„Magyarország szíve most a magyar–ukrán határ mentén dobog”

Novák Katalin az elmúlt napokban a magyar–ukrán határ közelében tartózkodott, tegnap pedig beszámolt a tapasztalatairól. A megválasztott köztársasági elnök köszönetet mondott mindenkinek, akik valamilyen módon segítenek abban, hogy a menekültek megfelelő ellátásban részesüljenek, amikor megérkeznek Magyarországra. Továbbá közölte, hogy a felajánlásoknak köszönhetően már több mint 750 millió forint pénzadomány gyűlt össze.

Forrás: MTI2022. 03. 24. 15:00
Beregdaróc, 2022. március 24. Novák Katalin megválasztott köztársasági elnök nyilatkozik a sajtónak a magyar-ukrán határ menti településeken tett négynapos látogatásának tapasztalatairól Beregdarócon 2022. március 24-én. MTI/Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nekünk két hadseregünk is van, egyrészt a fegyveres erők, másrészt azok a segítőkész magyar emberek, akik most is itt vannak, a nap huszonnégy órájában – jelentette ki tegnap Novák Katalin megválasztott köztársasági elnök Beregdarócon tartott sajtótájékoztatóján, beszámolva az elmúlt négy napban a határ menti településeken tett látogatásának tapasztalatairól.

A legerősebb fegyverünk pedig a magyar szív, erre a magyar szívre van szükségünk ahhoz, hogy a békét meg tudjuk nyerni, erre a magyar szívre van szükségünk ahhoz, hogy a békét meg tudjuk őrizni itt Magyarországon 

– hangsúlyozta.

Novák Katalin a tapasztalatait összegezve elmondta, hogy négy nap alatt tizenkét településre látogatott el, megtekintette a hat segélyszervezet munkáját, helyi képviselőkkel, településvezetőkkel, illetve önkéntesekkel találkozott. Beszélt olyanokkal is, akik a mindennapi munkájuk és feladataik mellett akár éjszaka vagy munkaidő után több száz szendvicset kennek, meleg ételt készítenek, ágyneműt húznak, takarítanak, vagy egyéb módon vesznek részt a segítségnyújtásban.

„Ezek az emberek ilyenkor a saját feladataikat is háttérbe szorítják azért, hogy ott legyenek, ahol a legnagyobb szükség van rájuk” – húzta alá a megválasztott államfő. Továbbá közölte, hogy menekültekkel is találkozott, ők egy kilátástalan helyzetből a bizonytalanba érkeztek, egyik napról a másikra élnek, nem tudják, hova tartanak, vagy vissza fognak-e valaha térni a szülőföldjükre.

A legtöbben, ha tehetik, vissza akarnak menni, és nekünk is az az érdekünk, hogy legyen magyar szó Kárpátalján, tíz, húsz, harminc, száz és ötszáz év múlva is, legyen majd magyar élet Kárpátalján

– jegyezte meg Novák. Kiemelve: azok, akik maradni szeretnének Magyarországon, maradhatnak, ameddig szeretnének, ehhez pedig minden segítséget és támogatást meg fognak kapni.

Mindemellett Novák Katalin köszönetet mondott minden magyar ember nevében a segítséget nyújtóknak, kiemelve, a felajánlásoknak köszönhetően már több mint 750 millió forint pénzadomány gyűlt össze, emellett továbbra is rengeteg tárgyi adomány, ruha és tartós élelmiszer érkezik a raktárakba. Azt is megjegyezte, sokan vannak, akik az ország legtávolabbi pontjáról jönnek és a szabadidejükkel segítenek a rászorultakon.

„A menekültektől azt a visszajelzést kaptam, hogy Magyarország legszebb arcát látják, köszönetet mondanak minden magyar embernek, akiktől olyan segítséget kaptak, amire nem is mertek számítani” – fogalmazott Novák. Hozzátette: a menekülők biztatásra, jó szóra találtak és mindenütt szeretettel fogadják őket. A leendő köztársasági elnök arról is beszélt, hogy most különösen nehéz időszakot él át a kárpátaljai magyarság, nagyon sokan hagyták el az otthonukat, és sajnos magyar óvodák és iskolák is bezárásra kényszerültek.

Mindannyiunk érdeke, hogy a magyar nyelvű oktatás tovább folytatódhasson Kárpátalján, de sokat kell majd tenni azért, hogy hosszú távon is fennmaradjon a magyar élet Kárpátalján és az ott maradók át tudják vészelni ezt az időszakot

– hívta fel a figyelmet.

„A háború első napjaiban a helyi vallási közösségek és a településvezetők szervezték a segítő munkát. Ott voltak az első perctől, azóta pedig a segélyszervezetekkel megerősödve és egymást támogatva teszik a dolgukat, ezért pedig köszönet jár” – fejezte ki háláját Novák Katalin az egyházaknak és a helyi gyülekezeteknek.

Borítókép: Novák Katalin megválasztott köztársasági elnök nyilatkozik a sajtónak a magyar-ukrán határ menti  Beregdarócon 2022. március 24-én. (Fotó: MTI/Balázs Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.