Lembergben létesítettek humanitárius központot az ökumenikusok

Hosszú távú segítségnyújtásra készül Kárpátalján és Ukrajnában az Ökumenikus Segélyszervezet, ennek érdekében Lembergben humanitárius központot alakítottak ki. A karitatív szervezet munkatársai az ukrajnai háború kitörése óta a határ mindkét oldalán jelen vannak, és szerteágazó módon, szállítással, szállásadással és ellátással segítik a bajba jutott embereket. Adományokat továbbra is fogadnak.

2022. 03. 16. 17:52
null
Finn Church Aid’s partner on the ground Hungarian Interchurch Aid serves hot tea and sandwiches to people waiting in line at the border town of Berehove in Ukraine. Kirkon Ulkomaanavun kumppanijärjestö Hungarian Interchurch Aid tarjoilee teetä ja voileipiä autojonoissa odottaville pakolaisille Berehoven rajakaupungissa Ukrainassa. Fotó: Antti Yrjönen
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Ökumenikus Segélyszervezet a háború első napjától kezdve folyamatosan dolgozik a három hete Ukrajnában kirobbant háború miatt – jelentette ki lapunknak a karitatív szervezet kommunikációs igazgatója. Gáncs Kristóf kiemelte, hogy a segítségnyújtásban a hangsúly Ukrajnán van, ahol az Ökumenikus Segélyszervezet több mint huszonöt éve jelen van.

A menekültáradat miatt a beregszászi állandó jelenlétünket meg kellett erősítenünk, illetve Lembergben is létrehoztunk egy új humanitárius központot. Ennek köszönhetően egyfajta logisztikai lánc alakult ki, ami azt jelenti, hogy a Magyarországon összegyűjtött és megvásárolt segélyárut folyamatosan, hetente több kamionnal szállítjuk Kárpátaljára, majd az adományok egy részét továbbvisszük Lembergbe

– mondta el a szervezet kommunikációs vezetője. 

 

Sokrétű támogatások Kárpátalján 

 

A beregszászi központ elsősorban Kárpátaljára koncentrál. Jelentős feladatot ad a munkatársaknak a Kárpátokon túlról érkező belső menekültek ellátása, eddig 60-70 ezer ilyen embert regisztráltak. Pontos számot ugyanakkor nehéz mondani, mert nem tudni, hogy mennyien maradtak Kárpátalján, és olyanok is lehetnek, akik a térségben vannak, de nem regisztráltak. – Ami biztosan kijelenthető, hogy jelenleg is több tízezer belső menekült van Kárpátalján, az áthaladók száma pedig ennek a többszöröse lehet – fűzte hozzá Gáncs Kristóf.

A belső menekülteken az Ökumenikus Segélyszervezet úgy segít, hogy oktatási intézményekben kialakított ideiglenes szállókat támogat Beregszászon és Nagyszőlősön. Emellett nagy figyelmet fordítanak a helyben maradókra is, részben, mert közülük is sokan nehézségekkel küszködnek, akár áruhiánnyal kell szembesülniük, miközben nem egy olyan család van, amely a gondok közepette is fogad be menekülteket.

Olyan is van, aki két-három családnak is ideiglenes szállást ad, ami nagyon nagy terhet jelent. Emellett az Ökumenikus Segélyszervezet olyan szociális intézményeket is támogat helyben, amelyek segítségre rászorulnak. 

 

Lembergben biztonságban dolgoznak 

 

– A Lembergben létrehozott központunk egy olyan városban nyújt segítséget, ahová talán a legnagyobb számban érkeznek menekültek, főleg arányaiban a város lakosságához képest. Mi a településen hosszú távú segítségnyújtásra készülünk, a szervezet tapasztalt kollégáit küldtök oda, olyanokat, akik korábban megjárták Afganisztánt, Irakot vagy éppen Etiópiát. Emellett a központot nemzetközi stábbal, szakértőkkel is megerősítettük, így Lembergben egy komoly humanitárius program előkészítése folyik, hosszú távra tervezünk a városban – fogalmazott a szakember.

Gáncs Kristóf kiemelte: jelenleg a munkatársak biztonságosan tudnak dolgozni Lembergben, de folyamatosan figyelik a helyzetet, egyeztetnek a nemzetközi szervezetekkel, az önkormányzattal és az ukrán állammal. Remélik, hogy a helyzet békés marad, így Lemberg lehet a nagy nemzetközi segélyprogramjuk központja. 

 

A gyűjtés folytatódik 

 

Az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai az ukrajnai háború kitörése óta jelen vannak a határon is. Beregszász előtt, Asztélynál, még az ukrán oldalon is dolgoznak, Magyarországon pedig Barabásnál a Katolikus Karitász Segítő pontjával együttműködve támogatják a háború elől menekülőket. Leginkább a szállításban vállalnak szerepet, a menekülteket szállítják a záhonyi állomásra.

Emellett ott, a térségben, hét településen támogatunk befogadó családokat, illetve a szállásadásban is kivesszük a részünket. Több hotellel működünk együtt, olyanokkal, amelyek kapacitásokat tudtak felszabadítani a menekülteknek. Mi odaszállítjuk az embereket, és biztosítjuk az ellátásukat is. Továbbá három intézményünket nyitottuk meg Budapesten, Debrecenben és Miskolcon a menekültek előtt. Jelenleg is több mint száz főt szállásolunk el

– hangsúlyozta Gáncs Kristóf. 

Folyik az adománygyűjtés is, hiszen hosszú távú munkára készül az Ökumenikus Segélyszervezet az ukrajnai helyzet miatt, próbálnak ezért tartalékot is képezni és pénzadomány gyűjteni. A szervezet által indított adománygyűjtés az alábbi linken érhető el, emellett adományvonaluk is él. A 1353-as adományvonal tárcsázásával hívásonként bárki 250 forinttal támogathatja a bajbajutottakat. A segélyszervezet pénzadományokat a www.segelyszervezet.hu oldalon keresztül, illetve az ott feltüntetett 11705008-20464565 számlaszámon is fogad.

Borítókép: Sok a munka a határ menti segítőpontokon (Fotó: Antti Yrjönen/FinnChurchAid)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.