EB-alelnök: Megható, ahogy a magyar emberek segítik az ukrajnai menekülteket

Margarítisz Szkínász elmondta lapunknak: Orbán Viktort éleslátásúnak találja a válsághelyzetben.

2022. 03. 04. 19:42
Ukrajnai háború - Orbán Viktor az Európai Bizottság alelnökével tárgyalt (Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher) Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Lenyűgözőnek találtam, amit a határon láttam, minden rendezetten zajlott, senki sem pánikolt – számolt be róla Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság (EB) alelnöke egy budapesti sajtóbeszélgetésen pénteken, az ukrán–magyar határon tett látogatását követően. Kifejtette, hogy a hatóságok, polgári védelmi szervezetek mind együtt, egy fedél alatt dolgoztak, ám a legmeghatóbb számára az volt, hogy látta, az állampolgárok is rendkívüli módon segítik az ukrajnai menekülteket.

Az Európai Bizottság (EB) alelnöke megemlítette azt is, hogy a beregsurányi látogatása után a karmelita kolostorban találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel, akit nagyon éleslátásúnak talált. 

A magyar kormányfő tökéletesen átlátja ezt a bonyolult helyzetet, amelybe hirtelen belecsöppentünk

– tette hozzá. 

A sajtóbeszélgetésen Szkínász precedens nélküli döntésnek nevezte, hogy csütörtökön mind a 27 uniós miniszter egyhangúlag jóváhagyta az EB azon javaslatát, hogy az Európai Unióban mindazok általános oltalmazotti jogállást kapjanak, akik a konfliktus elől menekülnek, és nem térhetnek vissza otthonukba. 

Kiemelte, hogy Magyarország nemzeti jogában már megadta ezt a jogállást annak a több ezer embernek, aki az elmúlt hét folyamán a területére érkezett.

Az úgynevezett ideiglenes védelemről szóló irányelv célja, hogy minél többen kaphassanak tartózkodási engedélyt, lakhatást, a munkaerőpiachoz való hozzáférést az EU területén – miközben a tagállami menekültügyi rendszerek számára is csökkentik a bürokratikus terheket. Margarítisz Szkínász elmondta, az irányelv minden olyan ukrajnai állampolgárra kiterjed, aki az orosz agresszió elől menekül, ugyanakkor azoknak, akik rövid távú tartózkodásra jogosító engedéllyel éltek Ukrajnában, például a cserediákoknak azt biztosítják, hogy azonnal visszatérhessenek hazájukba.

Lapunk azon kérdésére, hogyan tudja az EU a tagállamokat segíteni az irányelv végrehajtásában, az EB alelnöke azt válaszolta, először is ki kell várni, hogyan oszlanak el a menekültek a tagállamok között, mivel sokan nem állnak meg az első biztonságos országban. 

Az uniós biztos ezek után azt is közölte a magyar sajtó képviselőivel, hogy a jövő héten egy olyan mentőcsomagot mutatnak be, amely arra irányul, hogy minél több segítséget nyújthassanak azoknak az uniós tagállamoknak, amelyek a leginkább érintettek a menekültek befogadásában. 

Ukrajna közvetlenül az EU szomszédja, és az ukránok hozzánk tartoznak

– érvelt az azonnali segítségnyújtás mellett az alelnök.

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő fogadja Margarítisz Szkínászt, az Európai Bizottság alelnökét a Karmelita kolostorban 2022. március 4-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.