az unióban a második helyen áll a magyar bővülés.

Gulyás kérdésre azt mondta, a kormány kitart a gyermekvédelmi törvény és a népszavazás mellett. 

Magyarország a jogállam alapértékeit kiemelten fontosnak tartja, és ezért a gyermekek védelmét kiemelten fontosnak tartja.

– Ha a Választás 2022 eredményeképpen a baloldal jutna hatalomra, akkor az általuk képviselt kommunista és fasiszta eszmék összeegyeztethetetlenek az uniós alapértékekkel. A pénz nem Brüsszel pénze, hanem jár nekünk – tette hozzá.

– Az Európai Bizottsággal megállapodtunk, majd a gyermekvédelmi törvény elfogadása után nem került sor a megállapodás aláírására a helyreállítási alap ügyében, tehát ha visszavonnánk a törvényt, akkor megszűnnének a támadások – mondta az Origó kérdésére Gulyás. Szólt arról is, hogy az nem igaz, hogy kijavították a meghibásodott tram-traineket Budapesten, nem egyeznek Karácsony szavai a valósággal. 80 kilométer feletti sebességnél ráztak a tram-trainek, de a BKV javítása után 60 kilométer felett ráztak.

–A gyártó javította meg később – tette hozzá.

Gulyás a pedagógussztrájkkal kapcsolatban ismét elmondta: jogosnak tartják a pedagógusok béremelési igényeit, ezért jelentették be a harmincszázalékos béremelést. A március végére hirdetett újabb sztrájkfelhívást azonban Gulyás politikai akciónak minősítette, ahogy szerinte jogellenes a tervezett polgári engedetlenség is.

– Felelőtlenség lenne magyar katonákat Ukrajnába küldeni 

– mondta Gulyás Márki-Zay egyik korábbi kijelentésével kapcsolatban. 

– Egy esetleges orosz–ukrán háború esetében nagyrészt magyar menekültekre számítana a kormány – mondta egy másik kérdésre Gulyás.

– Az, hogy Magyarországról milyen hírek jutnak el Nyugatra, azok jól megvannak szűrve, vagy egyszerűen hamisított hírek – mondta egy másik kérdésre Gulyás. – Nyugat-Európában nincsen sokszínű sajtó. Németországban már egy-két helyen megjelent Márki-Zay fasisztákat és kommunistákat képviselő nyilatkozata – tette hozzá.

Gulyás kérdésre azt mondta, a jogállamiság konkrét meghatározása nincsen benne az uniós alapszerződésben. Ha az unió pénzügyi érdekei sérültek, akkor a bizottság korábban is felfüggeszthette a kifizetéseket – tette hozzá. – Az unió egyik szerve dönt az unió és tagállam vitájában, tehát minimum idegenben játszik Magyarország – mondta.

Borítókép: Varga Judit (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.